HERMELÍNOVÁ POMAZÁNKA S VEJCI

VELIKONOČNÍ TÝDEN: CO A KDY SE TRADIČNĚ VAŘÍ?
11.4.2025

Velikonoce jsou tu co by dup a možná už i vy přemýšlíte, co letos uděláte s vykoledovanými vejci. Odpověď je jednoduchá: klasická hermelínová pomazánka prostě nezklame.

Ostatně, ona nezklame ani nikdy jindy během roku, tahle klasika se prostě jo rychlá večeře hodí kdykoliv. Já ji nejčastěji nedělám možná trochu paradoxně kolem Velikonoc, ale v létě: když zbude nějaký ten hermelín z grilování, na který nakonec nedošla řada, tuhle pomazánku na svačinku druhý den jako když najdu. 

hermelinova-pomazanka-4

HERMELÍNOVÁ POMAZÁNKA S VEJCI

Příprava: 10 minut + vaření vajec
Získáte: 4 porce

  • 2 vejce
  • 1 hermelín
  • 1/2 červené cibule
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany
  • sůl a pepř
  • citronová šťáva a podle chuti i trocha hořčice na dochucení
hermelinova-pomazanka-1

Hermelín a vejce jsou základními stavebními kameny této pomazánky

1. Vejce uvařte natvrdo: vložte je do studené vody a od okamžiku, kdy začne voda vřít, vařte 10 minut. Když žloutek zůstane lehce krémovější, nevadí – zejména, pokud je váš hermelín méně uzrálý.

2. Cibuli použijte bílou nebo červenou, s červenou ale bude výsledná pomazánka na pohled lákavější. Přidat můžete i čerstvé bylinky, které už určitě máte někde za oknem. Skvělá je pažitka nebo tymián, pokud máte v zásobě trochu medvědího česneku, určitě jej, jemně nasekaný, přidejte taky.

hermelinova-pomazanka-2

Čím uzrálejší hermelín, tím krémovější pomazánka

3. Hermelín nakrájejte na drobné kousky. Čím je uzrálejší, tím bude krémovější i pomazánka – a taky chuťově výraznější. Na tužší, tvarohovatější hermelín vám budou stačit 1–2 vejce, na zralý, jako vidíte na fotce, se nebojte přidat tři.

Od uzrálosti hermelínu se odvíjí i potřebné množství majonézy, jogurtu a citronové šťávy, případně hořčice. Majonézy či jogurtu spolu se zvyšující uležeností tohoto plísňového sýru budete potřebovat čím dál méně, citronové šťávy či hořčice naopak o něco více, aby jeho výraznou, aromatickou chuť lépe podtrhly.

4. Nakonec osolte, opepřete, vše pořádně promíchejte a servírujte na čerstvém pečivu.

hermelinova-pomazanka-3

Vajíčkovka s hermelínem je klasika jarního stolu

SADA MELAMINOVÝCH TÁCŮ HERBS, 2 KS

Melamin se vyrábí z dřevěných částic, které se „zhutňují“ melaminovou pryskyřicí. Je to velmi pevný a odolný materiál, čehož se využívá při výrobě nádobí, jako jsou třeba právě tyto tácy, nebo nábytku.  Sada melaminových táců s dekorem bylinek vám zpříjemní a usnadní přenášení a servírování potravin. Tácy jsou opatřeny praktickými uchy pro lepší úchop. Sada obsahuje větší tác 36 x 25,5 cm a menší tác 21 x 14 cm.

Pro dokonale jarně prostřený stůl...

Další jarní tipy pro každého

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *