4x MASOPUST S KOBLIHAMI

ZIMNÍ ZAVÁTÉ KOKOSOVÉ ŘEZY
11.1.2021
BARVY PANTONE PRO LETOŠNÍ ROK
13.1.2021

Chcete-li pořádně odstartovat masopustní veselí, pak se o nejbližší neděli pusťte do smažení koblih.

Po Třech králích přichází dlouhý čas radovánek, končící Popeleční středou. Zimní období ležící mezi dvěma půsty patřilo času, který lidé ještě nemohli trávit na polích, a tak toto mezidobí zasvětili zábavě a často pořádaným svatbám, protože bylo na všechno dostatek prostoru. K posledním třem dnům, kdy oslavy vrcholily, byla v bohatších hospodářstvích vystrojena zabijačka a lidé se radovali uprostřed hodování a maškarních průvodů. Budeme si přát, abychom si této zábavy letos užili ve zdraví.

K vydatným laskominám, které se připravovaly, patřily koblihy. Ty pravé jsou smažené, vylovené z vysoké vrstvy tuku, jehož hladina na koblížkách vytvoří charakteristický světlý proužek. Plnily se marmeládami i strouhanými jablíčky, ale dnes se jejich repertoár rozšířil třeba i o čokoládové náplně. Koblihy v různých variacích jsou známé po celém světě. Často jsou menší a místo náplní jsou pak bohatě zdobené na talíři. Koblihové těsto můžete svěřit i troubě nebo elektrickým pekárnám, které vám ho upečou přímo před nosem na snídaňovém stole. V ne poslední řadě musím zmínit americké donuty, veliké koblihy s otvorem uvnitř, s cukrovou polevou a bohatým sypáním. Je opravdu z čeho vybírat, záleží na vaší trpělivosti, kterou chcete koblihám dát. Ke smažení těch úplně nejlepších stačí široký kastrol s vysokým dnem a jedno volné odpoledne.

Základem koblih je poctivé kynuté těsto. Výborně spolupracuje a je dokonale pružné. Než vykrájíte druhou řadu koleček, první už bude o fous větší. Rodinný recept, který vám nabízím, je postavený na kilogramu mouky, protože s menším množstvím se moje maminka ani nedělala. Po koblihách se zaprášilo během dvou dnů, a úplně nejlepší byly ještě teplé. Dejte si však pozor na marmeládovou náplň, dokáže pořádně spálit pusu!

Malé kulaté koblížky bez náplně vytvoříte mnohem snáze. Stačí zpracovat měkké těsto s příměsí tvarohu a pak pomocí jedné nebo dvou lžiček vykrajovat koblížky, a pouštět je do rozpáleného oleje. Tvarohové koblížky nechte okapat na papírových utěrkách, bohatě je pocukrujte, anebo si předem vytvořte staročeskou pracharandu. Jedná se o sypání ze sušených mletých hrušek, které naše prapraprababičky používaly jako sladidlo, protože byly sladké jak cukrkandl. Vyzkoušela jsem si to na vlastní kůži. Je to trochu piplačka, ale stojí za to.

Smažení kulatých plněných koblížků je trochu pracnější. Mnohem jednodušeji si vyrobíte smažené koblihy bez náplně, pouhým vykrojením do požadovaného tvaru - obvykle to bývá kruh, a pak menším tvořítkem vypíchnete střed. Američané tyto koblihy milují bohatě nazdobené barevnými cukrovými polevami a posypkami. Koblihám můžete dát i jiný tvar. Před únorovým svátkem sv. Valentýna se vám může hodit nápad na vykrájení donutových srdcí.

Na závěr něco bez velkého snažení a smažení. Plech na donuty je určen k pečení v troubě, takže si ho určitě pořiďte. Jednou várkou vyklopíte hned 12 kousků, které budou méně kalorické a hlavně téměř bez práce. Speciální forma na donuty je pevná, takže ji nemusíte podkládat rovným plechem, jako je tomu u silikonových forem. Těsto je dost hutné, takže ho nedávám do zdobicího sáčku, ale do formy jej přesunu lžící. Pokud mi ukápne na povrch, setřu ho, aby se na formě zbytečně nepálilo. Tvary nepřeplňujte, protože těsto krásně vyskočí a perfektně se zakulatí, což se mi na pečení donutů v troubě líbí nejvíc.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.