Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Chcete-li mít na stole něco extra, pusťte se do aspiku. Příprava je jednoduchá a výsledek vždy překvapí.
A to nejen vizuálně. Suroviny zalité v aspiku jsou efektní a tento způsob pohoštění je osvěžující. Aspiky se podávají chlazené, což je mezi ostatní skladbou menu chuťově zajímavé. Dodržíte-li pár nepsaných pravidel, pokaždé uspějete.
JAK NA ASPIK
V kuchyni jsem sáhla po plechové formě na srnčí hřbet, protože ze zkušenosti vím, že je dobré udělat aspiku víc. Není to jídlo, které máte každý den, a tak se po něm zapráší. Po opulentních jarních svátcích je příjemné dopřát si trochu odlehčení.
A nezapomeňte si vybrat z naší bohaté nabídky forem. Na e-shopu naleznete nové tipy bábovek, dokonce i ve tvaru srdce. Aspikový dort je totiž skvělým jedlým dárkem a překvapením!
Příprava: 50 minut + vaření masa * Získáte: srnčí hřbet dlouhý 30 cm
Aspik
1. Den před přípravou uvařte kuřecí maso a zvažte ho. Ochucený vývar s obvyklým podílem zeleniny a koření sceďte pomocí jemného sítka a odměřte.
2. Druhý den formu na srnčí hřbet vložte do lednice, uvařte 4 vejce, mezitím maso nakrájejte na malé kostičky.
4. Na pánev dejte 350 ml ochuceného vývaru, přilijte víno, ocet, přidejte kapii nakrájenou na kostičky, mrkev a cibulku na kolečka, hrášek a bobkový list. Přiveďte k varu a mírně vařte 8 minut. Nálev se zeleninou přesuňte do větší misky a přidejte nakrájené maso, které předem mírně osolte a opepřete.
5. Do zbývajících 100 ml vývaru dejte práškovou želatinu, promíchejte a nechte nabobtnat. Kastrolek vložte na oheň, směs mírně zahřejte a stále míchejte, až se želatina rozpustí. Pak vše přilijte do teplé směsi a dobře promíchejte.
6. Vejce oloupejte a 2 ks nakrájejte na kolečka. Formu vyndejte z lednice a pomocí lžíce nebo naběračky vytvořte asi 4 - 5mm vrstvu samotným nálevem. Snažte se celou formu potáhnout. Nechte asi 3 minuty ztuhnout v lednici a pak do zpevněného základu vytvořte libovolnou dekoraci. Zbytek vajec rozkrájejte a přidejte k základu. Pokud ingredience drží na svém místě, opatrně dolijte zbytek vytvořené směsi. Aspik vložte do lednice a nechte chladit, nejlépe do druhého dne.
Maso a vývar si připravte den předem. Vychlazené maso se pak dobře krájí na kostičky a vaše dílo bude úhlednější. Vývar, který získáte, by měl být sám o sobě tak ochucený, jako by byl připraven k jídlu. Tento aspik by si měl zachovat masovou chuť. Snažte se však vyvarovat přidání bujonové kostky. Výsledek vždy zabarví a zneprůhlední.
Formu jsem nejprve potáhla trochou aspiku, který je dosud hodně tekutý a je součástí masové směsi v misce. Není to příliš vidět, ale je tam; plátky vajec a hrášek už se pěkně usazují napevno. Pak už jen volně a pomalu přidám celou směs. Aby kousky masa a zeleniny byly v tekutině pěkně rozložené, pomáhám si špejlí. Dodržíte-li množství ingrediencí, které doporučuji, formu přesně zaplníte až po okraj.
ZÁKLADNÍ ASPIKOVÉ KOUZLO - Aby byl aspik zrcadlově lesklý, musí být na povrchu neporušený. Právě proto je třeba vytvořit první vrstvičku bez příměsi ingrediencí. Jednoduše řečeno - neměly by se dotýkat povrchu formy, ale schovat se pod aspik. Jakmile vytvoříte tento „obal”, zbývající náplň už povrch neohrozí. Také se aspik lépe vyklopí z formy ven.
Srnčí hřbet zafungoval perfektně, vyklopil svůj těžký obsah bez úhony. Stačilo nechat ho čtvrt hodinky v pokojové teplotě. Aspik si určitě někdy udělejte, třeba i z menšího množství libovolných ingrediencí. Je to perfektní způsob, jak využít zbylé maso nebo zeleninu, kterou tak smysluplně uplatníte.