5 TIPŮ NA VÁNOČNÍ SVÍCENÍ

LEDOVÉ MARGOTKOVÉ ŘEZY
21.11.2016
NÁRUČ PLNÁ TEPLA
23.11.2016

Světýlka milujeme všichni. Jen se kolem sebe doma podívejte, kolik máte pěkných kalíšků a stojánků na svíčky. Pokud vás přece jen ty starší omrzely, vyzkoušejte si jednoduchá aranžmá, mezi nimiž nechybí ani adventní svícen.

Hned od něj začnu. Železná neděle nám totiž klepe na dveře, takže slavnosti světýlek začínají. K výrobě všech svícínků nepotřebujete žádné zvláštní dovednosti. A s fantazií sobě vlastní si nápady jistě přetvoříte podle toho, aby vám ladily s interiérem a stolním nádobím. Pamatujte pouze na bezpečnost kolem plamínků. Vzpomínám si, jak jsem si jednou vytvořila válec z robustních kusů skořice a dovnitř vložila svíčku. Stejné svícny jsem viděla v obchodě, tak proč bych si nevyrobila vlastní, že? Páni, to byl ale požár. Svíčka s rozehřátým voskem nádherně provoněla prostor zahřívající se skořicí, a pak to přišlo – uprostřed stolu najednou plápolal sloupec plamenů. Skořice hoří perfektně, to mi věřte. Stůl byl naštěstí skleněný, takže přežil moji hloupost i hasicí úsilí. Plameny jsem udusila svou oblíbenou dekou…

Takže, takhle neexperimentujte, ale užívejte si romantiky mihotavých světýlek v bezpečí skleněných baněk, vinných sklenic i docela obyčejných zavařovaček. Atmosféra kolem je absolutně nenahraditelná.


 

svetylka_-jablka

1  Svícen z čerstvých jablek  Věci pomíjivé jsou vzácné. Jablíčkový svícen vás potěší jen pár dní, ale je překrásný. Do ovoce vykrojte otvor formičkou a do vydlabaného důlku vtlačte čajovou svíčku. Až jablíčka nebudou pěkná, nadělte je venku zvířátkům.

svetylka_led

2  Svícen pro absolutní bezpečí  LED svíčka nepopálí a neublíží. Svíčky s bezpečnými plamínky umístěte všude tam, kde jsou kolem hořlavé materiály nebo nenechavé dětské ruce. Ani pak se nemusíte vzdávat společných večerů při svíčkách. Z umělé svíčky vznikne například ledový svícen plný kousků skla a starobylých knoflíčků, v kterých jsou schované vzpomínky na rodinu.

svetylka_koralky

3  Svícen s korálky  Stačilo sáhnout do špajzu pro pěknou opuštěnou sklenici, a skleněný svícen byl tu. K odekorování se hodily korálky navléknuté na slabém aranžérském drátku. Je to práce na chviličku – a možná milý dárek někomu, koho máte rádi.

stul

4  Vánoční stolování se neobejde bez světýlek. Protože se toho kolem hodně děje, oddělte svíčky skleněnými kalíšky. Pak klidně mohou ozdobit i věnec z přírodnin (na titulní fotografii), který se stane korunou celého stolu. Zhasněte a povídejte si…

svetylka_advent

5  A je tu advent!  Na první adventní neděli připadlo letos datum 27. 11. Jestli ještě nemáte přichystaný adventní věnec na dveře nebo na stůl, snadná pomoc. Tento svícen zvládnete za půl hodiny. Pozlaťte pár oříšků, a pokud se vzdáte na čas dřevěného podnosu a svých sklenic na víno, elegantní aranž je tu.

Užijte si každou volnou chvilku!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.