JAHODOVÉ RECEPTY, KTERÉ SI ZAMILUJETE

CHLEBOVÁ PLACKA S KVÁSKEM V PRÁŠKU
30.5.2024
NOVÁ RADOST ZE STARÝCH DEČEK
3.6.2024

Letošní jahodová sezona je taková dvojsečná – někomu už plně rozvité květy spálil mráz na konci dubna a splakal nad výdělkem, někdo se naopak jahodové úrodě kvůli jinak nebývale teplému jaru těší dokonce o pár týdnů dřív, než je obvyklé.

Já se přiznám, že letos patřím k těm šťastlivcům, kterým jahodiště (na rozdíl od rybízů a jabloní) nepomrzlo a naopak mám tak krásné jahody jako už dlouho ne. A to navzdory v podstatě nulové péči, loni na podzim jsem jej nechala ležet ladem, na jaře jsem jen trochu protrhala plevel a letos sklízím plody velikosti pingpongových míčků... Což tedy vzhledem k velikosti jahodového záhonku nic nemění na tom, že jsem si dneska ráno vyzvedla košíky plné jahod v zelinářství a zavařovat a mrazit budu ty kupované. :-)

A co že budu s jahodami dělat? Letos mám v plánu vyzkoušet marmeládu s rebarborou, na kterou najdete recept níže, určitě ale nevynechám pár sklenek s proseccem a pár s růžovým pepřem, jsou famózní. Tady určitě budu dělat jahodové nanuky, odkaz na tvořítka na ně najdete tady, teď dokonce ve slevě. :-) Pak jich hromadu sníme jen tak, já si k nim možná přidám trochu šlehačky a vanilky nebo i čokolády a zbytek jsem měla v plánu utopit v kapce alkoholu a vypít v trávě, ale uvidíme, co počasí dovolí. Teď už ale hurá na ty recepty!

Dvojka jahody–rebarbora se asi nikdy neomrzí, ať už na koláčích nebo v marmeládě. Rebarboru je totiž třeba sklízet jen zhruba do poloviny června, pak už se i v jejích řapících začnou tvořit látky, které by vám opravdu neudělaly dobře – trochu jsem se o tom rozepsala už loni v článku s rebarborovými recepty.

Jahody, vanilka, máta, šmrnc tomu dodává limetka... A přidat můžete i nějaký ten alkohol, ale nutné to není, tenhle dokonalý jahodový nápoj si zamilujete i bez něj. Způsobů, jak si jahody užít na párty, je spousta, zkuste domácí jahodové limonády nebo přidejte trochu kokosového Malibu či delikátní tequily. 

A když už jsem zmiňovala to Malibu, tak si nemůžu odpustit doporučit tyhle šalamounské řezy s kokosem. Kombinace jahod a kokosu je totiž něco, co se snoubí úplně samo, natož když přidáte kakao či čokoládu. Nebo zkuste třeba tvarožník s přidáním kokosu a jahody položte navrch jako do bublaniny – děti to milují.

Když se řekne á, následuje . Když se řekne jahody, následuje čokoláda. Taky to tak máte? Tyhle nádherné červené plody mají tolik chutí, s nimiž se párují na jedničku, že je zatěžko vybrat jen jednu nejlepší, čokoláda je ale prostě taková klasika. Tak je v čokoládě klidně rovnou utopte a dospělým přidejte i kapku Amaretta, které pohár provoní mandlemi.

Na hlavní fotce sice vidíte maliny, ale nenechte se zmást, tenhle tvarohový ovocný dort bude samozřejmě naprosto dokonalý i s jahodami nebo s postupujícím létem s meruňkami či broskvemi. Třené tvarohové těsto s lehkým smetanovým krémem přímo souzní a jahody zatřené hebkou želatinou tuhle souhru ještě podtrhnou.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...


 

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *