PASTELOVÉ SMALTY SLUŠÍ KVĚTINÁM I ZELENINĚ

NOVÉ SADY NÁDOBÍ NA VAŘENÍ
18.3.2020
PERNÍKOVÝ DORT S MALINOVOU SMETANOU
23.3.2020

Kdo by neměl rád plecháčky - hrnky, džbány a konvice v lesklém smaltovaném kabátě. Nostalgicky nám připomínají staré časy.

Ze smaltovaného nádobí jsem byla vždycky unesená. Zvláště z puntíkovaného. Kdysi jsem zachraňovala každý starý hrnek po předcích a když už nešly používat v kuchyni, sázela jsem do nich kytky a do těch větších odkládala malířské štětce. Dnes tohle krásné a pracné řemeslo slaví renesanci, a v obchodech si lze koupit smaltované nádobí potisknuté obrázky, malovanými puntíky, anebo jednobarevné s elegantními a jemnými pastelovými odstíny.

Zvláště ty jsou teď v jarním bytě nádhernou vzpruhou. Když jsme připravovali focení mentolově zbarvené čajové konvice a plechového hrnku, celý prostor se rozsvítil. Ve stejné barvě si můžete pořídit ještě kuchyňský džbán. Čajník v jemně růžové mohu nabídnout plný pivoněk a pokud máte chuť na ohnivou červenou - samozřejmě, že s bílými puntíky - pak mrkněte do galerie pod článkem a na e-shop.

Mentolový čajník s plecháčkem je neodolatelný. Přinesený nákup zeleniny vypadal vedle nich tak pěkně, že jsem z ní na chvíli vytvořila malé aranžmá vonící po jaru. Když jsme připravovali focení, ještě jsem netušila, jak složité časy nám zakrátko nastanou. A jak moc budeme potřebovat pohodu ve svých domovech.

Udělejte si na chvíli hezky, kdykoli na to budete mít energii.

JAK VYTVOŘIT ZELENINOVÉ ARANŽMÁ

Nejsem příznivcem zbytečností a plýtvání potravinami už vůbec ne. V tuto dobu si to ani nikdo z nás nemůže dovolit. Čerstvou zeleninu jsem jen šetrně naaranžovala do širokého skleněného válce a přidala trochu vody. Nevšední kytice udělá jen tolik radosti, co se vejde do krátkého času, než všechno zkonzumujete. Ozobávat ředkvičky můžete hned ráno při snídani. Připravte si:

  • skleněný válec nebo široký plechový hrnek na mléko
  • 2 menší kusy čínského zelí Pak Choi
  • 2 svazečky čerstvých ředkviček
  • 1 řapíkatý celer, využijete jen část
  • pár snítek petrželky s dlouhými stonky
  • pár snítek pažitky
  • jutovou stuhu nebo provázek papírák
  • kus pomocné gumy

Podle výšky nádoby nařežte stejně vysoké kousky řapíkatého celeru tak, aby nádobu dokázaly obklopit (má-li nádoba ouško, otočte ho dozadu). Na nádobu si upevněte gumu, jen tak volně, a za ni nastrkejte kolem dokola celerová žebra. Pak celek převažte stuhou nebo provázkem a gumu odstraňte. Váza je na světě. Nyní dejte do nádoby asi 1 centimetr vody a vložte dovnitř oba kousky zelí. Listy rozevřete kolem dokola, aby vytvořily manžetu. Do středu nastrkejte ředkvičky se zredukovanou natí, snítky petrželky a pažitku. Kytice je hotová, jen ji lehce postříkejte sprejem s vodou.

Kytice vydrží ve svěžím stavu minimálně 2 dny na stole, jen ji v teplém prostoru občas zastříkněte studenou vodou. Na noc ji dejte do chladna. Řapíkatému celeru se bez vody nestane vůbec nic. Ostatně kytice je určena k tomu, abyste ji postupně ujedli a spotřebovali, a aby jen tak mile ozdobila kuchyň.

HRNEK POSLOUŽÍ JAKO VKUSNÝ OBAL NA MALÝ KVĚTINÁČ

Plecháček, džbán a smaltované umyvadlo byste kdysi našli naprosto v každé domácnosti. S těmi oprýskanými hrnky se mnozí z nás opatrují dodnes, protože jsou vzpomínkou na někoho z rodiny. Honem si také takový pořiďte, ať vám léta prakticky slouží. Můžete do něj vložit mini květináč jarních sedmikrásek, než je zasadíte do záhonu...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.