Tento rýžový salát plný zajímavých chutí je tak vydatný, že si ho můžete připravit jako hlavní jídlo. Překvapí vás natolik, že si ho budete vařit zas a zas.
Rýže představuje syté sacharidy. Její barva a struktura vytváří při servírování pěkný kontrast a živiny v rýži obsažené přispějí k tomu, aby vše, co máte na talíři, bylo v rovnováze. Veškeré druhy rýže obsahují vlákninu a vitaminy skupiny B. Nejobvykleji podáváme vařenou rýži jako přílohu k masitým pokrmům, ale rýži lze dusit, smažit, zapékat, bývá součástí sladkých jídel, rýžových dortů a kaší. Pro každou úpravu je dobré vybrat správný typ rýže; je jich poměrně dost a každý má specifické aroma i chuť.
Základní surovinou mého salátu je vařená rýže. Připravit ji tak, aby byla sypká a voňavá, není takový problém, ale je třeba vybrat správný druh a uvařit ji tak akorát. K tomu je určena speciální nerezová koule, která vypadá jako pořádně předimenzované sítko na čaj. Co koule umí, a zda mi bude připadat rýže jiná, než při obvyklém vaření v kastrolu s vodou, budu zjišťovat právě teď.
TESTUJEME NEREZOVOU KOULI NA VAŘENÍ RÝŽE
Do nerezové koule na vaření rýže se vejde až 250 g rýže, ale lze v ní uvařit i menší porci. Před přípravou funguje jako cedník, skvěle v ní uvaříte zeleninu pro přípravu silného vývaru, dá se využít k vaření v páře. Koule se naplní, uzavře pomocí pákového uzávěru a ponoří do hrnce s vodou. Pomocí háčku ji opět vytáhnete a zároveň tak scedíte z rýže přebytečnou vodu.
KOULE JAKO CEDNÍK K tradičnímu vaření jsem zvolila rýži basmati, která se používá především v indické kuchyni. Patří k dlouhozrnným rýžím a její zrnka jsou po uvaření nadýchaná, suchá a oddělená, takže se mimo jiné hodí právě do salátů. Dlouhozrnnou rýži je třeba před vařením důkladně propláchnout, aby se zbavila škrobu a zrnka po uvaření nelepila. Při proplachování se voda mléčně zakalí; takže v okamžiku, kdy vidíte, že je čirá, rýže je připravena k akci. Využila jsem k tomu přímo spodní část koule, která posloužila jako cedník. Do propláchnuté rýže jsem ponořila cibuli s hřebíčkem a do připraveného kuřecího vývaru přijde ještě kousek skořice (platí pro následující recept, jinak vařte rýži v osolené vodě). Nyní zaklapnu víko, a jde se vařit. Kouli ponořím do velkého hrnce s vroucí vodou, var stáhnu a hrnec přikryji poklicí.
PO 10 MINUTÁCH MÍRNÉHO PROBUBLÁVÁNÍ Vařila jsem 250 g rýže (viz předchozí fotografie) a takhle mi vyrostla. Koule se zaplnila až po strop. Rýže je po otevření víka suchá, nadýchaná. Pokud jste s vařením skončili, kouli nejprve vytáhněte na talíř a ponechte ji ještě 5 minut zavřenou. Jen přes ni přehoďte utěrku a nechte ji v teple zbavit se přebytečné vody. Pak rýži vyklopte do mísy, přidejte trochu másla nebo olivového oleje, nasekané bylinky, rýži načechrejte vidličkou a podávejte. Já ještě budu spokojeně pokračovat v přípravě salátu. Recept naleznete na konci článku.
SEČTENO A PODTRŽENO
Nemohu říct, že vaření v kouli nějak zásadně ovlivnilo chuť rýže. Ale co do kvality uvaření a vzhledu, byla rýže naprosto dokonalá: měkká, suchá a voňavá. Přebytečná voda z koule odkape, přičemž rýže si vezme přesně množství, které potřebuje. Když jsem vařila další várku, kde bylo rýže mnohem méně, nevyplnila samozřejmě celou kouli, ale byla stejně dobře uvařená a nelepivá. Rýži basmati stačí 10 minut mírného varu; dobu není třeba prodlužovat. Vaření v kouli se mi zdá praktické. V tomto případě nemůžete rýži nikdy připálit, i kdybyste na ni zapomněli. Když si potřebné porce rýže odměříte – třeba malými hrnečky, navaříte pokaždé přesně tolik, kolik potřebujete. S vařením jsem naprosto spokojená a kouli nedám z ruky; přesto si ale vysloužila dvě hvězdy. Jednu hvězdičku beru za to, že výrobce nemyslel na to, aby na spodní části koule vytvořil rovnou plochu. Takto se koule přetáčí a tancuje po talíři. Vzhledem k tomu, že obsah je pořádně horký, doporučuji ji pokaždé posadit do malé misky, kde se ani nehne.
RÝŽOVÝ SALÁT S HRÁŠKEM A HOUBAMI
Příprava: 30 minut * Získáte: 6 porcí
Vařená rýže
Na salát
Příloha
1. Rýži uvařte podle předchozího návodu, je-li třeba vývar dosolit, pak přidejte sůl. Až kouli ponoříte, mějte připravenou vařicí vodu na dolití, aby dosahovala do výšky koule. Nemusí být zcela potopená. Hotovou a odstátou rýži vyklopte do větší mísy, načechrejte vidličkou, přidejte 2 plné lžíce olivového oleje, pepř a sůl a ochutnejte. Už teď by vám rýže měla chutnat.
2. Krátce a zprudka omažte žampiony rozkrájené na hrubší kousky a šunku nakrájejte na hranolky. Naťovou cibulku nakrájejte najemno.
3. Do rýžového základu přimíchejte rozmrazený hrášek, hotové žampiony, šunku a kroužky naťové cibulky. Salát jemně promíchejte a dosud teplý podávejte s bohatou přílohou červených a zelených lístků.
Kombinace rýže, libové šunky a zeleného hrášku vám dodá téměř polovinu denní doporučené dávky bílkovin.
2 Comments
Máte prosím zkušenosti s rýžovarem_ já si ho pořídila a při vaření pění a dost prská ven rýžová voda.
Děkuji
Dobrý den,
paní Lenko, je mi líto, v rýžovaru jsem dosud nevařila.Vím jen, že je třeba dát méně vody, než při vaření v běžném hrnci, zhruba jen v poměru 1 : 1; ale předpokládám, že zároveň s rýžovarem jste dostala návod k použití. Pokud se hrnec nechová jak má, určitě bych na vašem místě chtěla vysvětlení přímo od výrobce/dovozce.