PŘÍLOHY JAKO SAMOSTATNÁ JÍDLA

SKOTSKÉ KUŘE ANEB JÍDLO Z JEDNOHO PEKÁČE
23.7.2018
KLÍČ K JEDNOBAREVNÝM NAPÍNACÍM POTAHŮM: IV
25.7.2018

Když se chcete opravdu vytáhnout, pak k hlavnímu jídlu připojte přílohu, která jídlo obohatí tak, že zkrátka vznikne hostina. Takové výjimečné přílohy, plné dalších ingrediencí, si teď v létě můžete udělat samostatně k obědu, nebo k večeři...

Třeba taková rýže. Uvařit ji je rychlé a přidat k ní trochu osmažených hub, bylinky a zeleninu, bude dílem okamžiku. Výsledný pokrm je skvělý vlažný i studený. Také knedlíky stojí za hřích. Doporučuji těsto vařené v hrnečcích; jen ho rychle umícháte a o zbytek se postará kastrol s vařicí vodou. V podstatě se ani nezašpiníte. Knedlíky nechte vychladit a v podvečer si je upravte s vejci a slaninou. Dobrá večeře je rychle hotová.


 

BULGUR JAKO SALÁT

1

Bulgur je usušená drcená celozrnná pšenice, z jejíž mouky se vyrábí semolinové těstoviny. Tuto drobnou drť uvaříte ve větším množství osolené vody a pro přípravu si vyšetřete zhruba 15 minut. Poté, co bulgur pěkně dojde pod pokličkou, jen ho vidličkou načechrejte a přidejte hrst bylinek s kapkou olivového oleje, a můžete jej přidat k masu. Ovšem pokud si talíř obložíte zeleninou, vejci a avokádem, vytvoříte si lehké plnohodnotné jídlo, po kterém budete dlouho sytí.

BRAMBORY HASSELBACK

2

Bramborová jídla jsou oblíbená ve všech podobách; stačí jen vzpomenout bramborové placky. Tyhle luxusní brambory mají původ ve Švédsku, ale jejich vytříbená příprava se rozběhla po kuchyních celého světa. Brambory Hasselback jsou lehce pikantní po česneku a pálivé paprice a jejich chuť se nejlépe odrazí od zakysané smetany, kterou se doplňují. Přidejte ještě parmskou šunku, a sklenici oroseného piva, a myslím, že s výsledkem svého vaření budete spokojeni. 

KNEDLÍKY Z HRNEČKŮ

3

Toto jsou takové knedlíky - hrnečku vař! Jsou výborné pro každého, kdo se nehrne do klasických kynutých knedlíků, protože je nemá rád nebo je nerad připravuje. Navíc hrnečkové těsto můžete všelijak zajímavě dochutit, třeba šunkou, bylinkami, troškou hub, cibulkou a pod., takže nakonec stačí na knedlíky rozklepnout vejce a opéct je. Talíř obložte hromádkou kyselé zeleniny s hráškem a květákem nebo tradičními sterilovanými okurkami, a klidně si knedlíky naservírujte k letnímu obědu.

RÝŽOVÝ SALÁT S HOUBAMI

4

Na přípravu rýžového salátu je vhodná lehká sypká rýže, například basmati, tedy ne ty druhy rýže hodící se na vaření rizot. Je třeba, aby salát ve výsledku nevypadal jako jednolitá hmota. A pak je ještě třeba rýži správně uvařit, k čemuž si pomáhám nerezovou koulí na rýži (viz níže). Mám ji spoustu let a mohu se spolehnout na to, že když ji po uplynulé době vaření vytáhnu z vody a obsah nechám dojít, rýže je uvařená přesně na skus, jak je třeba. Na úvodní fotografii je vidět, že rýže bude suchá a nadýchaná, právě tak nachystaná na setkání s šunkou od kosti, naťovou cibulkou a pořádnou porcí opečených houbiček. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.