DOMÁCNOST PLNÁ BYLINEK

ALPSKÁ PIZZA SERVÍROVANÁ NA PRKÉNKU
13.8.2018
MÁME RÁDI POLŠTÁŘE
20.8.2018

Nemusíte být ostřílení pěstitelé, abyste se nemohli pustit do nadšeného soužití s bylinkami. Tyhle nenápadné a skromné rostlinky nám prokazují tolik dobrodiní, že se o ně s láskou starejme po celý rok.

Bylinky se po tisíciletí užívají k dochucení pokrmů, k léčbě chorob a jsou spojovány s fascinujícími legendami. Jakkoli doba pokročila, nic neubylo z vážnosti, s jakou k těmto rostlinkám přistupujeme. Naopak, řada výzkumů potvrdila, že by se farmaceutický i kosmetický průmysl bez bylinek neobešel. A naše kuchyně jakbysmet. Jen si vzpomeňte, kolik bylinek a koření vám za poslední týden prošlo rukama. A když už jsem u šikovných rukou - až si zase půjdete ulomit pár snítek tymiánu nebo bazalky na parapet, nezapomeňte si k nim přivonět...

proč pěstovat bylinky

  • Důvody jsou zcela prosté, ale je jich dost. Bylinky pěstujte pro potěšení. Máte-li zahrádku, není nic krásnějšího, když vyjdete po dešti ven, a kolem vás zavoní levandule nebo libeček. Toho deště je letos zoufale málo, takže nezbývá, než pilně zalévat. Jednotlivé trsy rostlinek se vám vděčně odmění na zimu. Nezapomeňte si kolem vytvořit nášlapné chodníčky nebo si pořiďte malý fóliovník.
  • Stejně tak si pořiďte pár květináčků do svého domova. A pěstujte bylinky na jakkoli malé ploše. Radost vám udělá i to, když si květináče zkrášlíte, například pomocí akvarelových barev, découpage nebo vytvořením mozaiky. Drobným rostlinám to sluší.
  • Holdujete-li přírodní kosmetice, pak si sežeňte dostupnou literaturu a vyzkoušejte bylinné esence, olejíčky a balzámy na vlasy i na rozpraskanou kůži. Účinky vás mile překvapí. Vrátit se k přírodnímu způsobu života je nesmírně užitečné. Přírodní přípravky naše těla zklidňují i nabíjejí energií.
  • S bylinkami vařte co nejvíce. K tomu mohu říct jen jediné, není cesty zpět. Jakmile si zvyknete na silnou chuť bylin, nahradíte jimi směsi koření, bez nichž jste se dříve neobešli. Začnete bylinky sušit i nakládat na zimu, a brzy ze svého okolí uslyšíte, že vaříte stále lépe a lépe.
  • Tvořte s bylinami - zkraťte si občas dlouhou chvíli a vyplňte ji hezkou činností. Vytvořte si pěknou ambaláž na dárkové skleničky s bylinkami, pokuste se naaranžovat věnec ze sušených rostlin, na stůl si dejte svícen s několika snítkami vřesu, který se tak jednoduše usuší. Všude kolem vás to bude vonět.

Na rozčepýřené trsy bylinek je krásný pohled. Nejpěknější je, sesadíte-li jich několik dohromady. Je jedno, zda do podlouhlých truhlíků, kamenných žlabů v zahradě nebo do kulatých nádob. V domácnosti vám klidně poslouží i kuchyňská zadělávací mísa. Opatříte-li ji odtokovým otvorem, můžete pěstovat byliny jak pro jejich vzhled a vůni, tak i k léčivým či kosmetickým účelům. Nádoby můžete také originálně dekorovat díky půvabným miniaturám. Menší kusy bylinek můžete pěstovati i v obalech od vajíček. 

Účinným lékem na infekci horních cest dýchacích byl odjakživa olej z listů blahovičníku. Jakkoli na eukalyptový esenciální olej nedáte dopustit, můžete mít po ruce příjemnou houževnatou bylinku rýmovník. Jak název napovídá, napomáhá zmírnění zcela stejných zdravotních problémů. I když je asi nehorázné, abych vám uprostřed letních veder připomínala zimní sezonu, doporučuji rýmovník zasadit a pilně pěstovat. Budete ho potřebovat. Můžete si k němu pořídit i elegantní květináček potažený jemným úpletem.  

Je to neuvěřitelné, ale kdo jste nevyzkoušeli, netušíte, že veškeré přebytky ze zahrádky můžete uchovat na dlouhou dobu v chladničce. Dobře uzavřené skleničky s nasekanou pažitkou nebo libečkem vám tak vydrží po celý rok. Libeček se někdy nazývá „české maggi”, protože jeho chuť připomíná známé kostky Maggi. I nyní bývá přísadou mnoha komerčně vyráběných dochucovadel, omáček a vývarů. Vyrobte si skvělou pastu, která v budoucnu výborně dochutí všechna zimní jídla. Kompletní návod na sušení bylinek a jejich nakládání do soli pro vás máme v podrobnějším článku

Pokud uvažujete jen o jediné bylince, kterou byste měli pěstovat, pak je to zcela jistě levandule. Má antiseptické a antimikrobiální účinky, takže ji využijete ve všech místnostech domácnosti, v šatnících, koupelnách, i k ošetření domácích mazlíčků. Kromě výroby čisticích sprejů k dezinfikování ploch či k výrobě produktů k ošetření pokožky, využijete květy levandule i v kuchyni. Přidávají se do zmrzlin, do marmelád i do pečiva, možná si sami připravujete provensálskou směs koření, kam levandule rovněž patří. V tuto chvíli si ze sušených kvítků a čerstvých lístků růží vyrobte osvěžující sirup, jehož základ tvoří super zdravý jablečný ocet. Mezi další oblíbené sirupy patří například mátový nebo tymiánový. 

Sir Thomas More prohlásil, že: „Muž bude navždy milovat ženu, od níž přijme bazalku.” To je krásný výrok a je fakt, že bazalka mužům mimořádně voní. Klidně s sebou vezměte květináček na návštěvu. Možná ovšem, že uděláte lépe, když přinesete sklenici úžasného čerstvého pesta, které může být záminkou společného vaření. Vyrobit ho je víc jak jednoduché...Další možnosti, jak si bylinky v kuchyni užít si přečtěte v samostatném článku. 

Vřes pomáhá při revmatismu a otocích nohou a pro své protizánětlivé účinky je doporučován při zánětech ledvin a močových cest. K luxusním kulinářským specialitám patří vřesový med, který má gelovou strukturu a charakteristickou chuť. Za vysokou cenu jej seženete v obchodech s biopotravinami. Byliny však pěstujeme také pro potěšení - můžeme je lisovat, aranžovat, fotit v každém ročním období. Všimla jsem si, že v tomto horkém létě, kdy vše dozrává o mnoho dříve, už začíná rozkvétat vřes. Připomínám tedy milou dekoraci, svícen na stůl, který vás bude těšit po celou řadu týdnů. A zapomenout nesmím ani na levandulový věneček. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.