Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Tak se to přece jen povedlo. Vyrostly houby! Honem všichni do terénu, houby vyskakují z mechu už týden. Před námi jsou tři volné dny, takže hurá ven…
Však už jsem psala v pondělí, že to se mnou hází, a tak jsem přispěla do mlýna alespoň žampiony. Jenomže – mezitím vyrostlo toto nadělení na naší zahrádce (mobilní fotku v mlze připojuji). Ryzce u nás bydlí řadu let, ale abych neprovokovala, raději vám řeknu, že všichni kamarádi, kteří se dostali na rozdíl ode mě do lesa, našli. Praváčky, křemeňáky, dvaceticentimetrové bedly na řízky a milé paní sousedce vyrostl i vatovec obrovský. Tak vám fofrem píši svůj recept na dobrý nálev, který můžete použít na kterékoliv houbičky.
NAKLÁDANÉ HOUBY
Příprava: nálev + zelenina, 30 minut * Vystačí: asi na 8 středně velkých sklenic
Nálev
Do sklenice k houbám
1. Očištěné houby rozkrájejte, pokud jsou velké, malé ponechejte vcelku. Vložte je do velkého kastrolu s vroucí osolenou vodou (na 1 l vody 1 polévková lžíce soli) a krátce povařte; zhruba 5-10 minut podle kvality hub. Hřibovitým houbám stačí kratší doba, ale například václavky, tedy až za rok, vařte ve vodě déle). Houby zceďte, propláchněte studenou vodou a urovnejte do vyvařených sklenic.
2. Mezitím svařte nálev a rozdělte ho do sklenic k houbám. Snažte se je podělit kořením. Přidejte zeleninu a snítku kopru, a sklenice pevně uzavřete víčky.
3. Sterilujte 25-30 minut při teplotě 90 °C. Pokud zavařujete v troubě, jako já, pak ji vyhřejte na 100 °C, na spodní rošt vložte nízký pekáč s vodou a sklenice vložte dovnitř tak, aby se nedotýkaly. Sterilujte 15 minut na horkovzduch.
Houbaření je vášeň, a toto zavařování je naprostá extáze. Užijte si ho a uložte si do sklenic vzpomínky na krásný podzim. No, a hodně foťte, to se musí :o)
Velké houby rozkrájím, malé nechám tak. Tady vidíte kousek nálevu s kořením a ve sklenici už jsou první uvařené houby. Vařením dostanou hnědou barvu a docela se smrsknou, tak nebuďte překvapení. V tuto chvíli by neměly být příliš měkké na skus, ochutnejte. Tato úprava hub je chutná nejlépe k “divokým masům”, jak říkám zvěřině, krůtám s nádivkou a tymiánem a tak. A pokud si otevřete sklenici na Silvestra, budete v sedmém nebi.
Ještě tu mám pár tipů, které můžete k houbaření a zavařování potřebovat. Ty zavařovací naleznete zde, soupravu hrnců s perfektní cenou tady, a také se může hodit pěkná miska na servírování. Uznejte, že nůž s košťátkem na nečistoty, je prostě skvělý!
…a ještě na závěr. Poklona přírodě a naší mechové zahradě, která se nám odvděčila za celoroční dřinu. Kdyby vás zajímaly ty úchvatně zbarvené listy, tak to je ruj vlasatá. Díky zahrádko!