LÍVANCOVÁ HITPARÁDA

KŘUPAVÉ OKURKOVÉ ŘEZY BEZ ZAVAŘOVÁNÍ
10.8.2020
ZÁCLONY A LEHKÉ LETNÍ ZÁVĚSY
12.8.2020

Lívance patří k rychlým dobrotám, z nichž připravíte snídani, letní oběd nebo výtečný dezert na závěr menu.

K téhle pochoutce patří vzpomínky na dětství, sbírání jahod i modré pusy od borůvek. V podstatě vám stačí jeden oblíbený recept na celý život. Kdo však rád zkouší nové věci, může si z lívanců vykouzlit celou řadu chuťových variací. Skvěle chutnají se sezonním ovocem, luxusní jsou s čokoládou nebo karamelem a zmrzlinou, je tu prostor pro všechny domácí džemy i hutná povidla.

Také s těstem se dá čarovat - lze ho zjemnit riccottou, zdravě nahradit cukr a přidat vločky místo mouky, nadýchnout ho kousky zapečených jablek, anebo zůstaňte u droždí a kynutí, jak je libo. V každém případě potřebujete věrnou pánev s lívancovými mističkami a kdyby ani ta nebyla po ruce, svěřte lívance plechu na muffiny a troubě. Všechny tvary jsou dovoleny a spoustu šikovných kuchyňských pomocníků dostanete právě teď ve velké letní slevě na našem e-shopu.

1

jemné lívance s ovocem a riccottou


Těsto, do něhož zapečete kousky ovoce - například jahod, potřebuje jemnější strukturu i chuť. Dosáhnete toho přídavkem riccotty, přírodního sýra, který udělá těsto nadýchané. Ovoce nekrájejte nadrobno, aby po krátké tepelné úpravě zůstalo viditelné. K odpolednímu menu jsem přidala ještě zdravý jogurtový koktejl, který milují děti i dospělí. Pokud se vám zalíbí smaltovaný džbán s jahodami, na e-shopu ho naleznete ještě v mentolovém provedení nebo s půvabným červeným puntíkem.

2

bleskové lívance do trouby


Lívance pečené v troubě vypadají trochu jako vdolečky. Nejsou mastné a protože se samy zkroutí do tvaru mističky, bezvadně je naplníte tvarohovým krémem, zavařeninou, ovocem s ořechy. Těsto vytvoříte během 10 minut a za dalších 10 minut je napečeno. Lívanečky nejsou přeslazené, ani nacucané tukem, a protože se vytvoří docela bez vaší asistence, můžete si v klidu prostřít k snídani - dokonce i do postele. Pečivo je nejlepší ještě teplé, kdy je nadýchané a chutné.

3

vločkové lívance bez mouky


Ovesné nebo špaldové vločky jsou to pravé ořechové pro vytvoření lívanců zcela bez mouky. Místo ní dáte do těsta nastrouhaný kokos, banány, datlový sirup a vejce, aby to tak nějak drželo pohromadě. Smažené lívance jsou křehčí a nejsou tak pružné, jako třeba kynuté, tak dejte pozor, ať je nerozlámete. Čím zralejší banány použijete, tím víc si těsto osladíte. Na stůl lívanečky servíruji s ovocem, horkou čokoládou a dalšími ingrediencemi zvlášť, aby si je každý dozdobil na talíři podle svého.

4

motýlí lívance pečené na pánvi


Silikonová forma na tvarování vajec nebo litého lívancového těsta na pánvi, je v našem obchodě stálicí. S početnější rodinou si forem pořiďte víc, aby vám šla práce při smažení pěkně od ruky. Působením tepla na pánvi se těsto nebo ochucená vejce okamžitě srazí, a jakmile formu sundáte, opečete je bez problémů i z druhé strany už v motýlím tvaru. Je to docela jednoduchá vychytávka, ale pěkně naservírování jídla vždy potěší. Jak už jsem nakousla, v tomto případě použijte místo praktického lívanečníku klasickou nebo palačinkovou pánev.

5

lívancové těsto na vafle


Domácí vafle jsou takovou módnější a naparáděnou příbuznou lívanců. Poměrně husté těsto se ve formách rychle zpevní a elegantní pokrm je tu. Mřížky mají různý tvar, nejčastěji jsou to srdíčka, která se pečou v kontaktních pekárnách - vaflovačích, ale tyto čtverce jsem vytvářela v silikonové formě, která se dává do trouby. Už ji v prodeji nemáme, ale recept na dobré těsto přidávám pro úplnost k tématu.

Nechte si prázdninově chutnat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.