Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Klasické menu se smaženou rybou a bramborovým salátem není třeba měnit za velké novoty, někdy stačí málo, aby na stole bylo tak trochu jiné jídlo, ačkoliv oblíbené suroviny zůstanou stejné.
A zatímco během roku je ještě leckdo z nás ochotný zkoušet různé inovace, tak na Štědrý večer nikdo nechce riskovat, že se jídlo nepovede a nebude někomu chutnat. My vám tu dnes přinášíme jen lehce poupravená jídla tak, jak je máte rádi, a vždycky s nějakým drobným nápadem. A vzhledem k tomu, že Vánoce budou „až“ :-) za měsíc, máte případně i dost času na vyzkoušení.
S polévkou je to v českých domácnostech opravdu různorodé, někde se servíruje už k obědu, jinde se nejí vůbec, někde se vaří rybí krém, jinde zase třeba hrachovka. My tu pro vás máme recept na jemný rybí vývar, který určitě neurazí nikoho, a jako předkrm před sytým a těžkým jídlem, jakým je smažená ryba, poslouží na jedničku. Trik s hvězdičkovými krutony ale využijete při jakékoliv příležitosti!
Kapr v trojobalu se vám už přejedl, ale smažené ryby se nechcete v zdát? Možná vás zaujme ryba smažená v pivním těstíčku. Dopřát si ji můžete s klasickým bramborovým salátem, na odlehčenou můžete podle zmíněného receptu zkusit bramborové dukátky a česnekovou majonézu, ve které jsou přeborníci Španělé a říkají jí aïoli.
U nás doma se dělával hubník, častější je ale houbový kuba. Ten je – na rozdíl od smažené ryby – skutečnou klasikou české lidové kuchyně. Česnek ani houby totiž na štědrovečerním stole nesměly chybět. Pokud nemáte v plánu výše zmíněnou aioli ani jiný pokrm s česnekem, určitě to napravte třeba právě kubou, do nějž česneku patří nemálo. Česnek konzumovaný o Vánocích má totiž magickou moc!
Kromě smažené ryby a řízků na české stoly 24. prosince patří i vinná klobása. Někdo ji dělá jen poprášenou hladkou moukou, někdo ji má raději taky v trojobalu. Tady máte zajímavý nápad na klobásu s bylinkovou strouhankou – a kdybyste si ji chtěli dát i v jiných dnech, určitě nevynechte ani brusinkový křen.
Vánočka neboli štědrovnice rovněž patří k velmi tradičním českým lidovým pokrmům, bez nichž si Vánoce dovedeme představit jen těžko. Někdo preferuje klasickou kynutou (ostatně kynuté těsto patří ke všem velkým svátkům, protože nese symboliku plodnosti a hojnosti), někdo dává přednost třeba tvarohové nebo šlehačkové. A pokud se vám ji nechce plést, klidně si ji upečte prostě ve formě.
A jak si udělat štědrovečerní stůl ještě krásnější?
Co by vám (nejen) na Štědrý večer ještě mohlo zachutnat?