Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Že se na teflonku nemá používat kovové nádobí, aby se povrch nepoškrábal, ví asi každý, správná péče o nepřilnavé povrchy ale znamená i další postupy, které je vhodné dodržet. Navíc zdaleka ne všechny povrchy jsou tak náchylné k poškrábání jako teflon, který se naopak používá už mnohem méně.
Na začátku 90. let byly teflonové pánve obrovský hit. Můj muž rád vzpomíná, jak ho spolu s dalšími vnoučaty tehdy vzala babička do Bibione a cestou si celý autobus nakoupil teflonové pánve. I já si dodnes pamatuju máminu první teflonku! Dnešní nepřilnavé povrchy už jsou naštěstí úplně jinde, než ty tehdejší, a pokud nesáhnete po nejlevnějším kousku široko daleko, kterému se tenká teflonová vrstva nejspíš časem začne odlupovat i s dodržením všech bezpečnostních pouček, vydrží vám klidně roky. Navíc, teflon dnes není zdaleka jediný způsob, jak povrch učinit nepřilnavým!
Samostatnou kapitolou je pečení s nepřilnavým povrchem. Různé pekáče a formy totiž mohou ušetřit spoustu práce i starostí.
Pekáče na maso s touto povrchovou úpravou jsou skvělé v tom, že se na ně jen tak něco nepřipeče, a vy tak nemusíte trávit nekonečno času čištěním. Pečená kachna nebo výpečky se v nich udělají na jedničku a s minimem námahy při mytí i v případě, že nemáte myčku.
Koláčové formy, biskupské chlebíčky nebo dortové formy vám umožní snadné oddělení korpusu od okrajů formy i bez nutnosti vysypávání a obejdete se i bez pečicího papíru, který každou chvíli dojde.
Samostatnou kategorií, bez které si už nedovedu pečení představit, jsou formy na beránky a bábovky. Staré formy po babičce sice miluju, ale vymazávání všech zákoutí mašlovačkou a hlavně následné vysypávání mi s nepřilnavou formou konečně odpadlo a bábovka jde vždycky hladce ven – stačí jen lehce, klidně nedokonale vytřít olejem. Ano, ještě je tu silikon, na který mnoho lidí oprávněně nedá dopustit, mně ale nevyhovuje jeho měkkost, kvůli které se mi velké formy pak obtížně přendávají do trouby.
Nepřilnavý povrch umožňuje péct i drobné pečivo s krásnými detaily z formy – děti milují medvídkovou formu nebo tu na donuty, dnes si bez této vrstvy člověk nedokáže představit ani toastovače a nebo přípravu vaflí.
Články, které by vás ještě mohly zaujmout