KVĚTY V KORNOUTCÍCH Z LISTŮ

DVOUBAREVNÁ MARMELÁDA
8.6.2017
BEZINKOVÉ ŠAMPAŇSKÉ II / NA ZDRAVÍ
12.6.2017

ornament_01
Vytvořit aranžmá do vázy jen z několika mála kvítků, jde docela snadno. Křehkým květinám je třeba dodat objem a k tomu poslouží opět další rostliny.

Hraní s květinami mám moc ráda. Pokaždé mě inspirují k nějakému novému aranžmá. Například právě teď. V kuchyni mám připravené karafy na víno a na vodu. Ta první čeká na bezinkové šampaňské, které velice aktivně dozrává (dnes ho fotíme, jsem pořádně zvědavá, jak chutná). No, a protože karafy nečinně zahálí, hned jsem je obsadila květinami. Pravdou je, že květiny mají mít vlastní vázy a neměly by okupovat nádoby, které přicházejí do styku s potravinami. Ale v tomto případě počítám s tím, že sklo pořádně vyvařím.

Nabízím vám krásný nápad, který využijete na sto způsobů. Do kornoutku z velkého listu bohyšky (funkie, hosty) jsem zabalila pár jemných orlíčků obecných, které se mi na jaře vždy vysemení na zahrádce v několika odstínech. Ochraňuji je a nadšeně rozmnožuji. Když se na květy podíváte zblízka, vypadají exoticky; tvarem se téměř podobají některým orchidejím. Dlouho jsem nevěděla, že vydrží ve váze. Těmto, i dalším velmi křehkým kytičkám, většinou přidávám trošku práškového hnojiva. V tom případě však skutečně patří jen do vázy.

ornament_02

kornouty1ram

ATRAKTIVNÍ LISTY FUNKIÍ

Funkií (bohyšek) je mnoho druhů. Jejich listy dorůstají i úctyhodné velikosti, takže do mnohých zabalíte i větší pugét. Rostou v objemných trsech, takže rostlinám nijak neublížíte, když pár listů oddělíte. Pro křehké orlíčky mi postačila jejich střední velikost kolem 22 cm. Na listové kornoutky si připravte:

  • listy funkií, případně pokojového lopatkovce (toulcovky, spathiphyllum), ale jeho listy nejsou tak široké
  • orlíčky nebo libovolné drobnější květiny
  • drobné květy popínavé hortenzie nebo bezu černého
  • jemné vázací stužky

kornouty2

ARANŽOVANÉ KORNOUTKY

List si položte před sebe a do jeho středu vložte několik stvolů květin. Listy bohyšky jsou výrazně žilkované a stáčejí se směrem dovnitř. Velice snadno tak list přehněte v dolní části přes sebe a zajistíte několikerým obtočením stužkou. Uvidíte, že rostlinka vám půjde úplně naproti. Stonky rostlin pod stužkou zkraťte.

kornouty3

KORNOUTKY POTŘEBUJÍ ŠIRŠÍ HRDLO VÁZY

Květiny budou nejlépe vypadat ve váze, která se směrem vzhůru rozšiřuje. V hrdle se kornoutky dobře usadí a budou mít dostatek prostoru. Zúžení zase udrží květiny na správném místě a vy se pak můžete těšit nádherou jednotlivých květů. Překřížení listů vypadá velice dekorativně. Pokud máte bohyšky s kontrastně panašovanými listy, bude aranžmá ještě zajímavější.

kornouty4

KARAFY VYPADAJÍ KRÁSNĚ

Roztančené konce stužky jsem nechala na hladině. V karafách je celé aranžmá dobře vidět, jen je třeba dolévat vodu těsně pod ustřižené stonky. Kornoutek se bude dobře vyjímat také ve vysoké sklenici na nožce, tak i v rovné sklenici na limonádu, kde se stonky opřou o dno.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.