JARNÍ UBRUS S VANILKOVÝM KOLÁČEM Z PRVNÍCH JAHOD

ÚKLID NENÍ BOJOVÁ HRA
13.3.2019
KVĚTINOVÁ DEKORACE NA VELKÝ STŮL
18.3.2019

Ubrusy, které nejsou určeny k velkému stolování, slouží k osvěžení interiéru, malému posezení i upoutání pozornosti na barvy v prostoru. Mohou být z rozličných materiálů a příjemně dokreslovat jednotlivá roční období.

Bytový textil velice často odráží chvíle, které prožíváme. Stůl, kolem něhož se vše v domácnosti odehrává, je zkrátka srdcem každého dění. Ubrusy stolní desku i ochraňují, takže není od věci mít jich několik a měnit je podle nálady. V prostoru jimi vytvoříte zcela individuální atmosféru.

Teď na jaře můžete dát přednost jednobarevným pastelovým ubrusům dokončeným ubrousky s květinovým dekorem. Anebo naopak, dáte-li průchod temperamentu, pořiďte si ubrus plný jarních odstínů, jako ten, který jsem zvolila k posezení s jahodovým koláčem. Ubrusy s výraznými barvami a konkrétními vzory je vhodné umístit pouze na střed stolu. Tzv. středové ubrusy ochrání stůl v místech, kde se toho nejvíc děje, a nechají vyniknout výrazné borduře kolem i samotnému tvaru i struktuře nábytku.

Těšení na jaro se u nás doma většinou neobejde bez prvních ovocných koláčů. Například jahody, které za námi létají z teplejších zemí, ještě nejsou tak vyzrálé a lahodné pro samotnou konzumaci. Stejně ale nevydržím a koupím je. Rozhodně už provoní celou kuchyň. Protože plody jsou velké a pevné, perfektně se hodí jako doprovod koláčů a dortíků. Jahodám chybí šťáva, což v tuto chvíli nevadí (alespoň nepromáčí těsto jako v létě), a sladkost jim přidá trocha domácího džemu. S velkou chutí je utápím pod červenou želatinu, která vypadá vždycky lákavě. Servírovat můžete po vychlazení, tak jak koláč upečete ve skleněné formě.

003

RYCHLÝ VANILKOVÝ KOLÁČ S ŽELATINOU

Příprava: 30 minut * Získáte: koláč o průměru 27 cm

Bezlepkový korpus (těsto podle Anji Donnermeyerové)

  • 3 středně velká vejce
  • 100 g cukru
  • 100 ml oleje
  • 3 sáčky kvalitního vanilkového pudinkového prášku
  • 2 lžičky kypřicího prášku

Náplň

  • 3 plné lžíce jahodového nebo rybízového džemu
  • trocha třešňové pálenky
  • 200 g smetany, 30%
  • 1 vanilkový cukr
  • 350 g čerstvých jahod
  • červené želé na dort

1. Troubu zahřejte na 180 °C. Do misky dejte vejce a cukr a prošlehejte do husté pěny. Po malých troškách krátce zašlehejte olej. Přisypte vanilkové pudinky, před posledním přidejte kypřicí prášek.

2. Těstem naplňte skleněnou formu vymazanou máslem a vysypanou moukou (na dno můžete dát kolo pečicího papíru). Pečte na středním roštu 30-35 minut.

3. Vychladlý korpus potřete řidším džemem smíchaným s pálenkou. Smetanu ušlehejte do polotuha (chcete-li, přidejte ztužovač šlehačky, nepoužívám ho), přidejte vanilkový cukr a krátce došlehejte. Navršte ji na korpus a urovnejte.

4. Oprané a osušené jahody nakrájejte na rovné, silnější plátky a od středu je naskládejte na koláč. Podle návodu na obalu zahřejte želatinu a zalijte s ní jahody. Dokud je tekutá, pracujte rychle pomocí lžíce. V malém množství na lžíci bude želatina prochládat a krásně ulpí tam, kde potřebujete, aniž by stékala. Na základ pak rychle a rovnoměrně vylijte zbytek.

Koláč dejte vychladit minimálně na 2 hodiny, lépe do druhého dne. Podávejte nakrájený na klínky dozdobené zbylými jahodami.

ubrus1

Našlehaná smetana, domácí džem s trochou alkoholu a voňavé jahody, to jsou velice svůdní společníci běžného piškotového těsta, které si můžete upéct i s absencí mouky (viz recept). Dortové želé používám čiré i červené. Na hodně zralé jahody a maliny používám transparenci, aby ovoce vyniklo, ale tyto první jahody bývají někdy málo zralé, tak jim klidně přidejte barvu. Místo cukrářské dortové želatiny využijte také přírodní agar, který se vyrábí z červených mořských řas a koupíte ho v bio potravinách, stejně jako prášek do pečení.

ubrus2

Pracovat při fotografování s želé je docela nevděčný úkol :o) Agar i želatina tuhne zhruba při 40 °C, a na tuto teplotu směs vychladne jedna dvě. Vidíte, že na lžíci i na stěnách kastrůlku už je želé pěkně pevné a pro nanesení na dort nepoužitelné. S želatinou musíte pracovat rychle. Na jahodách spočinula teprve první vrstva, takže povrch je ještě dost nerovný, ale ráda bych přidala ještě trochu...

ubrus3

...také řez bych si představovala jinak. Rozhodně vykrojený z koláče pár hodin chlazeného v lednici. Ale fotit se musí dokud je dobré světlo, takže je třeba přivřít oko i nad našlehanou smetanou tající v teple. Honem tedy prostřít romantický jarní ubrus - a též vám dobrou chuť o víkendu!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *