Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Zdobicí sáčky usnadňují některé cukrářské úkony a navíc se dokážou postarat o nazdobený vzhled slaných i sladkých pokrmů. Stojí zato se s nimi poprat.
Pokud cukrářské kudrlinky nemáte v oblibě, upečte si třeba věnečky nebo větrníky. Je úplně jedno, budou-li šišaté, na téhle laskomině si docela dobře natrénujete správný postup. Chce to jen trochu cviku a koordinace pohybů.
Pomocí sáčků nejen ozdobíte povrch pečiva, ale také ho naplníte a dokonce jimi vytvarujete těsto na korpus (jako je tomu u bezé, dortu Pavlova, zmíněných věnečků, pusinek apod.). S různými typy sáčků jimiž lze pracovat se seznamte v následujícím článku. Důležitou součástí sáčků jsou trezírovací trubičky - chcete-li zdobičky, nástavce, špičky. Když je kupujete v sadě, většinou výrobce předvádí jaký typ zdobení se za trubičkou objeví:
V tomto a následujícím článku naleznete 15 receptů, v nichž můžete uplatnit cukrářský sáček. V našem oddělení VYBAVENÍ KUCHYNĚ naleznete řadu věcí, které budete ke své práci potřebovat.
Při výběru receptů jsem se trochu zaměřila na blížící se Svátek matek. Slavíme ho v neděli, 9. května, a už teď můžete začít s tréninkem na milé pohoštění. Jste-li hodně hraví, mám tu specialitu - vytvořte malé misky z čokolády a naplňte je výborným krémem z mascarpone. Pro jejich vytvarování budete potřebovat dětské nafukovací balonky. Zhotovení mističek je překvapivě snadné.
Dát si chvilinku práce s nastříkáním šlehačky na dezert není žádná práce. K našlehání si vždy zvolte smetanu s co nejvyšším podílem tuku. Aby dlouho vydržela, měla by obsahovat minimálně 33 % tuku - lépe 40 % (např. mlékárny Kunín). Smetanu lze mnoha způsoby ochutit, takže ve výsledku bude připadat všem šlehačkomilům z celého dezertu nejzajímavější. Například k vanilkové nebo pařížské našlehané smetaně pak zcela postačí hrst vyzrálého ovoce. O šlehačkách se více dozvíte v článku.
Silikonovou formu k tvarování makronek vám v tuto chvíli nabídnout nemohu, ale jejich výrobu zvládnete i bez ní. Od chvíle, kdy jsem formu vyzkoušela (a přitom se s makronkami popasovala poprvé) uplynul nějaký čas, a makronky už umím i bez pomůcek. Stačí postavit zdobicí sáček téměř kolmo k plechu a vždy stejnoměrně stisknout. Tím nadávkujete přibližně stejné množství a pusinka našlehané sněhové hmoty se vytvaruje sama do správných rozměrů.
Pomocí zdobicího sáčku vznikne i hezké prostorové cukroví - takovéto sněhové žampiony. Jejich zhotovení je naprosto jednoduché. Budou-li jakkoli nedokonalé, ještě víc se přiblíží svému originálu. Můžete si je zhotovit s dětmi, kdykoli vám zbydou bílky po pečení. Potřebujete k tomu širokou, rovně řezanou trubičku, kterou vytvoříte klobouček a malou nožku. Dohromady je slepíte pomocí čokolády. Tuk v hořké čokoládě sníh hezky provlhčí a vyrovná jeho sladkost. Výsledkem je příjemná jednohubka, třeba k nedělní kávě.
Na závěr nabízím tři pomazánky, které si připravíte kdykoli během roku k snídaním i večeřím - a to vajíčkovou, avokádovou a šunkovou. Jsou to spíše hladké pěny jimiž lze naplnit sáček a ozdobně nastříkat domácí pečivo. Těstem, které je vhodné i do vaflovače, lze naplnit silikonovou formu a napéct v troubě malé košíčky. Jednohubky se hodí pro slavnostnější příležitosti, ale pomazánkami uděláte rodině radost i bez parádního zdobení.
Pro rychlé zdobení využijte jednorázové sáčky, které po použití vyhodíte. Je to pohodlné a nebude vám zatěžko vzít je do ruky.