Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Lité buchty na plech jsou povětšinou snadné a oblíbené. Tahle vypadá naprosto obyčejně, ale neobyčejně chutná.
Možná rádi pečete brownies, čokoládové řezy, které když rozlomíte, mají téměř černou barvu a jsou trochu mazlavé. Blondies jsou jejich opakem, a nejspíše by měly vypadat obdobně, ale vždycky je nějak víc propeču. Výsledek vypadá téměř nezajímavě, ale naprosto překvapivě chutná, řekla bych, že podobně jako vánoční cukroví. Jednak je to tím, že řezy jsou špikované kousky vlašských ořechů a nasekané bílé čokolády, ale ještě to vše završuje vůně levandule. Nevím, co lepšího vám mohu na sklonku zimy nabídnout :o)
K pečení budete potřebovat levandulový cukr. Vždy jsem si ho připravovala tak, že jsem promíchala krupicový cukr s květy levandule - sušenými nebo čerstvými, čas od času sklenicí zatřepala a nechala pěkně provonět. Pokud jste si schovali na zimu nasušenou levanduli, pak máte možnost vyrobit si extra aromatický levandulový cukr pomocí mixéru. Do těsta ho dávám poměrně dost, ale napoprvé to nepřežeňte, aby vám dezert nechutnal po mýdle.
Řezy jsem podávala na našem novém keramickém nádobí RELIEF, které nabízíme v jarních barvách růžové, zelinkavé a petrolejové (více v galerii pod článkem).
Příprava: 35 minut * Získáte: 20 kousků - plech 20 × 25 cm
podle Brontë Aurell
1. Do mísy šlehače vložte máslo a krupicový cukr, a ušlehejte je do pěny. Přidejte vejce, lžičku mleté citronové kůry a znovu prošlehejte. Troubu vyhřejte na 200 °C. Dále používám metlu se stěrkou.
2. Přidejte smíchanou směs proseté mouky, prášku do pečiva, soli a levandulového cukru a vše dokonale zpracujte.
3. Do hustého těsta ručně vmíchejte nasekanou čokoládu a ořechy. Těsto přesuňte na plech s pečicím papírem, rozetřete do roviny a nechte péct 20 minut. Pokud si přejete mít těsto trochu mazlavé, vyndejte ho z trouby o něco dříve. Řezy nechte vychladnout na mřížce.
Blondies podávejte rozkrájené na kostky o straně 5 cm, posypané levandulovým cukrem a kousky ořechů.
Na první pohled to nevypadá, že se bude péct. Připravte si nejprve suroviny na výrobu levandulového cukru. Odměřte květy levandule a podle toho kolik jich máte, odhadněte přibližně i krupicový cukr. Ideální je poměr 1 : 1. Můžete si ho udělat i víc, protože hotový cukr vydrží ve vzduchotěsné nádobě zase do nové sklizně; ale určitě ho do té doby spotřebujete, nebo věnujete dárkem.
Těsto na blondies je hutnější, ale řezy budou vynikající. Čokoládové kousky i kusy ořechů vmíchám nakonec jen stěrkou, aby je mixér nerozmělnil do těsta. Po upečení jsou v řezech nejen vidět, ale příjemně křupou při jídle.
Řezy snězte čerstvé, nejlépe jemně posypané levandulovým cukrem, v létě třeba i několika čerstvými kvítky. Aromatický cukr teď nabídněte i k horkému čaji. Zimní levandulový dýchánek bude dokonalý!