KDYŽ UBROUSKY ROZKVETOU

KOUTEK PRO PARÁDNICI
24.5.2023
DĚTSKÝ DEN JE TU
26.5.2023

Textilní, ale i běžné papírové ubrousky se u stolu hned postarají o slavnostnější náladu, i když se neděje nic mimořádného. Pokud na tom ale záleží, ozdobí prostřenou tabuli výjimečným způsobem.

Ubrousky - malé, ale důležité nezbytnosti - na stole nikdy nechybí. Používáme je každodenně, ke každému jídlu stále dokola, obyčejně položené vedle talířů, nebo v oblíbeném stojánku na ubrousky, aby je měli všichni po ruce. Je nabíledni, že když  se děje něco zásadnějšího, například slavíme či prostíráme pro někoho, kdo je pro nás důležitý, dáváme si záležet mnohem víc. To pak přijde na řadu ozdobné skládání ubrousků. 

Nemusí být ani složité, ani se kvůli tomu nemusíte učit nové techniky. Dokonce stačí vzpomenout si na jednoduchou skládanku z dětství, na hru „nebe peklo ráj”, kdy jsme si s oblibou věštili budoucnost. Začátek skládání je totožný...

JAK SLOŽIT UBROUSEK VE 2 KROCÍCH

Skládanku, kterou jistě znáte, dokončíte jen tím, že její rohy povysunete směrem vzhůru. Celý tvar se pak krásně zaoblí a ochotně zůstane složený v půlkulatém tvaru. Ubrousek připomíná lotosový květ, proto ho tak mnozí i nazývají. Můžete ho složit také z látky, jejíž hrany je třeba sežehlovat. Doporučuji však i kvalitní papírový ubrousek s jehož vzhledem budete nakonec spokojeni. Použila jsem ubrousek imitující textilní materiál. Dá se snadno a pečlivě složit do potřebného tvaru a také vychází z větších rozměrů jako ubrousky z látky. Jeho rozměry v rozloženém stavu jsou 40 × 40 cm. 

KROK 1 - obr. vlevo

  • a) ubrousek rozložte před sebe rubovou stranou nahoru
  • b) směrem ke středu složte všechny 4 rohy, vznikne čtverec
  • c) znovu směrem ke středu složte všechny 4 rohy, vznikne čtverec, který vidíte vlevo

KROK 2 - obr. vpravo

  • a) vzniklý čtverec obraťte hladkou stranou nahoru
  • b) i zde směrem ke středu složte všechny 4 rohy, vznikne čtverec, který vidíte vpravo, jeho základna už má jen 14 cm
  • c) potud skládanku dobře znáte, a teď něco nového - nadzvedněte pravý roh, prsty uchopte cíp, který je v rubu a táhněte ho směrem nahoru, ubrousek se prohne směrem vzhůru; totéž udělejte s ostatními 3 rohy, vzniknou 4 okvětní lístky
  • d) nakonec v rubu skládanky nahmátněte zbývající cípy - každý leží mezi dvěma vytaženými rohy - a také je vytáhněte vzhůru; květ získá celkem 8 cípů představujících okvětní lístky

Ubrousek ve tvaru lotosového květu je hotov. Všechny čtyři rohy směřují vzhůru, mezi nimi jsou menší okvětní lístky, střed zůstane usazený uvnitř miskovitého tvaru. Na následujícím obrázku je vše dobře vidět.

STŘED UBROUSKU DOZDOBTE NĚJAKOU MALIČKOSTÍ

Miskovitý tvar ubrousku si přímo říká o to, abyste dovnitř vložili něco na ozdobu. Může to být pár kvítků, zabalený čokoládový bonbon, upečená sušenka, ovoce, jmenovka pro stolovníky. Záleží na vás, co právě chystáte ke své naparáděné tabuli. 

UBROUSEK DOBŘE DRŽÍ PŮLKULATÝ TVAR

Ubrousek jsem posadila do polévkové misky, ale stejně pevně skládanka drží i na rovných talířích. Stůl bude vypadat skutečně krásně. 

Teď už jen zbývá vybalit zbrusu nové nádobí, a léto plné kulinářských specialit může přijít!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.