NAKLÁDANÉ RYZCE / HOUBY

POHOVKA V JEDNOBAREVNÝCH ŠATECH
POHOVKA V JEDNOBAREVNÝCH ŠATECH
21.7.2025
VĚNEČEK Z KŘÍŽAL
VĚNEČEK Z KŘÍŽAL
26.7.2025

Nakládané houby jsou skvělým způsobem, jak uchovat chuť lesních plodů na celý rok. Tento jednoduchý recept vám ukáže, jak si připravit domácí nakládané houby, které se stanou oblíbenou pochoutkou k různým pokrmům.

Tak se to přece jen povedlo. Vyrostly houby! Honem všichni do terénu, houby vyskakují z mechu už týden. Před námi jsou tři volné dny, takže hurá ven…

Ryzce u nás bydlí řadu let, ale abych neprovokovala, raději vám řeknu, že všichni kamarádi, kteří se dostali na rozdíl ode mě do lesa, našli. Praváčky, křemeňáky, dvaceticentimetrové bedly na řízky a milé paní sousedce vyrostl i vatovec obrovský. Tak vám fofrem píši svůj recept na dobrý nálev, který můžete použít na kterékoliv houbičky.

BUDETE POTŘEBOVAT:

Příprava: nálev + zelenina, 30 minut * Vystačí: asi na 8 středně velkých sklenic

Nálev

  • 250 ml octa (používám kvasný lihový Bzenecký)
  • 750 ml vody
  • 1 lžíce soli
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 lžička celého pepře
  • 7 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 1 vrchovatá lžička hořčičného semínka

Do sklenice k houbám

  • 1-2 kolečka mrkve
  • 2 proužky sladké červené papriky
  • 1 kolečko cibule
  • snítka kopru

1. Očištěné houby rozkrájejte, pokud jsou velké, malé ponechejte vcelku. Vložte je do velkého kastrolu s vroucí osolenou vodou (na 1 l vody 1 polévková lžíce soli) a krátce povařte; zhruba 5-10 minut podle kvality hub. Hřibovitým houbám stačí kratší doba, ale například václavky, tedy až za rok, vařte ve vodě déle). Houby zceďte, propláchněte studenou vodou a urovnejte do vyvařených sklenic.

2. Mezitím svařte nálev a rozdělte ho do sklenic k houbám. Snažte se je podělit kořením. Přidejte zeleninu a snítku kopru, a sklenice pevně uzavřete víčky.

3. Sterilujte 25-30 minut při teplotě 90 °C. Pokud zavařujete v troubě, jako já, pak ji vyhřejte na 100 °C, na spodní rošt vložte nízký pekáč s vodou a sklenice vložte dovnitř tak, aby se nedotýkaly. Sterilujte 15 minut na horkovzduch.

Houbaření je vášeň, a toto zavařování je naprostá extáze. Užijte si ho a uložte si do sklenic vzpomínky na krásný podzim. No, a hodně foťte, to se musí :o)

Velké houby rozkrájím, malé nechám tak. Tady vidíte kousek nálevu s kořením a ve sklenici už jsou první uvařené houby. Vařením dostanou hnědou barvu a docela se smrsknou, tak nebuďte překvapení. V tuto chvíli by neměly být příliš měkké na skus, ochutnejte. Tato úprava hub je chutná nejlépe k “divokým masům”, jak říkám zvěřině, krůtám s nádivkou a tymiánem a tak. A pokud si otevřete sklenici na Silvestra, budete v sedmém nebi.

Ještě tu mám pár tipů, které můžete k houbaření a zavařování potřebovat. Ty zavařovací naleznete zde, soupravu hrnců tady, a také se může hodit pěkná miska na servírování. Uznejte, že nůž s košťátkem na nečistoty, je prostě skvělý!

...a ještě na závěr. Poklona přírodě a naší mechové zahradě, která se nám odvděčila za celoroční dřinu. Kdyby vás zajímaly ty úchvatně zbarvené listy, tak to je ruj vlasatá. Díky zahrádko!

Houby všude kam se podíváš

Zpracování úrody ze zahrádky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *