5 VELIKONOČNÍCH DEKORACÍ

JARNÍ LIKÉRY S VANILKOU A SLANÝM KARAMELEM
4.4.2022
LÉTO V NOVÉM KATALOGU PŘEJE ČERVENÉ
6.4.2022

Blížící se velikonoční svátky milujeme. Doprovázejí jaro a jsou předzvěstí slunné části roku. Na jejich prahu se navštěvujeme a vítáme hosty.

Je jasné, že chceme nejen vytáhnout finesy z kuchyně, ale také představit uklizený a vyzdobený domov. To poslední nás těší nejvíc. Když se prostírá stůl, plní vázy, motají věnce a barví vajíčka, máme radost, že všechno to kutění má smysl, protože předáváme radost dál. Aby té společné radosti bylo co nejvíc, inspirujte se novými recepty, veselými návody a rozhlížejte se, co všechno se dá přinést z přírody a zakomponovat do jarních výtvorů.

Dny se krásně prodlužují a začíná být více prostoru pro tvoření. Ať už využijete volný čas pro pěstování sazeniček, nebo s dětmi napečete perníčky, nezapomeňte si připomínat tradičních zvyky a užijte si je společně. Blíží se Květná neděle, a hned za ní následuje pašijový týden:

  • o Květné neděli nic nepečte, protože by se zapekly květy na stromech a bylo by letos málo ovoce
  • následuje Modré pondělí - symbol klidu a mlčenlivosti
  • Šedivé úterý - to je všední den plný rozjímání
  • Škaredá (Sazometná) středa - začíná se smýčit! a jak název napovídá, jde to z gruntu od komína; v tento den se nemračte, mohlo by vám to zůstat po celý rok
  • Zelený čtvrtek - omyjte se ráno rosou, abyste byli celý rok zdrávi a posnídejte něco zeleného i medové jidáše; v tento den zvony ulétly do Říma, takže vytáhněte řehtačky
  • Velký pátek - to je den smutku (smrt Ježíše Krista), ale noc má tajuplnou moc; otevírá se země, aby vydala své poklady z hlubin
  • Bílá sobota - končí čtyřicetidenní půst, honem zadělejte na mazance
  • Velikonoční neděle (Boží hod velikonoční) - a je tu den tradičních dobrot, slavnostního oběda a veselí - jako předzvěst pondělní koledy

Podoba slunce a plody země na něm - taková byla představa našich předků, jak uvítat nový rok nebo také jaro. Ježaté ozdoby vznikaly z těch nejprostších surovin jen s pomocí lidské fantazie. Střed dekorací tvořil malý brambor či kulička z hlíny, a tu si dnes nahradíme slaným těstem. Jeho výroba je trochu zapomenutá, ale když se do ní pustíte, z těsta vzniknou třeba zvířátka a další veselé figurky. V okamžiku, kdy je vymodelovaný výrobek docela suchý, lze ho nabarvit temperovými barvami, upéct, a potom nalakovat voděodolným bezbarvým lakem. 

Upletený mazanec patří bezesporu k těm nejhezčím „dekoracím” na velikonočním stole. Někdy je zkrátka chuť udělat něco trochu jinak. Místo tradičního bochánku si umotejte těsto do běžné koláčové formy, kterou určitě máte v kuchyni. Nezáleží na tom, zda je silikonová, kovová nebo ze skla, důležité je, že se vám v ní dobře peče. Pomůže vašemu mazanci udržet pravidelný tvar, který vykyne v troubě pěkně vzhůru. V článku naleznete také odkazy na další tipy na pečení.

Přírodniny, které si nosíme domů, využíváme s potěšením. Zatímco muži a chlapci se stále vracejí k pletení pomlázky z vrbových proutků (je zapotřebí 8 prutů + 2 slabší pro začátek a zakončení), ženy a dívky se s oblibou zabývají pletením věnečků. Je hezké, že tyto tradice nevymírají a předáváme je dalším generacím. Už jste přemýšleli, jaký věneček budete plést letos? Velkou pomocí jsou polotovary z břízy nebo vinné révy, které koupíte v každém květinářství. Vpleťte do nich vše, co se vám líbí. Stačí i pár proutků s kočičkami a chumáč vysušeného nebo přírodního mechu. Pokud zaplníte i střed věnce, vytvoříte malé hnízdečko pro uvařená křepelčí vajíčka k snídani.

Jakmile jsou na stole látkové ubrousky, děje se něco mimořádného. Nezůstane jen při nich, většinou se překulují na svátečním nádobí, které si prostíráme k dobrotám. Svátky už jsou takové. Výjimečné, protože jsou jednou za dlouhý čas. Máte-li chvíli volna, připravte si k ubrouskům knoflíkové manžety jaké nikdo nemá. Na drátek spojený do spirály navlékněte hrst knoflíků, které už něco pamatují, a přidejte trochu jara. Hostům u vás bude hezky.

velikonoce5

5 / KRASLICE PRO KOLEDNÍKY z kousků stužek a krajek

Přírodní barvení vajíček jste si už určitě vyzkoušeli. V každé domácnosti švadlenek a tvořilek se však najdou zbytky textilních materiálů, které už nejdou využít; ale znáte to - škoda je vyhodit. Na zkrášlení vyfouknutých kraslic spotřebujete i ty nejmenší kousky stužek a k odekorování budete dále potřebovat jen lepidlo na papír a akvarelové barvy se štětcem. Naparáděná vajíčka se budou hodit na svátečně vyzdobený stůl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.