PŘENOSKA NA DORT + JOGURTOVÝ MAXI DONUT

CO NEPŘEHLÉDNOUT PŘI ZAVAŘOVÁNÍ
14.8.2019
ROHOŽKY ZACHYTÍ NEPOŘÁDEK
19.8.2019

O víkendu si chceme všichni odpočinout a vyrazit někam ven. Není od věci, vzít si s sebou něco dobrého na zub. Ale, jak si domácí pochoutky zabalit?

Přemýšlela jsem, co vám dobrého nabídnout na víkend. K tomu rychlého a snadného, ale především vhodného na transport. Mnozí z vás totiž vyrážejí na víkend.

Vybrala jsem jogurtové těsto a kulatou přenosku na dorty. Musím říct, že jsem hodně dlouho otálela s jejím nákupem, protože není nejúspornější na místo. A říkala jsem si, že s dortem po ulicích zas tak často nepobíhám. Omyl - každoročně jsem ji potřebovala, a i kdybyste přenosku použili jen jednou za rok, je nenahraditelná, protože ten dort zkrátka do ničeho nestrčíte, aniž byste trnuli, v jakém stavu ho přivezete. K tomu mě vůbec nenapadlo, že do přenosky dám také rozkrájený koláč z plechu, pěkně urovnaný na kulatém tácu, drobné cukroví, mísu koblih, a co víc - masový nářez a jiné pochoutky - třeba na piknik. Podnos s poklopem je pak nedocenitelný, protože ochrání potravu před hmyzem.

Takže přenosku už pár let mám, a určitě si ji kupte také. Momentálně jsem do ní napekla jogurtové bábovkové těsto plněné tvarohem, s čokoládou a ořechy, a abych podpořila kruhový tvar, využila jsem 2 stejné formy s otvorem uprostřed. Z kuchyně tak vtipně vyšel pořádně veliký plněný donut. Podobný tvar krásně upečete v dortové formě s výměnným dnem (naleznete v galerii pod článkem) nebo těsto dejte do bábovkové formy nadvakrát a zaplňte jen její část.

Dobrou chuť a pěkný víkend!

003

JOGURTOVÁ BUCHTA S ČOKOLÁDOU

Příprava: 60 minut i se zdobením * Získáte: bábovku nebo dortový korpus

Těsto

5 vajec, bílky a žloutky zvlášť
špetka soli
180 g másla
220 g třtinového cukru
220 g špaldové hladké mouky, např. Babiččina volba
50 g mandlí, jemně mletých
200 g bílého jogurtu řeckého typu
 
Krém
 
220-250 ml smetany, 33%
3 lžíce moučkového cukru, prosetého
200 g tučného tvarohu, výborný je vaničkový zn. Tatra
 
Na dokončení
 
150 g čokolády na vaření
kus másla
80 g směsi ořechů a mandlí
 
1. Z pěti bílků se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh, odložte ho do chladu. Troubu zapněte na 175 °C.
 
2. Rozpusťte máslo a nechte ho zchladnout. Ze žloutků a třtinového cukru mezitím našlehejte hustý krém.
 
3. Do základu prosejte mouku s mandlemi a tekuté máslo, a rychle vše spojte; nakonec přidejte jogurt a těsto promíchejte dohladka.
 
4. Ručně opatrně vmíchejte sníh, snažte se těsto nadlehčovat.
 
Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané formy, a pečte asi 40-45 minut při teplotě 175 °C (pečete-li ve dvou formách nižší těsto - asi z dávky a půl, stačí i 25 minut). Pomocí špejle zjistěte propečení a formu (formy) vyjměte z trouby. Upečené těsto po 15 minutách vyjměte a nechte vychladnout na mřížce.
 
Krém - Smetanu ušlehejte do polotuha, přidejte cukr a došlehejte. Nakonec přidejte měkký tvaroh, vše krátce prošlehejte a dejte do chladničky.
 
Čokoláda - Čokoládu rozlámejte a rozpusťte ve vodní lázni. Přimíchejte máslo, aby vznikla hladká tekutá poleva a ihned použijte.
 
Dokončení - Vychladlý korpus rozkrojte (případně, pokud jste pekli ve dvou formách, jako já, tuto práci si ušetříte, ale zase musíte vychytat dávkování těsta podle svých forem), horní část odložte na mřížku a polijte ji čokoládou. Po mírném zatuhnutí proces zopakujte a do tuhnoucí čokolády nasypte ořechy a mandle. Mezitím navršte na spodní část těsta celou várku tvarohového krému. Přiklopte ho tuhnoucím čokoládovým patrem a vše nechte důkladně vychladit - před transportem nejlépe do druhého dne.

Většinu forem na pečení si kupuji ve dvou exemplářích - dortové, nizoučké koláčové s vlnkovými okraji a jiné, samozřejmě kromě tradičních bábovek. Tu peču vždy jednu, a pořádnou. Ostatní formy v páru se mi mnohokrát osvědčily - když už mám upatlanou kuchyň, tak ať je nějaký výsledek :o) Například koláč se rozkrájí na posezení, tak zbude další na druhý den, dortové pláty se také lépe sesazují ze dvou forem a pod. Podobně vznikl i můj donut. Krásně ho však upečete v jedné formě s výměnnými dny, kterou najdete v galerii pod článkem. Vytvoříte rovný dortový korpus s otvorem, který jen opatrně rozříznete.

Plastová přenoska na dort spolkne dortík i s tácem. Víko je vysoké, takže se dovnitř vejde i dort s jedním patrem. Podnos, který zbude po rozebrání, má dvě ucha, za něž ho pohodlně odnesete kam je třeba, a díky sponám umístěným po obvodu, vše pěkně drží v jednom celku. Přenoska je lehká, a když se povznesete nad to, že doma trošku překáží, je opravdu užitečná. Vychlazený maxi donut jde dobře rozkrájet na dílky, neboť ztuhlý hustý krém je absolutně pevný.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.