Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Když jsem obracela v rukách tento úžasně barevný fialový hrnec s ještě úžasnějším názvem – Nebula, bylo mi hned jasné, s čím vám ho předvedu. S lahůdkovou polévkou z červené čočky, kterou v tomto období ráda vařím.
Krémové polévky u nás přicházejí na pořad v zimě, s jarem je odkládáme na neurčito. Tyto polévky drží teplíčko a jsou tak vydatné, že později zůstávají vedle lehčí stravy v zapomnění. Polévku vařím z červené čočky, která je tak krásná, že mi připomíná korálky. Ještě jednu plodinu do ní dávám, a to batáty. Právě teď je najdete všude ve větších obchodech. Nasládlé batáty skvěle doplňují polévku chuťově, ale také ji podpoří svou barvou. Pro fialové souznění s hrncem to bude naprostá báseň…
Zatímco jsem se snažila odhadnout správné poměry ingrediencí, aby vám chutnalo tak jako nám, fotograf Honza se rozpovídal o mlhovinách. Inspirovala ho právě Nebula, název, jež náleží planetárním mlhovinám, tedy astronomickým objektům, jejichž vznik a zánik je neskutečně zajímavý. Mezi vařením jsem se kochala úchvatnými fotografiemi na internetu a vřele vám je doporučuji k nahlédnutí. Nevymysleli jsme sice, proč si výrobce kuchyňského nádobí vzal název za vlastní, ale protože mlhoviny hýří barvami, alespoň tady jsem nevědomky zvolila obsah hrnce správně :o)
POLÉVKA Z ČERVENÉ ČOČKY
Příprava: 40 minut * Získáte: 4-5 porcí
Na dokončení
1. Do vývaru vložte očištěnou mrkev, celer, cibuli, malé kostičky batátu, a vařte 15 minut pod pokličkou. Pak přidejte vypranou čočku.
2. Zkontrolujte, zda batátové kostky změkly, pak přidejte pesto, sůl, pepř a sladkou papriku. Nechte provařit, pak vyndejte kusy zeleniny a základ s batáty a čočkou rozmixujte ponorným mixérem do hladkého tekutého krému.
Hotovou polévku rozdělte na jednotlivé porce, povrch poprašte paprikou a hrubě mletým pepřem, a přidejte lžíci zakysané smetany smíchané s nastrouhaným křenem. Ihned podávejte.
Tahle polévka každému zachutná, přitom hned tak nevymyslí, z čeho je uvařená. Batátů se nebojte, nijak zvlášť polévku neosladí; pokud máte rádi dýňový krém, pak vám bude chutnat i tento. Ale polévku si můžete uvařit jen s obyčejnými bramborami, které vám při vaření ušetří vám svaly (batáty při krájení kladou pořádný odpor). Veškeré druhy čočky jsou významným zdrojem bílkovin a vlákniny, takže se budete dlouho cítit sytí.
Krásně barevné vaření je u konce. V podstatě – máte-li natrénováno, vyjde jen tak přes půl hodinky, tak si ho moc neužijete. Polévku můžete ihned donést s hrncem až na stůl a naservírovat ji do širokých misek. Zakysanou smetanu s křenem si každý přidá podle své chuti.
Pár poznámek k červené čočce: