ZIMNÍ ZAVÁTÉ KOKOSOVÉ ŘEZY

MUFFINY SE SUŠENÝMI RAJČATY
7.1.2021
4x MASOPUST S KOBLIHAMI
12.1.2021

Mráz v celé zemi přituhuje, a sněhová inspirace se snadno promítne i do domácí kuchyně. Alespoň občas si můžeme dovolit trochu kalorií, například se zdravým kokosem.

Kokos je ceněnou surovinou, kterou má většina z nás ráda. Když se tak zamyslíte, určitě si vybavíte, jak často se s nejrůznějšími produkty setkáváte - a to od koupelny po kuchyni. Zde jste určitě vyzkoušeli za studena lisovaný kokosový olej, v létě jste si vyrobili zmrzlinu z kokosového mléka, a všichni, kdo museli přijmout bezlepkovou dietu, dobře znají kokosovou mouku, která obsahuje jen malé množství sacharidů a je ideální přísadou v každé zdravé kuchyni.

Největší oblibě se těší strouhaný kokos nebo kokosové vločky. Vyrábí se ze sušené dužiny kokosových ořechů, která je po odstranění hnědé slupky nastrouhaná, ošetřená vodní párou a šetrně usušená. Strouhaný kokos využijete nejen na pečení cukroví, sušenek, moučníků na plech i k přípravě sladkých dezertů, ale přidávejte si ho pravidelně do jogurtů a müsli, případně vyzkoušejte některé z asijských slaných jídel s masem, rýží apod. Ačkoliv se kokos nedoslazuje, ze zralých ořechů je dužina příjemně nasládlá, pocitově šťavnatá a lahodná. Určitě doporučuji porovnat chuťový rozdíl bio produktů a běžně dostupných surovin.

Příprava: 65 minut + pečení * Získáte: plech o velikosti 32 × 24 cm

Korpus

  • 4 vejce M
  • 120 g moučkového cukru
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g jemně mletého kokosu, bio
  • 4 lžičky prášku do pečiva, bio
  • 1½ lžíce kakaa
  • 2 lžičky bourbounské vanilkové esence

Na dokončení

  • 2-3 lžíce portského vína - nemusejí být
  • velká sklenice višní
  • 2 šálky mletého kokosu
  • kandované třešně

Krém

  • 500 g mascarpone
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g cukru
  • 250 ml smetany 33%
  • 50 g želatinového ztužovače zastudena

1. Čtyři celá vejce dejte do robotu a ušlehejte s cukrem do husté a nadýchané pěny. Chvilku to trvá, ale jejich objem se mnohonásobně zvětší. Troubu zapněte na 200 °C.

2. Do misky dejte sypké ingredience a promíchejte je stěrkou. Vše vsypte do vaječné pěny, přidejte vanilku a rychle promíchejte. Pracujte stěrkou, aby těsto příliš neřídlo. Dokonale spojené těsto dejte na plech opatřený pečicím papírem a vložte do středu trouby. Po 10 minutách teplotu stáhněte na 175 °C a pečte ještě dalších 10 minut. Korpus nechte vychladnout.

3. Studený korpus potřete nebo pokapejte portským vínem. Na povrch rozložte odkapané višně.

4. Krém - Mascarpone a oba cukry krátce prošlehejte. V další misce ušlehejte smetanu dotuha. Metličkou ji ručně vmíchejte do sýrového základu. Želatinový ztužovač dejte do největší misky, přilijte 100 ml vlažné vody a čistou metličkou míchejte asi 0,5 minuty. Pak ihned přidejte do želatiny připravený krém a rychle promíchejte. Je-li třeba, doslaďte dle své chuti. Pracujte rychle, protože krém se stále zpevňuje. Ihned ho navršte na připravený korpus a cukrářskou stěrkou vytvořte vlnky. Povrch hustě zasypte strouhaným kokosem. Nechte vychladit.

Korpus rozkrájejte na větší kostky, dozdobte je koktejlovými třešinkami a vychlazené podávejte.

Chuť kokosu a naložených višní společně s pořádnou náloží smetany a mascarpone, to vše je příslibem sladkého pohoštění. Příprava je jednoduchá, rychlá a bez úskalí. Upečete-li si korpus o den dříve, práci si rozložíte na dvě části.

Odkapané višně by bylo snazší zamíchat do krému a pak nanést na korpus. Ale nedělám to tak. Jednak vypeckované zavařené ovoce je hodně křehké, a naopak krém je pevný, protože obsahuje želatinu a docela rychle tuhne. Pro většinu mého pečení, a zvláště vypracování krému v několika stupních, jako je tento, se výborně hodí plastové švédské misky. Jsou tři a složíte je do sebe, takže v kuchyni nezaberou místo, ale většina činností se bez nich neobejde. Jediné, co v nich nepřipravuji, je sníh; pro ten je ideální nerezový povrch, který není porézní a dokonale ho odmastíte, což je pro tuhý sníh nezbytné.

Rychlé nanesení vrstvy krému nedá moc práce, protože se budete záměrně snažit o nerovný povrch. Vytvořte si zkrátka takový pěkně rozťapaný sněhový terén. Krém je díky smetaně nažloutlý, ale brzy ho zasypete lavinou strouhaného kokosu, který vytvoří krásné bílé návěje...

Plech plný krémové dobroty rozkrájejte na úhledné kostky a dozdobte kandovanými třešinkami. Asi nemusím připomínat, že zimní zaváté řezy podávám vychlazené. Dobrou chuť!

malé triky

  • Pokud děláte jen malé pohoštění, rozdělte korpus na dvě části, první nazdobte jen poloviční dávkou krému, a druhou část korpusu zamrazte pro nejbližší příležitost.
  • Krému je opravdu hodně, pokud použijete menší plech a těsto bude vyšší, asi vám trocha zbude.
  • Plechy do trouby mají většinou standardní rozměry. Pokud chcete upéct jakékoli vyšší těsto z receptu, který neznáte, a zjistíte, že nevystačí na celý rozměr plechu, vymezte si potřebnou plochu pomocí složených pruhů alobalu do tvaru písmene „L”.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.