Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Říká se, že podle polévky poznáte dobrého kuchaře. Tak s touto polévkou si určitě ostudu neuděláte...
Mnohdy sychravé podzimní dny napovídají, že je třeba zařadit do jídelníčku co nejvíce teplých pokrmů. Zahřát se zevnitř, to znamená udržet zdraví v pořádku.
Masové vývary drží teplo dokonale. O tom, že jsou plné látek, které vás nabijí energií, není pochyb. Zatímco po vydatném jídle máte všeho dost, po horké polévce se určitě cítíte lépe, i když dokáže slušně zasytit. Samotná polévka samozřejmě neobsahuje veškeré důležité složky, které pro své zdraví potřebujete, ale obsahuje jich dost. Zde se spojují vitamíny, minerály i bílkoviny v pestrosti, která nám vyhovuje. Polévky mají totiž tisíc podob a každý z nás si najde tu svou. Zásadní roli u vývarů hraje maso, zelenina a bylinky, a pokud si je zahustíte ještě některou ze zavářek, pak uspokojíte i velkého hladovce.
K oblíbeným kombinacím patří nejrůznější druhy knedlíčků. Ty dnešní jsem dělala z jemné krupičky, vajec, smetany a parmezánu. Vytvořte si jich raději víc, společně s polévkou získáte výtečné a rychlé jídlo z jednoho hrnce.
Příprava: 45 minut * Získáte: 2 l polévky a 30 knedlíčků
Polévka
Tahle rychlá polévka vznikne za předpokladu, že máte předem uvařený vývar, i kuřecí maso. Není to problém, protože si ho můžete připravit den předem - buď z domácí sušené směsi, nebo chcete-li, z bujonové kostky. Do polévky vkládám maso z kuřecích prsíček, protože se jí skutečně vydatně najíte.
Nelekejte se, že směs na knedlíčky je taková podivně drobivá. V mokrých rukách si dá okamžitě říct, a zakulatit knedlíčky v dlaních lze skutečně rychle. Z této várky je jich 30 kusů, což vyjde akorát pro 2 l polévky, kterou právě vaříte. Polévka se mezitím v podstatě jen tak prohřívá a dokončuje se v ní zelenina. Za zhruba 40 minut se vše sejde hotové na stole.
Polévka je skutečně vydatná. Snažte se, aby zelenina byla křupavá, maso šťavnaté a knedlíčky tak akorát na skus. Pochutnáte si. Servírovat můžete přímo v hrnci, v kterém se polévka vařila. Pěkných a praktických jich na výběr u nás naleznete dost!