BUBLANINA S KOKOSEM A HROZNOVÝM VÍNEM + ŠLEHAČKOVÁ LÁHEV

DOPLŇTE VÝBAVU NA PIKNIK
17.8.2024
5 TIPŮ, JAK ZPRACOVAT RAJČATA
21.8.2024

Bublaninu obvykle připravujeme na plechu, ale máte-li efektní formu, nic nebrání tomu vyhnat těsto trochu do výšky. Získáte šťavnaté dortové řezy, které doplněné čerstvým ovocem a hromadou šlehačky nabídnou se stejně minimálním úsilím slavnostní pohoštění.

Psala se 70. léta 20. století a do českých domácností vstoupily skleněné sifonové láhve v drátěných košilkách (vyráběl je Kovočas, myslím) vytvářející pomocí bombiček domácí sodu. Designem typický Brusel nabízel iluzi ultra moderní domácnosti tehdy v ostatní nabídce vybavení velice těžko dostupnou. Hned nato se objevily láhve pro našlehání smetany, a to bylo teprve něco. Zmrzlinové poháry se staly obvyklou tečkou za domácím i společenským menu, protože i nanuky na špejli se velice rychle rozrostly do celých nanukových dortů v plastových krabičkách, což byl rovněž nevídaný vynález. Stačilo zaběhnout do samoobsluhy. 

Láhev na smetanu jsme ve výbavě kuchyně samozřejmě měli. Většina rodiny byla mlsná, a to díky tomu, že maminka pekla výborné sladkosti; dodnes z nich čerpám a inovované recepty předávám vám prostřednictvím blogu. Dnešní pomocníci do kuchyně toho ovšem umí mnohem víc. Ke klasické láhvi k našlehání poctivé šlehačky dostanete více trysek, abyste mohli své sladké i pikantní pokrmy dozdobit rozličnými způsoby, a díky bombičkám s náplní N2O získáte i možnost uchovat smetanu při dobrém chlazení až po dobu 24 hodin. Takže honem přidávám jednoduchý a rychlý recept na bublaninu, a jde se ochutnávat...

Příprava: 30 minut + pečení * Získáte: bublaninu o průměru 22 cm

  • 2 vejce, zvlášť bílky a žloutky
  • špetka soli
  • 250 g polohrubé mouky
  • 60 g kokosu, jemně strouhaného
  • 200 g třtinového cukru
  • ½ prášku do pečiva
  • 100 ml řepkového oleje
  • 1 bio citron, šťáva a kůra
  • 120 ml kefíru 
  • 280 g vína, oddělené a oprané kuličky

1.  Z vajec oddělte bílky a se špetkou soli ušlehejte pevný sníh. Ponechejte ho v chladu.

2. Do mísy dejte mouku, mletý kokos, cukr, prášek do pečiva a stěrkou promíchejte. Do důlku přidejte olej, žloutky, šťávu a kůru z citronu, nakonec kefír. Vše krátce prošlehejte na malé otáčky. Nakonec ručně vmíchejte sníh. Těsto přesuňte do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Naplňte ji do dvou třetin a troubu vyhřejte na 180 °C.

3. Okapané kuličky vína jemně zaprašte moukou a rozdělte do těsta. Těsto s kokosem je hutnější, kuličky můžete jemně vtlačit dovnitř pomocí špejle. Formu s těstem vložte na střed vyhřáté trouby a pečte po dobu 30 minut, pak snižte teplotu a bublaninu dopečte 10 - 15 minut dozlatova při teplotě 165 °C.

4. Špejlí zjistěte propečení středu těsta a jakmile se po okrajích začne jemně odtahovat od formy, formu vyndejte. Nechte ji chvilku chladnout a pak bublaninu vyklopte na mřížku. Po vychladnutí bohatě dozdobte povrch našlehanou smetanou a dozdobte kuličkami vína.

Pokaždé když mám péct s formami Marissa, jsem naplněná klidem, že všechno dopadne jak má. Dorty, piškotová těsta i nepečené sladké a slané speciality z nich vyklouznou bez nesnází, nepřetrhnou se, nepřipečou, forma se v podstatě ani nestihne umazat. Z mých článků víte, že nedám dopustit na litinové a keramické tvary bábovek, ale tyto lehké formy z moderních hliníkových slitin mají zkrátka vynikající vlastnosti a mám je ráda. V podstatě je jedno jaké těsto formě svěříte. Vezměte si k ruce jeden ze svých oblíbených rodinných receptů na bublaninu, část mouky nahraďte jemně mletým kokosem a především s předzvěstí babího léta sáhněte po hroznu vína, buď zeleného nebo červeného.

Abych pravdu řekla, těsto s příměsí jemně mletého kokosu, je trochu hrubší a lehké kuličky vína udrží snadno. Ale tenhle trik, pokud ho nepoužíváte, stojí za připomenutí. Za prvé - v hluboké formě se bublanina bude péct delší dobu než na nízkém plechu, a za druhé - vyklopený korpus budete chtít mít na povrchu neporušený. Ovoce na dno nepropadne, když ho mírně poprášíte polohrubou moukou.

TIP: Ještě nezapomeňte, že formu je třeba naplnit těstem jen do dvou třetin výšky. Počítejte s tím, že při pečení spolehlivě vystoupá zároveň s formou do roviny. Pokud máte našlehaného těsta víc (to se mi stává běžně), upečte zbytek v jiné malé formičce.

Našlehanou smetanou zaplňte klidně celou plochu těsta vytvarovanou formou k tomuto účelu. Držela jsem se zpátky, abyste si užili tvaru bublaniny, ale to si pište, že každý dortový řez dostane další čepici šlehačky. My s Honzou musíme při fotografování vydržet, dortík je dosud trochu teplý, ale už, už to bude!

 

LÁHEV NA PŘÍPRAVU ŠLEHAČKY DELA 400 (680 ml)

Kvalitní hliníková láhev pro přípravu šlehačky s vynikající chutí a 3 ozdobnými nástavci pro zdobení vám umožní nespotřebovaný obsah skladovat v lednici v garantované kvalitě po dobu dalších 24 hodin. Dobře vychlazenou smetanu lze před našleháním dochutit prosátým moučkovým i vanilkovým cukrem či holandským kakaem.

Protože babí léto se blíží, zde je pár šikovných pomocníků pro vaši zrající ovocnou úrodu:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *