Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Jsem tu s limonádovým pokračováním…
Jahody zrají na zahrádkách, a i když je mi líto úchvatně krásné ovoce rozmixovat, stojí to za to. Jahodová limonáda je jiskřivá a voní. Vím, že jahody je dobré před zpracováním ponořit do ledové vody, aby se posílilo jejich aroma, a taky vím, že budou sladší po spršce citronové (nebo ještě lépe) limetkové šťávy. To jsem se naučila před mnoha lety v Tunisku a tento trik je prostě k nezaplacení. O tom je tedy další recept a fotografie níže.
Možná ještě trochu víc miluji ostružiny, protože jejich tvar a temná barva je příslibem atraktivních zmrzlin i extra hustých limonád (na úvodní fotografii). Ostružiny mají ještě spoustu času, ale při úklidu mrazáku jsem objevila dvě zapomenuté krabičky. Protože letní nápoje jsou nejlepší vychlazené, rozmixujte trošku povoleného ovoce a urychlete si servírování. Mrkněte do svých zásob, zda tímto způsobem také nemůžete zlikvidovat loňskou úrodu.
Tedy vzhůru do limonád, ať labužnicky čelíme vedrům. Jen si ještě nachystejte efektní sklenice a půllitříky zabezpečené víčky proti dotěrnému hmyzu ( sklenice s víčkem seženete i ve vysoké variantě). V závěru článku jsem připojila ještě malinovku, ať máte limonády pohromadě. Pochutnejte si.
Pokud vám utekl první díl, kde jsou recepty na domácí malinovku a malinový koktejl se sektem, určitě se na něj podívejte.
OSTRUŽINOVÁ LIMONÁDA Z MRAZÁKU
Příprava: 20 minut * Získáte: 1 l
1. Ostružiny vložte do mixéru (několik plodů si nechte stranou), přidejte šťávu ze dvou sladkých pomerančů a med. Vše rozmixujte.
2. Směs propasírujte přes husté sítko do džbánu (přece jen je těch zrníček v ostružinách hodně), přidejte mátu a vše zřeďte vodou. Promíchejte, ochutnejte a případně doslaďte medem.
3. Bio pomeranč umyjte a rozkrájejte na plátky. Limonádu rozdělte do sklenic, přidejte několik ostružin, bylinky a dílky pomeranče.
Pokud nemám po ruce ovoce v bio kvalitě, vůbec to nevadí. Z plátků pomerančů kůru okrájím šikmými řezy. Dužninu lze také rozkrájet na trojúhelníky a vhodit do nápoje.
JAHODOVÁ LIMONÁDA S LIMETKOU
Příprava: 30 minut * Získáte: 1 l
1. Oprané a rozkrojené jahody vložte do kastrolku a přidejte třtinový cukr. Pomalu zahřívejte za stálého míchání, až vznikne hustý jahodový rozvar. Nechte jej zchladnout.
2. Do džbánu vložte jahodový základ, přidejte limetkovou šťávu, dobře promíchejte a dejte na hodinku do chladničky, aby se chutě prolnuly. Přidejte 1 l vychlazené perlivé vody, zamíchejte a podávejte ve vysokých sklenicích s ledem, s plátky limetky a rozkrojenými jahodami.
Pokud něco slavíte, můžete do jahodové limonády přidat trochu kvalitní vodky.
Horní dva obrázky patří klasické malinovce. Široký pohár představuje koktejl vytvořený z malinového základu a sektu. Recepty naleznete zde.
Musím říct, že lahvičky a půllitříky s víčky jsem si zamilovala. Jednotlivé nápoje můžete mít nachystané v chladničce než přijdou vedrem schvácení hosté. Jejich blaženou reakci si vychutnejte.