OSTRÝ NŮŽ – ZÁKLAD KUCHYNĚ

LOŽNICE JAKO VAŠE OÁZA KLIDU A ÚTOČIŠTĚ
12.9.2024
TEST STRUHADLA + TIP NA ZELENINU DO POLÉVKY
16.9.2024

Každý, kdo někdy stál v kuchyni, ví, že máloco dokáže zkazit chuť do vaření tak jako tupý nůž. Pižlání masa, chleba ani zeleniny totiž otráví i ty nejnadšenější kuchaře.

Ne, že by všechny moje nože byly vždy příkladně ostré, rozhodně se je ale snažím udržovat v kondici. A když jedu někam, kde budu muset vařit, vozím si své oblíbené naostřené nože s sebou, ať už je to dovolená s vlastním stravováním u moře nebo kamarádčina chalupa. Důvod tohoto mého, pro někoho nepochopitelného, počínání je ale kromě ostrých nožů ještě jeden a schovává se za slovem oblíbené. Možná taky máte ten nejlepší nůž na krájení cibule, chleba vždycky, ale vždycky krájíte tím velkým vroubkovaným a na zbavení jablka jádřinců máte ten trochu vykrojený se zahnutou špičkou...

Tak se pojďme společně podívat, jak o nože správně pečovat nebo jaký je rozdíl mezi broušením a ostřením.

Zapomeňte na myčku!

Jestli chcete svému noži zachovat jeho životnost a udržet jej ostrý, nikdy, ale NIKDY jej nedávejte do myčky. Opravdu nikdy. :-) Nůž má být vždy v suchém prostředí a čistý, ideální péče sestává v tom, že jej použité prostě rovnou otřete mokrým hadříkem nebo umyjete pod tekoucí teplou vodou, osušíte a zase jej uložíte na jeho – suché – místo.
16526_bn-40a_2_eshop_z1

Bruste pravidelně, ostřete klidně denně

Jaký je rozdíl mezi broušením a ostřením? Zatímco při broušení oceli z čepele ubývá a vytváří se prakticky nová hrana (ostří), při ostření se ostří jen udržuje, zarovnávají se nerovnosti vzniklé při užívání, čepel se ale nezkracuje. Brousit nože je proto vhodné zhruba jednou do roka, u těch hodně používaných třeba dvakrát, ostřit je ale možné a vhodné klidně po každém použití – v provozech, jako je řeznictví nebo profesionální kuchyně, se nože ostří i několikrát denně.

Jak správně brousit nože?

Jak už bylo řečeno, broušení je u běžných kuchyňských nožů na pořadu dne jednou, maximálně dvakrát ročně. Skvěle si s ním poradí ruční i elektrické brousky, které už mají přednastavené úhly brusu a nože jimi stačí prostě párkrát protáhnout. Pokud máte ve výbavě i oblíbené keramické nože, vybírejte brousky takové, které si poradí i s nimi. Jako ostřicí hlavy se používají materiály jako wolframové, safírové či diamantové kotouče.

Jak správně ostřit nože?

Ostření je jen taková „kosmetická“ úprava, bez níž se ale pohodlné používání nože neobejde. Nože jde ostřit několika způsoby: oblíbená a rozšířená je ocílka či jemný brusný kámen, starší generace je zvyklá nože ostřit o neglazovaný rantl keramického či porcelánového hrnečku či talířku (které se na moderním nádobí ale hledají často marně). Skvělé jsou i třístupňové brousky na nože, při ostření stačí použít jen poslední (většinou keramický) stupeň, který výrobci někdy nazývají jako „leštění“.
20469_4_eshop_z2

Správné uložení

Naházet nože na jedno místo v šuplíku není dobrý nápad – jejich ostří se tam vzájemně budou tupit. Nože ukládejte tak, aby každý měl svůj prostor, který nemůže jeho ostří nijak ohrozit a poškodit. Oblíbené jsou magnetické lišty (i když i ty mohou ostří prý trochu tupit), ideální jsou ale příborníky či stojany pro nože přímo stvořené.

Důležité je i prkénko

Určitě už vás napadlo, že pro kvalitní dlouhodobou údržbu nožů je důležité i to, na čem se krájí. Ideální jsou prkénka dřevěná, případně plastová, která jsou spíš měkčí. Móda skleněných prkének už je, naštěstí pro nože, dávno pryč, tvrdé materiály jako sklo, keramika nebo kámen nože tupí.
15658

Na zeleninu i na pečivo

Tentokrát si tu neodpustím jednu osobní vsuvku, a tou je vynášení do nebe tohoto nože na rajčata od značky Victorinox. Poprvé se mi dostal do ruky před zhruba 10 lety jako nůž na pečivo a žádným jiným nožem jsem nikdy neukrojila křehký čerstvý rohlík tak hladce a díky kulaté špičce se jím pak pečivo i dobře maže, zkrátka ideální snídaňový nůž. Máme je doma dva, aby byl vždycky aspoň jeden po ruce, a neuděláme bez něj ani krok. Kromě toho je skvělý právě na rajčata nebo třeba papriky, jeho ostří projde slupkou jako po másle a i měkké rajče díky němu nakrájíte na opravdu tenké plátky.
 

Jaké články by vás ještě mohly zaujmout?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *