5 TIPŮ PRO OSLAVU LISTOVÉHO TĚSTA

VÁZY Z HRNKŮ ANEB TĚŠENÍ NA LEVANDULI
15.6.2020
NOVÉ ZÁVĚSY PRO DEN I NOC
17.6.2020

Listové těsto je výsledkem tzv. laminování, kdy se jeho tenké vrstvy prokládají máslem. Je to pěkně pracné, ale my si můžeme pro hotové těsto zaběhnout do obchodu...

Nebudu tvrdit, že pečivo z domácího a z kupovaného těsta bude stejné. Klasické listové těsto patří k mistrovským dílům a pokud jste byli ve Francii, určitě jste ho ochutnali v té nejlepší formě - čerstvé, křupavé a nadýchané jako sen. Máte-li ho rádi, našli jste si v regálech našich obchodů výrobce, který nejen těsto neprokládá tukovými náhražkami, ale nabídne vám takové, které chutná.

Protože máte v rukách hotové těsto, jaké stačí nechat v místnosti odpočinout, rozbalit a rozválet (nebo si koupíte i rozválené na archu pečicího papíru), je nasnadě, že vaše pečení bude rychlé a snadné. Proto po těstě sáhneme většinou v okamžiku, kdy něco slavíme a potřebujeme se s pohoštěním vypořádat bez velkých starostí. Vybírám tedy z nepřeberné studnice námětů ty, s nimiž před návštěvou určitě uspějete.


 

Okaté mřížkové koláče jsem vyráběla za pomoci speciálního plastového válečku, který pravidelně prosekne plát těsta. Momentálně ho v nabídce nemáme (po naskladnění se většinou bleskově vyprodá), ale protože letošní sezona jahod vrcholí, nemůžu koláčky nevzpomenout. Vrchní díl těsta lze ozdobit i tak, že do obdélníku vykrojíte například květ nebo srdce, aby jahodová náplň vykoukla ven. Jak se pracuje s válečkem, můžete vidět na krátkém na videu.

Odpusťte mi v původním článku zmínku o Vánocích, slavnostně podávaný camembert se totiž hodí podávat kdykoli, připomínám ho tedy i dnes. Tato pochoutka v kabátku z listového těsta vám určitě zachutná. Camembert je tučný sýr s bílou plísní na povrchu, pojmenovaný po francouzské vesnici v Normandii. Jeho charakteristickou chuť skvěle doplňují brusinky, ale po celé úpravě se jejich sladká chuť téměř vstřebá, takže se neobávejte neznámé kombinace.

Malé luxusní rohlíčky neděláme každý den. Ke slavnostním příležitostem - jako jsou třeba party a rodinné oslavy, si však croissanty z hotového plátu listového těsta vyzkoušejte. V žádném případě nemusíte být limitovaní malými výseky ze speciálního válečku, s nímž jsem pracovala. Při tvarování rohlíků jde pouze o to, abyste si pruh těsta rozdělili podle vyobrazení v jakékoli velikosti (lze pracovat i s rozděleným kolem). Větší rohlíčky se pak dají perfektně naplnit třeba nasladko čokoládou, nebo naslano špenátem. Zkrátka jak si budete přát.

Když se doma objeví rozmarýnové tyčinky ochucené parmskou šunkou, je jasné, že se něco děje - je třeba posedět, něco probrat, nebo porozprávět u sklenky dobrého moku. Tahle práce vás nijak nezatíží, jen dobře radím, vyrobte tyčinek dost. Hodně rychle se po nich zapráší. V článku naleznete i tip na kupovaná listová těsta, která používám.

Máslové těsto zadělané smetanou je tukovou bombou a hodně tak připomíná listové těsto, jímž můžete můj původní recept nahradit. Musím se zde o kremrolích zmínit, protože mnozí z nás je dělají výhradně z listového těsta. Samozřejmě s koupeným těstem vám půjde práce rychleji od ruky a domácí kremrole tak brzy zaujmou čestné místo na vašem slavnostně prostřeném stole.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.