NAKLÁDANÉ RYZCE / HOUBY

TŘIKRÁT KYNUTÉ TĚSTO
26.10.2016
DĚDEČKOVA COURAČKA ANEB ZELŇAČKA DO ZIMY
31.10.2016

stuha_hneda

Tak se to přece jen povedlo. Vyrostly houby! Honem všichni do terénu, houby vyskakují z mechu už týden. Před námi jsou tři volné dny, takže hurá ven…

Však už jsem psala v pondělí, že to se mnou hází, a tak jsem přispěla do mlýna alespoň žampiony. Jenomže – mezitím vyrostlo toto nadělení na naší zahrádce (mobilní fotku v mlze připojuji). Ryzce u nás bydlí řadu let, ale abych neprovokovala, raději vám řeknu, že všichni kamarádi, kteří se dostali na rozdíl ode mě do lesa, našli. Praváčky, křemeňáky, dvaceticentimetrové bedly na řízky a milé paní sousedce vyrostl i vatovec obrovský. Tak vám fofrem píši svůj recept na dobrý nálev, který můžete použít na kterékoliv houbičky.

stuha_hneda
NAKLÁDANÉ HOUBY

Příprava: nálev + zelenina, 30 minut * Vystačí: asi na 8 středně velkých sklenic

Nálev

  • 250 ml octa (používám kvasný lihový Bzenecký)
  • 750 ml vody
  • 1 lžíce soli
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 lžička celého pepře
  • 7 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 1 vrchovatá lžička hořčičného semínka

Do sklenice k houbám

  • 1-2 kolečka mrkve
  • 2 proužky sladké červené papriky
  • 1 kolečko cibule
  • snítka kopru

1. Očištěné houby rozkrájejte, pokud jsou velké, malé ponechejte vcelku. Vložte je do velkého kastrolu s vroucí osolenou vodou (na 1 l vody 1 polévková lžíce soli) a krátce povařte; zhruba 5-10 minut podle kvality hub. Hřibovitým houbám stačí kratší doba, ale například václavky, tedy až za rok, vařte ve vodě déle). Houby zceďte, propláchněte studenou vodou a urovnejte do vyvařených sklenic.

2. Mezitím svařte nálev a rozdělte ho do sklenic k houbám. Snažte se je podělit kořením. Přidejte zeleninu a snítku kopru, a sklenice pevně uzavřete víčky.

3. Sterilujte 25-30 minut při teplotě 90 °C. Pokud zavařujete v troubě, jako já, pak ji vyhřejte na 100 °C, na spodní rošt vložte nízký pekáč s vodou a sklenice vložte dovnitř tak, aby se nedotýkaly. Sterilujte 15 minut na horkovzduch.

001

Houbaření je vášeň, a toto zavařování je naprostá extáze. Užijte si ho a uložte si do sklenic vzpomínky na krásný podzim. No, a hodně foťte, to se musí :o)

002

Velké houby rozkrájím, malé nechám tak. Tady vidíte kousek nálevu s kořením a ve sklenici už jsou první uvařené houby. Vařením dostanou hnědou barvu a docela se smrsknou, tak nebuďte překvapení. V tuto chvíli by neměly být příliš měkké na skus, ochutnejte. Tato úprava hub je chutná nejlépe k „divokým masům“, jak říkám zvěřině, krůtám s nádivkou a tymiánem a tak. A pokud si otevřete sklenici na Silvestra, budete v sedmém nebi.

houby_mix

Ještě tu mám pár tipů, které můžete k houbaření a zavařování potřebovat. Ty zavařovací naleznete zde, soupravu hrnců s perfektní cenou tady, a také se může hodit pěkná miska na servírování. Uznejte, že nůž s košťátkem na nečistoty, je prostě skvělý!

img_20161023_143534

…a ještě na závěr. Poklona přírodě a naší mechové zahradě, která se nám odvděčila za celoroční dřinu. Kdyby vás zajímaly ty úchvatně zbarvené listy, tak to je ruj vlasatá. Díky zahrádko!

stuha_hneda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.