6 SLANÝCH A SLADKÝCH RECEPTŮ DO SILIKONU

DOMÁCÍ JOGURT PLNÝ ŽIVOTA
11.5.2020
ROZKVETLÝ KVĚTEN PŘINÁŠÍ NĚHU I ENERGII
13.5.2020

Silikonové formy jsou výtečnými kuchyňskými pomocníky. Snesou teplo i chlad a po použití nezaberou mnoho místa v zásuvkách.

Úplně na začátku musím vyzdvihnout jejich snadnou údržbu. Když necháte silikonové předměty chvilku odmočit, stáhnete z nich nečistoty pouhou houbičkou. Ale jejich hlavní předností je to, že dokonale vystihnou jakýkoli tvar a reliéf. Těsto pak bez výhrad přijme drobné detaily dětských motivů, jemné vroubky na bábovkách a košíčkách na muffiny, dokonale vykreslí povrch slavnostního cukroví. Toho jsou si výrobci vědomi, a tak můžete dětem upéct i celý vláček plný drobných detailů.

V ne poslední řadě naleznete formy na vytvarování čokoládových bonbonů a roztomilých figurek, během roku si v nich vytvoříte led do osvěžujících nápojů, vytvarujete máslo, zamrazíte malé porce nasekaných bylinek, a do větších tvarů dáte třeba vychladit zdravější jogurtové zmrzliny.

Není třeba hned nahrazovat tradiční formy z keramiky, skla a litiny silikonem, ale byla by škoda nedoplnit si své kuchyňské vybavení novinkami, které nám nabízejí neokoukané možnosti.

1

kmínový chléb do formy


Venkovský bílý kmínový chléb je lehkou variantou drožďového chleba. Nejlepší je samozřejmě v den, kdy ho upečete. Příprava těsta je hodně rychlá a s pomocí silikonové formy, v níž chléb ještě dokyne, si chleba upečete kdykoli vás napadne. Tento typ chleba nevytvoří tmavou a silnou kůrku, takže se do silikonu dobře hodí. Pečivo pod silikonem totiž nedostane tak pěknou barvu, jako získá těsto vykukující z formy ven. U této veky to však vadit nebude, protože se z formy vyklopí a spodní část s reliéfem se vypeče tak akorát.

2

písmenka ze sádry i marcipánu


Se silikonovou formou můžete provádět psí kusy. Samozřejmě je určena pro styk s potravinami a má své místo v kuchyni. Ale taková forma s abecedou trošku svádí k tomu, aby se v ní vytvořilo ledacos. Vedle čokolády a barevného marcipánu jsem vyzkoušela i sádru. Sáček se sádrovými písmenky dostal své uplatnění na velikém servírovacím tácu, jehož dno jsem natřela tabulovou černí. Malé děti si na vymezené ploše mohou skládat nápisy, a když na to přijde, tak i opakovat češtinu. Písmenka jsou křehká, ale takhle bezpečně neskončí na zemi.

3

parádní sázená vejce


Mít čas na delší snídani je hodně příjemné. Pomalu se vracíme do práce a do svých zaběhaných rituálů, a tak nám bude ranní posezení s rodinou zase vycházet jen na víkendy. Ale nevadí, o to víc si ho užijeme. Na servírování sladkých lívanečků nebo vaječné snídaně si pořiďte šikovné silikonové formičky. K tomu je třeba největší pánev a formičky v počtu, které se tam vejdou. Rozhodně vám bude víc chutnat! 

4

trhací chléb na piknik


Původní receptura na trhací chléb (pull apart bread) spočívá v zadělání kynutého těsta, z něhož se vyválí placka, nakrájí se na pruhy a ty se rozkrájejí do tvaru obdélníčků. Obdélníčky se pak vydatně ochutí, složí do podlouhlé formy a zapečou v troubě. Je to dobrota, z níž si pak každý odtrhne svůj díl. Chleby se připravují dvěma způsoby - nasladko se skořicí a kořením, a naslano s bylinkovým máslem. Je to drobet pracnější, i když výtečné, ale také si můžete vytvořit tuhle rychlovku, trochu ošizenou s využitím toustového chleba. V silikonové formě bude hned hotová a pohodlně si ji odnesete třeba ven na piknik.

5

mátové koule


Těsto je citronové, což je osvěžující, a na druhou ho ještě spojíte svěžím mátovým krémem, od něhož má jemně nazelenalou barvu. Lehké občerstvení vzniklo díky napečeným sladkým košíčkům v silikonové formě. Forma nabízí dvě velikosti košíčků, z těch menších mohou být i skvělé jednohubky s pomazánkami. Forma se v kuchyni určitě neztratí, protože ji využijete i v zimě, o Vánocích, kdy si pomocí formy vytvarujete třeba kořeněné těsto na pracny.

6

ledová čokoláda


Kdo by nemiloval vychlazenou ledovou čokoládu, která se rozpouští v prstech dřív, než ji stihnete dát do pusy. Charakteristická chuť  ledové čokolády spočívá v příměsi kokosového oleje. Po vychlazení zažijete to, co od ledové čokolády očekáváte – lehounce kokosovou chuť a dotek chladu na jazyku, jak se čokoláda začne rozpouštět. Pokud kokosovému oleji nefandíte, nahraďte ho kvalitním máslem a čokoládky nechte chvíli rozmrznout v pokojové teplotě. Jednotlivé kousky můžete dětem napíchnout na špejle, dospělákům zas nabídněte v čokoládových pralinkách utopenou višni v likéru. Samotné tvary čokoládu přiblíží různým oslavám.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.