PROŠÍVANÁ BORŮVKOVÁ BUCHTA

ABY SPANÍ NEBOLELO
2.8.2017
ZAHRADNÍ UBRUS S ATRAKTIVNÍMI UBROUSKY
7.8.2017

stuha_ruzova

Máloco je tak nádherně spojené s prázdninovým stravováním u babiček, jako vzpomínka na kopec ovocných knedlíků a vyrovnané buchty na pekáči.

Jistě, novodobým babičkám to sluší, jezdí na kole a hrají třeba tenis; a zmíněný oprýskaný smaltovaný pekáč už dnes také vypadá jinak. Barevně ladí s moderní kuchyní a peče se v něm jedna báseň. Nicméně, pokud chcete vykouzlit tu správnou letní atmosféru, je třeba udělat to samé, co si pamatujete ze svého dětství. Sáhněte po zástěře, sedněte si ke stolu k misce ovoce, a upatlejte si prsty červeně nebo modře. Ta báseň za půlhodinku námahy stojí.

Drobné zahradní nebo lesní bobulové ovoce se nejlépe zpracuje poházené po tradičním bublaninovém těstě (krásné slovo). Zadělávám ho bleskurychle i vařečkou, bez šlehače. Skvěle se peče například v keramice, v které hned tak něco nepřipálíte. Dozlatova vypečená buchta s čepicí borůvek nebo rybízu, může být ještě chuťově vylepšená díky tvarohovému prošívání, které na povrch těsta nastříkám pomocí cukrářského sáčku. Pokud se vám do zdobení nechce, pak jednoduše doporučuji starou dobrou lžíci.

stuha_ruzova

PROŠÍVANÁ BORŮVKOVÁ BUCHTA S VANILKOVÝM TVAROHEM

Příprava:  30 minut * Získáte: pekáček velký 33 × 21 cm, možno použít i větší

Těsto

  • 125 g zchladlého rozpuštěného másla
  • 130 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • sáček kypřicího prášku
  • 130 g krupicového cukru
  • 250 ml mléka
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 vejce

Prošívání

  • 250 g tučného tvarohu, kostka nebo vanička
  • 125 g moučkového cukru
  • vanilkový extrakt nebo cukr
  • 1 vanilkový pudink v prášku

Dozdobení

  • 200-250 g borůvek nebo jiných bobulí
  • hrst plátků mandlí

1. Připravte si máslo a nechte ho chladnout. Mezitím umyjte ovoce a nechte okapat.

2. Troubu zapněte na 180 °C a pekáček vyložte pečicím papírem s překrytím delších stran (buchta půjde po upečení celá krásně vyjmout).

3. Do mísy prosejte obě mouky s práškem, přidejte cukr a vmíchejte máslo, mléko, zakysanou smetanu, citronovou šťávu a vejce. Ručně nebo šlehačem rychle umíchejte hladké těsto a vlijte do pekáčku.

4. Na povrch nastříkejte libovolné prošívání z tvarohu a nakonec ho poklaďte ovocem a mandlemi. Pečte na středním roštu 40 min dozlatova. Pokud by povrch příliš zlátl, zakryjte ho pečicím papírem, abyste nevysušili ovoce. Hotovou buchtu zkontrolujte špejlí.

Po zchladnutí celou buchtu vyjměte a rozkrájejte na kostky. Podávejte je poprášené vanilkovým cukrem.

buchta1

Kanadské borůvky pěstuji na zahrádce, ale v tuto chvíli jsou teprve růžové. Na buchtu jsou chuťově lepší drobné lesní borůvky. Povrch těsta sice více umáčí, ale jsou dokonalé. Také vám mnohem víc zamažou pusu, a tak to má být. Na pečení v oranžovém pekáčku jsem se těšila, protože to vidíte sami – byl to barevný koncert!

buchta2

Jemné těsto je tak dobré, že už žádné vylepšení nepotřebuje. Ale přece jen – vanilkový tvaroh k borůvkám dobře pasuje. Budete-li mít větší plochu těsta, víc se vyřádíte, ale v tom případě dávku tvarohu zdvojnásobte.

Borůvky jsou nesmírně zdravé:

  • obsahují velké množství vitaminu C, a tak jako veškeré tmavé ovoce, spoustu antioxidantů; kromě pomoci při respiračních onemocněních působí příznivě i na močové ústrojí
  • borůvky zlepšují zrak a jsou maximálně prospěšné pro každého, kdo tráví mnoho hodin před počítačem
  • modré barvivo zvané myrtilin zachycuje volné radikály, které mohou za celou řadu srdečně cévních chorob
  • borůvky mají vliv i na snížení cholesterolu v krvi a pomáhají na vysoký krevní tlak

stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *