Připravte si na víkend něco zdravého na zub. Možná právě plánujete výlet do přírody, tak se to bude hodit.
Na dobytí energie si můžete vzít na cestu pytlík oříšků a sušeného ovoce. Je to účinná vzpruha, když vaše tělo potřebuje povzbuzení. Ještě lépe však zaúčinkují výborné ovocné müsli tyčinky s čokoládou a příměsí rozdrcených mandlí. Dělám je většinou v návaznosti na výrobu čerstvých domácích rozinek. Možná jste vyzkoušeli podle receptu ZDE. Rozinky jsou šťavnaté a plné zdraví, a koukám z nich něco vytvořit, než mi je rodina sní :o)
Touto dobou sušičky pracují asi i u vás na plné obrátky. Není divu, když je třeba zpracovat přebytky ze zahrádek, a dokonce se mezi sezonním ovocem a zeleninou na trhu objevují rozumnější ceny. Připomínám skvělé zeleninové chipsy, sušená rajčata i jablečné a hruškové křížaly na zimu. Zdravého mlsání není nikdy dost.
Příprava: 40 minut + 8 hod sušení * Získáte: 14 ks tyčinek velkých 9 × 3 cm
Tyčinky
Poleva
1. Než si přichystáte ostatní ingredience, datle a rozinky namočte na chvíli do horké vody. Vymačkejte je, přidejte trochu studené a vše rozmixujte na hladké pyré.
2. Ovoce přesuňte do větší mísy, přidejte tekutý olej a ostatní ingredience, a hmotu chvíli zpracovávejte lžící, až se vše provlhčí a krásně spojí. Nechte chvilku odpočívat.
3. Pak hmotu přesuňte na silikonový vál nebo na jinou podložku opatřenou pečicím papírem, a vyrobte z ní placku, kterou zarovnejte do tvaru obdélníka. Měla by být vysoká něco málo přes 1 cm. Rozkrájejte ji na požadovanou velikost tyčinek, trefuji se tak do velikosti 9 × 3 cm.
4. Tyčinky rozmístěte na 2 síta sušičky a sušte je 8 hodin při teplotě 50 °C, ideálně přes noc.
5. Ráno tyčinky zkontrolujte, zůstanou příjemně měkké na skus, ale jsou pevné a dá se s nimi pohodlně manipulovat. Pokud jste měli tyčinky vyšší, přidejte hodinku sušení. Vychladlé tyčinky dejte na pečicí papír, v horké lázni umíchejte polevu a pomocí lžíce tyčinky dozdobte.
Hotové tyčinky nechte uschnout, složte je do plastové krabičky a uložte do chladničky.
Do tyčinek nepřidávám žádný cukr, podle mě úplně postačí sladkost rozinek a datlí. Tyčinky ve výsledku tedy nejsou nijak extra sladké, proto je příjemné přidat navrch čokoládu, která všechny chutě dotáhne. Jako u každého vaření, i zde platí, čím kvalitnější suroviny použijete, tím lahodnější chuť nakonec vytvoříte.
Těsto dělám jen něco přes 1 cm vysoké, aby tyčinkám stačilo 8 hodin na vysušení. Tyčinky jsou vláčné, ale pěkně kompaktní, nikdy se nelámou. Důležité je, nechat výchozí hmotu provlhčit a dobře ji propracovat. Pokud si přejete vytvořit vysoké porce, pak je vhodnější připravovat müsli tyčinky z jiného těsta v silikonové formě v troubě.
Necháte-li tyčinky 3-4 dny v krabičce v lednici, budou ještě lepší. Všechny chutě se naplno rozvinou a tuk z čokolády je udrží vláčné. Pokud čokoládě holdujete, připravte si jí víc a tyčinky shora celé potáhněte. Jsou opravdu výborné!