PASTÝŘSKÝ KOLÁČ

5 NEJKRÁSNĚJŠÍCH ZIMNÍCH DEKORACÍ
11.1.2023
POSAĎTE SE POHODLNĚ, ZDRAVÍ A VĚKU NAVZDORY
13.1.2023

Pro lahodný masový koláč, který naservírujete na stůl komplet s bramborovou kaší, potřebujete šikovný pekáč. K elegantním variantám patří borosilikátové sklo.

Pod názvem pastýřský koláč - neboli Shepherd's pie, Cottage pie či ve francouzské verzi Hachis Parmentier, se skrývá v troubě zapečený pokrm z mletého masa pod krustou z bramborové kaše. Maso může být vařené, pečené, ale i čerstvé, rychle orestované na pánvi. V každém případě se jedná o maso jehněčí nebo hovězí, přičemž pastýřský koláč se přiklání k jehněčímu a skopovému masu a chalupářský koláč k hovězímu.

Jídlo přicházelo na pořad tehdy, kdy bylo třeba zužitkovat zbytky masa od hlavního chodu, k němuž patřila pečeně či maso vařené. Dříve, kdy nebylo možné počítat s chlazením, maso rychle podléhalo zkáze, takže se už dopředu počítalo s přípravou velké porce, z níž byl později ještě další lákavý užitek. Záznamy o přípravě tohoto chutného pokrmu nalezneme již kolem roku 1791 a dodnes se připravuje po celém světe. Jídlo naleznete na jídelníčcích v Anglii, Francii, Kanadě, Skotsku i třeba v Estonsku v celé řadě úprav. Podstatnou složkou je vždy kaše z brambor, mleté maso plus porce zeleniny zahrnující především hrášek a mrkev. Za vydatného přispění koření a bylinek vznikne skvělé a vydatné jídlo, které v zimních měsících rádi prostřete na stůl.

Masový koláč nejraději připravuji ve skleněné zapékací míse nejen proto, že jídlo vypadá lákavě, ale také vydrží dlouho teplé a hosté si mohou stále přidávat. 

Příprava: 1 hodina + zapékání

Masová směs

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, jemně nakrájená
  • 2 mrkve, středně velké, nadrobno nakrájené
  • 3 velké stroužky česneku, prolisované
  • 800 g mletého hovězího masa
  • sůl, jemně mletý pepř
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 plné lžíce sekaných rajčat
  • 2 ks bobkového listu
  • ½ lžíce sušeného tymiánu
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 200 - 250 g hrášku, mraženého

Bramborová kaše

  • 800 g brambor, oloupaných a rozkrájených, nejlépe varný typ C
  • 3 stroužky česneku, vcelku
  • 1 řapík celeru
  • 60 ml smetany na vaření
  • 60 g másla, rozpuštěného
  • trocha muškátového oříšku, čerstvě nastrouhaného
  • 1 žloutek

1. Nejprve připravte bramborovou kaši - Oloupané a rozkrájené brambory uvařte s česnekem a řapíkem celeru doměkka. Vodu slijte, zeleninu odstraňte a brambory trochu pomačkejte v hrnci. Přidejte smetanu a rozpuštěné máslo. Pomocí mixéru vše hladce prošlehejte. Nakonec nastrouhejte muškátový oříšek, přidejte žloutek a kaši dokonale promíchejte.

2. Masová směs - Na velké pánvi orestujte na lžíci oleje nadrobno nakrájenou cibuli a mrkev. Zeleninu opečte dozlatova, pak přidejte prolisovaný česnek, krátce promíchejte a vložte rozdrobené maso. Směs osolte, opepřete a orestujte, až ztratí červenou barvu. Pak přidejte mouku, sekaná rajčata, bobkový list, tymián, lžičku worcestrové omáčky a vývar. Obsah pánve promíchejte a pod poklicí nechte asi 20 minut dusit, až směs zredukuje tekutiny. Pánev odstavte a přimíchejte hrášek.

3. Zapněte troubu na 200 °C. Do pekáčku urovnejte masovou směs a nahoru navršte bramborovou kaši tak, aby dosahovala ke krajům. Urovnejte ji a pekáč vložte do trouby na 30 - 35 minut, dokud obsah nezačne bublat a vytvářet šťávu. Jakmile kaše nezezlátne, můžete servírovat.

BRAMBOROVÁ KAŠE

Kaši připravuji obvyklým způsobem. Pokud mám doma řapíkatý celer, přidávám ho k vařícím se bramborám také. Muškátovým oříškem ráda nešetřím, ale pokud ho nepreferujete, vystačíte si z tradičními surovinami - máslem, smetanou a žloutkem. U přípravy pastýřského koláče se říká, že je ideální pro využití zbytků jídla. Určitě ano, chystáte-li jen malou porci do zapékací misky. Pokud vám zbyde z nějakých příčin hodně bramborová kaše, může to být impulz pro upečení velkého koláče. Maso však budete muset jít nakoupit. Přece jen dnes v kuchyni plánujeme jinak.

MASOVÁ SMĚS

Výběr masa je zcela na vás; dávám přednost hovězímu, ale lze použít také mleté maso v menším poměru s vepřovým, jen počítejte s tím, že se z něj vypeče tuk. Maso pod krustou kaše získá díky zelenině lahodnost a společně s bylinkami vytvoří zcela jinou variaci chutí, než na jaké jste u ostatních úprav mletého masa zvyklí. 

Počítejte s tím, že přípravou jídla se budete hodinu zabývat, ale zase na druhé straně je hotové komplet, i s přílohou. Ve fázi, kdy vložíte pekáč do trouby, už od vás nebude vyžadovat víc, než vaši pozornost. Pokrm hlídejte do okamžiku, kdy začne bublat a vytvářet šťávu. To je pokyn, že se do něj můžete směle pustit.

Je to skvělé jídlo zvláště pro zimní období, kdy je třeba sníst něco vydatnějšího. V žádném případě vám však nezatíží zažívání. Nechte si chutnat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.