Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Jak se nám příroda pomaličku balí do babího léta, je čas rozhlédnout se po zahradě, zda nezbylo nějaké to zdraví, co se dá sklidit na zimu. V květinářstvích lze teď koupit pěkně zakořeněné květináčky s bylinkami, od nichž lze očekávat, že půjdou pěstovat doma. Je ta správná doba myslet na zadní kolečka…
Možná jste objevili článek s 6 recepty na zpracování bylinek formou bylinkového másla, bazalkového pesta, lahodného sirupu z máty, či nakládání do soli, které vřele doporučuji, protože vám skleničky vydrží v chladničce do příštího roku v nezměněném stavu (tedy, pokud na ně zapomenete). Nyní si můžete doplnit recepty o 5 dalších rozmanitých nápadů, aby u vás nezůstal ani lísteček nazmar.
Jak bylinky zazimovat:
1 Libečková maggi pasta Poslední kus libečku vždy napěchuji do nízkých sklenic společně s olejem a solí. Umixovanou pastou si pak v zimě provoníme polévky i bramborová jídla.
2 Ochucené oleje s bazalkou V obchodech si za tuhle delikatesu docela připlatíte, takže si vyzkoušejte výrobu olejů podomácku. Jsou vynikající a je to prima způsob, jak sklidit poslední trs bazalky. Přes zimu ji na parapetu udržím jen občas, takže ji raději komplet sníme. Na olej, kterým ochutíte pozdní zeleninu, si pořiďte pěkné láhve.
3 Tymiánový sirup Letos jsem ho vyráběla kvůli limonádám s alkoholem i bez. Už není ani kapička. Tymián samotný je však velice odolná bylina, která vydrží přezimovat na záhoncích. Jen trochu zešedne, ale na jaře zase obrazí. Dokud je čas, seřízněte ji a navařte si fůru sirupu. V zimě podpoří vaše dobré zdraví. Limonádu můžete servírovat v atraktivních sklenicích s brčkem.
4 Houbové koření Ještě je teplo, a horká polévka mi v tuto chvíli nic neříká. Ovšem jakmile se ochladí, přijde vhod. Patříte-li ke šťastlivcům, kteří mají nasušené houby, neváhejte si udělat lahvičku báječného koření s libečkem, koriandrem a muškátovým květem. Masové polévky jsou s ním naprosto skvělé. Koření uchovejte v dobře uzavíratelné dóze ze skla nebo z plechu, a těšte se na zimu.
5 Domácí pot-pourri Na závěr musím připomenout moji milovanou levanduli. Nasušené květy si schovávám na zimu pokaždé. Dávám je do pečení, do čajů i do vonné sušené bylinkové směsi s pomerančovou kůrou. Je to taková hezká vzpomínka na slunečné léto.