OBLÍBENÉ OVOCNÉ KOLÁČE A BUCHTY

NEPEČENÉ STRACCIATELLA ŘEZY
18.6.2018
LÉTO PŘEJE SOLÁRNÍMU OSVĚTLENÍ
20.6.2018

Hříšně dobré koláče, v nichž se snoubí sladké těsto s jemně nakyslým ovocem, rozvášní naprosto každého. Až ochutnáte, budete chtít ještě...

Mám tu téma, na které se srdce směje. Dozrávající ovoce je nejsvůdnější na mísách, ale milujete-li sladké, neodpustíte si zalistovat svými oblíbenými rodinnými recepty. Také mám pro každý druh ovoce nachystaný jiný a v průběhu léta si pokaždé nechám pár zralých kousků ovoce stranou, abych je mohla utopit v nadýchaném těstě. 

Do kombinovaných koláčů nastrkám zjara nejprve reveň, pak běží jahody do piškotových rolád (aby ovoce zůstalo čerstvé jen tak ve smetaně), pak se přikutálí třešně do bublanin - a už koukám, že červená rybíz. Když mi ráno řekla kolegyně Tereza, že už byla na borůvkách, tak mám pocit, že nás ta příroda letos schvátí. Takže, pojďte rychle péct, abychom ty kalorie stihli přes léto vysportovat. A nemáte-li po ruce vypeckovávače, odšťavňovače, krouhače a mechanické loupače na jablka, veškerou výbavu naleznete na našem e-shopu. 

1 Zářivé maliny + Bezlepkový koláč  Drobné maliny vypadají mezi ovocem jako drahokamy. Když se na nich na zahradě třpytí rosa, není nic krásnějšího. A jak jsou tělu prospěšné! Kromě vitaminu C, několika béček, a celé řady minerálních látek, je to skvělý prostředek pro muže, protože konzumace malin zvyšuje hladinu testosteronu. Vzhledem k tomu, že navíc milují vše, co vypadá čokoládově, je jasné, že koláč malináč je pro ně to pravé. Řezy jednoduše napečte na hlubším plechu a jen je rozkrájejte na úhledné kvádříky. Úspěch je zaručen.

2 Super zdravé meruňky + Převrácený koláč  Pokaždé, když čtu něco chytrého o ovoci, žasnu, kde se tam tolik prospěšných látek bere. V meruňkách je toho tolik, že si pamatuji jen to nejdůležitější, ale je toho dost - meruňky vyvolávají zásaditou reakci v těle, což je při překyselení organizmu nesmírně důležité, posilují imunitu, zlepšují astma a pozitivně ovlivňují sliznici plic, hurá - odbourávají tuky, (takže nám možná projde i to pečení?), a kromě toho mají omlazující efekt. Tak uznejte, že tenhle úžasný francouzský koláč musíte ochutnat.

3 Lesní borůvky + Prošívaná buchta  Borůvky mají velké množství vitaminu C a spoustu železa, vzpomenu jen na okraj. To nejdůležitější, proč bychom měli borůvky jíst co nejvíc, je myrtilin, modré barvivo zachycující volné radikály, které hodně snižuje riziko srdečních a cévních chorob. Borůvky zlepšují zrak (možná znáte doplněk stravy s názvem Ostrovidky), a tak je konzumujte zvláště, provázejí-li váš život počítače. No, a také snižují stres v našem těle. V souvislosti s cukříkem tedy předkládám jemnou buchtu "na pevné nervy".

4 Exotický ananas + Koláč z čerstvého ovoce  Předpokládám, že v létě vás chřipky netrápí, ale je dobré vědět, že ananas je bohatý na vitamin C, pak na vitaminy skupiny B a celou řadu stopových prvků, které jsou zase blahodárné pro naši pleť. Čerstvý ananas by měli konzumovat všichni, kteří mají těžkosti se srdcem, protože enzym bromelin napomáhá uvolnění sevření srdečních věnčitých tepen. Tohle svým hostům asi vyprávět nebudete, ale každopádně jim naservírujte tuhle pochoutku. Když si na porcování ananasu pořídíte speciální kráječ, budete ho péct opravdu často.

5 Modré blumy + Makový koláč  Možná si občas koupíte blumy, které dostatečně nevyzrály. Mají nijakou, vodovou chuť. Nic se neděje, spotřebujte je tak, že upečete výtečný makový koláč. Nedejte se zmást, že v článku hovořím o Halloweenu - říjen je ještě pořádně daleko, ale protože blumy už na trhu potkávám, přidávám do sbírky tuto atraktivní úpravu (řez koláče viz úvodní foto). Samotné blumy obsahují velké množství vody, takže patří k ovoci s nejmenším počtem kalorií. Výborně se hodí při redukčních dietách. Také nás nadlouho nasytí díky vláknině, která je prospěšná pro správnou činnost střev, zatímco vitamin A ochrání náš zrak proti UV záření. To všechno v létě uvítáme.

2 Comments

  1. Broszová napsal:

    Skvělé recepty ovšem ocenila bych, kdyby jste uveřejnili recepty na vámi prodávanou horkovzdušnou troubu AIER FRYER

  2. Jana napsal:

    Hezký den, paní Broszová,
    moc děkuji za uznání. Naše horkovzdušná trouba ještě stojí ve frontě zboží připraveném na focení, ale poradím se s kolegy nad časovým plánem. Děkujeme za připomínku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.