KÁVA OSVĚŽUJÍCÍ, OCHUCENÁ, V KVĚTNÍKU. KTERÁ JE TA VAŠE NEJ?

LETNÍ PERLIVÉ KOKTEJLY SE SEKTEM ALKO I NEALKO
29.8.2024
OSTRUŽINOVÉ MUFFINY S MEDEM
2.9.2024

Káva lidstvo doprovází už nějakých 1500 let, v daleké Etiopii se tehdy kávová zrnka žvýkala. Důkazy o pražené kávě máme z 9. století, ačkoliv tehdejší kávové nápoje vypadaly úplně jinak než dnešní latté. Za těch tisíc ale káva i kávový průmysl ušli pořádný kus cesty. Pojďte se s námi podívat, jak si připravit osvěžující kávové nápoje, jak zužitkovat lógr i jak si kávovník vypěstovat doma.

Však to znáte i kaváren, ať už malých, nebo řetězců. Sirupy na ochucení kávy, různé způsoby přípravy, likéry ovocné i kořeněné... Možností, jak si doma připravit to nejlepší kafe je prostě spousta. Tak hurá do toho!

 

Kávovník je velmi oblíbený i jako pokojovka a není divu – jeho pěstování je velmi jednoduché a jde to prakticky všude. Když mu připravíte hodně ideální podmínky, tak si užijete i sklizeň, leč opravdu hezkou rostlinou, která bude ozdobou každé domácnosti, je i bez toho. Tady k tomu máte praktický návod, jak kávovník pěstovat.

Že si kávu nepřipravíte bez horké vody? Omyl! Cold brew, tedy louhování za studena, je v posledních letech mezi kávovými nadšenci velkým hitem, oproti přípravě s horkou vodou potřebujete o dost víc času, výsledná káva je ale voňavější, lépe stravitelná a taky má mnohem víc kofeinu, takže opatrně s dávkováním. Já sama jsem proti kofeinu už téměř rezistentní :-), ale cold brew mě nakopne víc, než bych chtěla. Jenže ona je taaak dobrá!

Jestli máte rádi trochu exotiky, pak si jako další osvěžující nápoj dopřejte ledovou kokosovou kávu. Jestli na její přípravu použijete french press jako v receptu nebo využijete cold brew z předchozího receptu, už je ale jen na vás. Surovin mnoho netřeba, já třeba všechny ingredience mívám vždycky ve spíži.

Nemáte rádi kokos? Nevadí, můžete si do zásoby (nebo klidně jako dárek pro své blízké) připravit nějaký dobrý sirup. V naší nabídce je – kromě kokosového – ještě právě teď aktuální ostružinový a perníčkový, jehož vůně bude s láskou nasávat už za pár týdnů, až se rok překlopí do podzimu. Recepty najdete právě zde.

Kávu už jsme si vypěstovali, připravili, ochutili a možná už i vypili, takže stačí poklidit v kuchyni. Pokud se chystáte lógr vyhodit, tak ale rychle ruku zastavte a pojďme si ukázat, na co všechno je lógr skvělý – není to totiž ani trochu jen věštění budoucnosti. :-) Lógr je cenná surovina do kompostu (stačí jej vlastně tu a tam přidat do květníků), jeho využití je ale v domácnosti opravdu bohaté. Více tipů hledejte právě v tomto článku.

Co by se vám ještě mohlo hodit?

Další nepečené dezerty, které si zamilujete

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *