JAK UVAŘIT NEJLEPŠÍ RÝŽI

NEPEČENÁ ZEBRA SE ZÁBAVNOU PŘÍPRAVOU
13.6.2024
VYTVOŘTE SI NÁRAMEK NA LÉTO
17.6.2024

Rýži už jste ve svém životě určitě dělali mnohokrát a ano, nic na tom není. I u vaření rýže ale platí, že když dva dělají totéž, není to totéž – a rýží je tolik druhů a jde navíc připravovat tolika způsoby!

Moje mamka rýži zásadně dusila v troubě (s hřebíčky zapíchanými do malé cibule), případně ji dělala v sáčcích. Já rýži dělám zásadně v rýžovaru, případně v rendlíku na plotně na másle, když chci lepivější. A pak ji taky můžete dělat v remosce či elektrické pánvi, dokonce i v mikrovlnce nebo v multifunkčním hrnci. 

Ať už budete vařit dlouhozrnnou, jasmínovou nebo basmati, zásadní je poměr: NA 1 HRNEK RÝŽE POTŘEBUJETE 1,5 HRNKU VODY A CHYBĚT BY NEMĚLA ANI TROCHA OLEJE.

NA PLOTNĚ

1

Pokud nemáte rýžovar, pak je to asi nejčastější způsob, jak rýži doma připravit. Já preferuju nejdřív nechat zesklovatět na másle trochu cibulky, pak přisypat a nechat máslem nasáknout rýži a teprve pak přilít vodu. Základem je nemíchat a na závěr 5 minut nechat dojít. Každé promíchání jí ubírá na načechranosti. Když je rýže hotová, nejdřív ji dvěma vidličkami trochu načechrejte a pak teprve servírujte.

V RÝŽOVARU

2

Od okamžiku, kdy jsem poprvé ochutnala rýži z rýžovaru, ji jako přílohu jinak dělám jen výjimečně. Rýžovar má tu kouzelnou vlastnost, že přesně pozná okamžik, kdy je rýže hotová, vypne se a dál už rýži udržuje jen při správné teplotě, vařit se v něm dají i brambory, knedlíky nebo cokoliv, co se dělá v dostatku tekutiny. Pro někoho je to zbytečný krám do kuchyně, pro mě jeden z nejlepších pomocníků.

 

V TROUBĚ

3

Stejně jako u přípravy na plotně nebo v rýžovaru se jedná o dušenou rýži, z trouby ale leckomu víc chutná. Do trouby je zde výjimečně lepší využít poměr 1 hrnku rýže a 2 hrnků vody, peče se při 180 °C. Lépe než na plotně se do trouby s rýží dává rovnou i zelenina nebo maso, na první dobrou se takto dá připravit báječné srbské rizoto, pilaf atd. Nejlepší je použít kastrol s velkou plochou dna, v nižší vrstvě se rýže udělá rovnoměrněji a horní zrnka nebudou svou tíhou tolik tížit ta spodní, takže rýže bude načechranější.

VAŘENÁ RÝŽE

4

Rozdíl mezi dušením a vařením nespočívá v poklici, ale v množství tekutiny. Když surovinu dusíte, je tekutiny jen kousek nad ni, když ji vaříte, je tekutiny výrazně víc a, pokud nejde o polévku, na závěr se slévá. Typická vařená rýže je ta ze sáčků, jak jsem ale nedávno četla, navzdory deklarovaným nezávadnostem se ze sáčků mnohdy uvolňuje bisfenol A, který přispívá k rozvoji cukrovky a obezity a ovlivňuje endokrinní systém. Rýži navíc snadno rozvaříte a čím uvařenější potravina je, tím vyšší má glykemický index a tím více jde „na tloušťku“. Pokud chuťově preferujete vařenou rýži, pořiďte si takovouto nerezovou kouli a důkladně hlídejte čas vaření.

 

Z ELEKTRICKÉ PÁNVE

5

V remosce či jiné elektrické pánvi rýži připravíte velmi jednoduše. Na jeden hrnek opět použijte na 1 hrnek propláchnuté rýže 1,5 hrnku vody. Vše promíchejte, rýži rozprostřete tak, aby byla její vrstva rovnoměrná. Přiklopte, a od chvíle, co se vše nahřeje, počítejte s 15–20 minutami, záleží na typu použité rýže. 

 

Jak uvařit rýži?

1Mám rýži propláchnout?
Rýži před použitím vždy na cedníku propláchněte, abyste ji zbavili škodlivých látek i přebytečného škrobu a byla méně lepivá
2Jak ochutit rýži?
Rýži podle potřeby osolte (asijské recepty ale počítají s rýží neosolenou) a přidejte kousek cibule, pár hřebíčků, černých pepřů a nových koření, ideálně v sítku nebo gáze, abyste je pak nemuseli z rýže lovit. Použít můžete i bylinkové soli, místo vody vývar nebo třeba pár tobolek kardamomu
3Jak správně uvařit rýži?
Traduje se poměr rýže a vody 1:2, chuťově i zdravotně výhodnější je ale 1:1,5 a nechat ji na závěr 5–7 minut dojít. Rozvařená rýže má vyšší glykemický index, takže je nejen nedobrá, ale i méně zdravá a je po ní rychleji hlad
4Je rýže dietní?
Rýže sama o sobě dietní není – je tvořena škroby a ty, jak jistě víte, se s redukční dietou moc nepotkávají. Zejména kulatozrnná rýže na italské risotto nebo španělskou paellu obsahuje opravdu hodně škrobů, výrazně lépe je na tom rýže jasmínová a za vhodnou i pro redukční dietu je považována rýže basmati, která se pěstuje výhradně ve vodě stékající z Himálají. Má super dlouhá tenoučká zrnka a i chuťově je naprosto famózní (a taky o něco dražší než běžná rýže, stojí to ale za to!)

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

4 komentáře

  1. Milena Špačková napsal:

    Už to sice vím dlouho, ale jsem ráda, že rýže není dietní. Všude se doporučuje všechno dietní, jako by 100 % lidí bylo tlustých. Vždyť to tak vůbec není! Co my hubení, kteří to máme v DNA a potřebujeme přibírat? My sice víme, jak na to, ale není to jen přejídání. Alee nějaké články, jak zdravě přibírat, by občas vyjít mohly. Za většinu hubených můžu snad říct, že nám stačí málo a máme během 3 dnů o kilo míň. A ze své zkušenosti ten 1 nebo 2 kg pak “nabírám” několik týdnů i měsíců. Takže články o hubnutí někdy čtu JEN proto, abych dělala pravý opak toho, co se v nich radí. Z článku o rýži jsem si vybrala, že je dobré rýži převařit, neboť má vyšší glykemický index a je po ní rychleji hlad (správně, je dřív chuť na další jídlo).Ale rýži stejně mírně převařuju, už proto, aby lepila. Ne, jak se často zdůrazňuje, že rýže nemá lepit. Pochází z Číny a aby se vůbec mohla jíst hůlkami, tak musí být uvařená tak, aby lepila (není to z mé hlavy, četla jsem to víckrát). A mně osobně lepivá rýže chutná daleko víc než rozpadající se zrnka, kterým říkám “štěrk”.

    Navíc

  2. Milena Špačková napsal:

    Už to sice vím dlouho, ale jsem ráda, že rýže není dietní. Všude se doporučuje všechno dietní, jako by 100 % lidí bylo tlustých. Vždyť to tak vůbec není! Co my hubení, kteří to máme v DNA a potřebujeme přibírat? My sice víme, jak na to, ale není to jen přejídání. Alee nějaké články, jak zdravě přibírat, by občas vyjít mohly. Za většinu hubených můžu snad říct, že nám stačí málo a máme během 3 dnů o kilo míň. A ze své zkušenosti ten 1 nebo 2 kg pak “nabírám” několik týdnů i měsíců. Takže články o hubnutí někdy čtu JEN proto, abych dělala pravý opak toho, co se v nich radí. Z článku o rýži jsem si vybrala, že je dobré rýži převařit, neboť má vyšší glykemický index a je po ní rychleji hlad (správně, je dřív chuť na další jídlo).Ale rýži stejně mírně převařuju, už proto, aby lepila. Ne, jak se často zdůrazňuje, že rýže nemá lepit. Pochází z Číny a aby se vůbec mohla jíst hůlkami, tak musí být uvařená tak, aby lepila (není to z mé hlavy, četla jsem to víckrát). A mně lepivá rýže chutná daleko víc než rozpadající se zrnka, kterým říkám “štěrk”.

    Navíc

  3. Milena Špačková napsal:

    Komentář jsem omylem odeslala 2x.

  4. Avatar photo Jana Chmelikova napsal:

    Dobrý den, paní Mileno,
    věřte, že vám rozumím – taky jsem ten typ, který zhubne třikrát snáz než nabere, zdravé nabírání však není o rozvařených potravinách. V Číně se používá jasmínová rýže připravovaná v rýžovaru. Ona pak hezky něžně lepí, není sypká jako parboiled – a dá se jíst velmi dobře hůlkami, protože lehce hrudkuje, doporučuji vyzkoušet. Já různou „Asii“ doma vařím velmi často a hůlkami už se nají i moje osmiletá dcera, byť zatím jen nudle. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *