PLNĚNÉ JEDNOHUBKY S BAZALKOVÝM PESTEM

Palačinkové špízy jako rychlý dezert
PALAČINKOVÉ ŠPÍZY
23.6.2025
OPALOVACÍ MÁSLA A DALŠÍ SPECIALITY K VODĚ
24.6.2025

Plněné jednohubky s čerstvým bazalkovým pestem jsou jednoduché a chutné a stanou se hvězdou vašeho stolu. Rychlé na přípravu, ideální na oslavy nebo jako svačina pro hosty.

Mám tu jednu rychlovku na víkend. Pokud plánujete přijmout návštěvu, může se vám hodit rychlé pohoštění.

Bude sice pořádné horko, ale uvidíte, že se talíř s párečkovými jednohubkami u vás ani neohřeje. Vezmete si jednu, a jste ztraceni. Právě tak je tomu u brambůrků a buráků. Jedná se o listové těsto, do kterého balím kvalitní vepřové párky bez střívek, když je před tím vymáchám v loužičce bazalkového pesta.

Jednohubky doplňte nakrájenou zeleninou a nechte každého, aby si pesto ještě přidal podle chuti. Podávejte je s lehkým bílým vínem. Další tip na tvoření jednohubek naleznete zde a trochu zábavy do horkých dní i tady....

CO BUDETE POTŘEBOVAT:

Příprava: 30 minut, použijete-li hotové listové těsto * Získáte: asi 36 kousků

  • 400 g chlazeného listového těsta
  • 10 nožiček vepřových párků bez střívka (min 85 % masa)
  • 100 g bazalkového pesta, domácí nebo kupované
  • vejce na potření
  • koktejlová párátka

na dozdobení

  • malá sladká rajčátka, žlutá a červená
  • jemnější feferonky
  • naložené žampiony
  • hrst bazalkových lístků

Děláme rychlovku, tedy klidně sáhněte po chlazeném listovém těstě i po hotovém italském pestu. Jistě máte vyzkoušené takové suroviny, které jsou kvalitní a chutné. Rovněž s výběrem párků dnes není problém. V každém případě se podívejte na etiketu, zda jsou z pořádného masa. Kupuji loupané párky, které pak nemusím zbavovat střívek.

Kvalitní pesto z bazalkových listů, panenského olivového oleje, parmazánu a sýra pecorino nebývá levné. Patří do něj i piniové oříšky a může být rozmixované dohladka i plné drobných kousků. Samozřejmě je nejlepší domácí (to mě napadá, že bych vám měla příště dodat recept). Pesto jednohubky ochutí a trošku i zabarví těsto. Výsledek je moc chutný.

Těsto rozdělím na poloviny a z každé si vyválím pruh vysoký přibližně jako jsou párky. Pak dám párek na kraj do loužičky pesta (viz předchozí foto) a zabalím ho jednou otočkou s přesahem těsta přes sebe. Těsto odříznu a pokračuji s dalším párkem. Když je zabaleno, ostrý nožem rozkrájím válečky na kusy dlouhé asi 4 cm.

Válečky putují na plech s pečicím papírem. Dávejte je kus od sebe, protože těsto vyskočí do šířky. Potřete je prošlehaným vejcem a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 220 °C. Jednohubky upečte dozlatova, trvá to zhruba 20 minut. Chladnoucí kousky dozdobte zeleninou a ihned podávejte. Chutné jsou ještě teplé i za studena.

Může se hodit...

Další chutné rychovky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *