JABLEČNÁ PEŘINA

KŘEHKÁ NAKLÁDANÁ ZELENINA
9.8.2016
DESATERO PRO NÁKUP A ÚDRŽBU BAMBUSOVÝCH RUČNÍKŮ
16.8.2016

stuha_hneda

Každý, kdo miluje štrůdly a ostatní jablečné moučníky, ví, že jejich příprava je občas docela pracná. Tento k nim ale nepatří. Je to rychlý recept a budete se k němu vracet zas a zas.

V naší rodině je to moučník babího léta. Dělám ho ze dvou plátů tvarohového těsta, mezi které vložím celé půlky zralých křehkých jablíček. Plním je sladkým domácím džemem a o zbytek se už postará trouba. Koláč se rozplývá na jazyku, a když si ho ukrojíte ještě vlažný a doplníte malým kopečkem našlehané smetany, pak budete v sedmém nebi.

Musela jsem ho upéct, protože se mi dostal pod ruku smaltovaný puntíkovaný pekáč. Působil tak vesele, že se mi okamžitě vybavila naše oblíbená jablečná peřina. A že mu slušela! Pekáč (určitě mu neodoláte) postavte na stůl a servírujte přímo z něj. Zaručeně potěšíte celou rodinu.

stuha_hneda

JABLEČNÁ PEŘINA

Příprava:  40 minut * Na plech velký: 35 × 25  cm (pekáč měří 42 × 32 cm, ale dno je menší; zhruba tak jak uvádím)

těsto

  • 3 3/4 šálku hladké mouky (používám kalibrované odměrky)
  • 1 plná lžička prášku do pečiva
  • 1 šálek moučkového cukru
  • 4 lžičky vanilkového extraktu Ambrose
  • 375 g másla
  • 300 g měkkého tvarohu
  • špetka soli

náplň

  • 10 středně velkých a sladkých jablíček
  • rybízový a meruňkový džem
  • skořice a cukr na posypání

1. Jablíčka oloupejte, překrojte napůl a vykrojit jádřince; nejlépe melounovým vykrajovátkem. Důlky v jablkách naplňte střídavě oběma druhy džemu.

2. Troubu předehřejte na 170 °C. Na plech se dnem velkým cca 35 × 25 cm vložte papír na pečení.

3. Na vál prosejte mouku smíchanou s práškem, přidejte cukr a vanilku. Do důlku rozdrobte změklé máslo a nakonec tvaroh. Přidejte špetku soli a rychle zpracujte těsto. Rozdělte ho na dvě části; jedna bude o trošku větší pro horní plát.

4. Menší část vyválejte a přeneste na dno plechu. Rukama plát vytáhněte do potřebného tvaru, okraje mohou trošku přečnívat vzhůru, aby těsto zachytilo případnou šťávu.

5. Na těsto rozložte půlky jablíček náplní směrem dolů, mezi nimi ponechejte malé mezírky. Povrch posypejte cukrem a skořicí.

6. Rozválejte druhou část těsta a pomocí válečku přeneste na jablka. Přebytečné okraje odřízněte a spojte je s okraji spodního plátu. Hranou ruky velmi jemně vyrýsujte prohlubně mezi jablíčky. Povrch těsta nepotírejte.

7. Pečte 40 min dorůžova. Hotový moučník posypejte vanilkovým cukrem a jednotlivé porce krájejte v mezerách mezi jablíčky.

001

Čím máte chutnější jablíčka, tím bude lepší výsledek. Jablka nemusejí mít mnoho šťávy, zato by měla být sladká a křehká. Důlek dobře vykrojíte tvořítkem na melounové kuličky. Použijte hustší džem nebo marmeládu, jinak se s jablky bude špatně manipulovat.

002

Těsto vyjde přesně do tohoto pekáče. Okraje spodního plátu ponechejte trošku zdvižené, abyste je později spojili s horním plátem.

003

Na dno se vešlo vedle sebe 4 × 5 půlek středně velkých jablek. Mezery mezi nimi byly tak akorát. Pokud je necháte větší, těsto se mezi jablky propadne a peřina není tak pěkná. Počítejte s tím, že jablka změknou a klesnou.

004

Hranou ruky vždy peřinu trošičku vytvaruji do „prošívaných kostek“. Těsto se upeče se stejným efektem. Peklo se mi krásně. Smalťáček zůstal bílý a čistý i po práci.

pekac_mix2

Pokud se zamilujete do smaltovaného puntíkatého nádobí, pak se ještě podívejte na sadu hrnců, na zadělávací mísu, nebo na hrnek s hubičkou. Samozřejmě, že kromě smaltu se vám mohou hodit keramické hrnky. Je právě čas postavit na kafe!

stuha_hneda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.