6 NÁPADŮ NA VEČERNÍ SVĚTÝLKA

PAPRIKY PLNĚNÉ KOPROVÝM ZELÍM
4.9.2017
JÍME I V PRÁCI
8.9.2017

Horké letní dny před týdnem skončily, jakoby svatý Petr z čista jasna otočil vypínačem. Den se krátí a musíme přivyknout dřívějšímu stmívání. Není to příjemné, a tak je to jasný pokyn k tomu, abychom oprášili zasuté svícínky, anebo lépe – z několika mála věcí vytvořili nové.

Nástup studeného babího léta se líbí snad jen pavoukům, kteří rozmotávají své sítě, kde se dá. Večer je chladno, a tak mám pokaždé pocit, že když si zapálím svíčku, bude v místnosti tepleji. Co dokáže představivost. Ale především jsou takové romantické chvíle moc pěkné. Není jich moc v našich uspěchaných životech, tak se zkusme trošku zpomalit. Když si vlastnoručně zhotovíte svícen, bude vás vybízet k tomu, abyste si u něj také v klidu poseděli…

Není to nic těžkého. Jen je třeba myslet na bezpečnost, a neexperimentovat s hořlavými materiály. Na každý svícínek si najděte vhodnou a stabilní skleničku, která plamínek ochrání. Může to být hezky tvarovaná sklenice od džemu, váza, ale i kompotová miska z kuchyně. A pokud se bojíte otevřeného ohně, pak nechte speciální svíčku plavat po vodě, která se postará o uhasení plamínku, když svíčka dohoří; anebo se rovnou rozhodněte pro naprosto bezpečnou LED svíčku.


1svicny podzim

1 Jak skleničky obarvit  Obyčejné sklenice od vypálených svíček, od džemu, nebo jakékoli nízké sklenice, dostanou úplně nový vzhled díky pastelovým transparentním papírům, které zakoupíte ve výtvarných potřebách. Lze je ještě dozdobit nalepovacími korálky, barevnými provázky, jak vás napadne. Až vás svícen omrzí, dejte mu nové šaty, nebo zase vraťte sklenice do domácího oběhu.

2svicen more

2 Jak vyrobit patrové svícny se sezonním dekorem  K tomu vám poslouží vysoké vázy z čirého skla, do nichž lze vložit kónické skleničky, které uváznou v jejich horní části. Ty ponesou čajovou svíčku, a na dno vázy si naskládejte to, na co se chcete právě dívat. Mohou to být úlovky z mořské dovolené, ale také to, co vám na procházce cvrnkne o klobouk. Přírodniny, drobné modřínové šištičky, oblázky a pod.

3svicen jarni

3 Jak si udělat svítící jezírko  Plovoucí svíčky jsou hodně romantické. Stačí pustit je po vodě v nějaké pěkné míse na nožce, a sem, tam je jen tak popostrčit. Kolíbají se na hladině, a když vyhoří, v klidu se plamínky samy uhasí. Vyplatí se koupit si kvalitní svíčky z dobrého květinářství, aby vydržely déle hořet  (nebývají právě nejlevnější). Tuto informaci byste měli najít na obalu. Koupíte-li si jen jednu, dvě, vytvořte si malý svícínek z kompotové mísky a několika sezonních kvítků. Je to hezká podívaná.

4etazer3

4 Jak z 1 svíčky vytvořit dominantu stolu  Máte jen jednu efektní – a k tomu vonnou svíčku? Pak jí věnujte pozornost uprostřed prostřeného stolu. Postavte ji na piedestal v podobě skleněného etažéru. Tento kousek nádobí mám moc ráda, a když nemám potřebný po ruce, jednoduše ho vytvořím z talíře a nějakého vhodného podstavce – v tomto případě z malé vázičky. Oba kousky nádobí pořádně zajistěte slepením pomocí aranžérské gumy, aby se nepřihodil malér. A pak si jen vychutnejte příjemné posezení se svíčkou vydávající jemnou vůni.

5svicen led

5 Jak být s plamínkem v bezpečí  Tahle zvláštní svíce má umělý plamínek. Svítí v ní LED žárovka, takže se nemusíte bát od svícnu odejít. Plášť svíčky nehřeje, a lze ho utopit do jakéhokoli aranžmá, třeba i z rostlin, jimž nijak neublíží. Dala jsem přednost skleněným kamínkům a perleťovým knoflíkům, protože je mám v oblibě, a svícen jsem zhotovila z nízkého poháru. Momentálně bohužel tyto svíčky nemáme v nabídce našeho e-shopu, ale zimní sezona je ještě před námi.

svicen vodni

6 Jak vytvořit vodní svíčku  Na závěr ještě jedna zvláštnost. Když nalijete obyčejný kuchyňský olej na hladinu vody, a přidáte knot zajištěný v plováku, vznikne svíce, která hoří velice dlouhou dobu. Musela jsem to vyzkoušet a opravdu to funguje. Můžete si zakoupit celou soupravu na výrobu svíčky, dokonce i k zabarvení vody, ale i tou nejjednodušší cestou svíci vytvoříte přímo v kuchyni. Využijte k tomu jakýkoli zajímavý tvar skleněného hrnku, sklenice, či vázy. Svíce vznikne z čehokoli. Pod hladinu si opět naaranžujte kousek přírodnin – malý list kapradí, kamínky, kousky větviček, skleněné čočky, ale i sezonní květinu.

Pokud byste si chtěli vytvořit svícen z korálků nebo z podzimního vřesu, další nápady naleznete zde.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.