5 BOŽSKÝCH KRÉMŮ DO DORTŮ A CUKROVÍ

MANDARINKOVÝ CHEESECAKE S PŘEKVAPENÍM
11.12.2017
TEPLO PO TĚLE I PO DUŠI
13.12.2017

Co čím namazat a spojit, to je docela věda. Protože když zvolíte špatně, přehlušíte chuť těsta. Najít tu správnou symbiózu, znamená ochutnávat a ochutnávat…

Ani si nepamatuji, že by na toto téma vyšla nějaká kuchařka. Přitom krémů jsou obrovská množství. A zkazit je chybným zpracováním surovin, je docela jednoduché. Většinu krémů připravujeme v okamžiku, kdy zdobíme třeba dort. Základ může tvořit zakysaná smetana, šlehačka, pudink, tvaroh, a pod., a to jsou krémy vhodné k okamžité spotřebě.

Pak jsou krémy, které můžete krátkodobě uskladnit v chladničce, a použít je ke slepování cukroví, přípravě dortu, k výrobě likéru. Ty musejí být uschovány v chladu a pevně uzavřené nádobě, aby nevysychaly. Pokud příliš ztuhnou, nechte je před použitím chvíli stát v pokojové teplotě. Dort i cukroví musí být před další prací zcela vychladlé.

Vybrala jsem pár chuťově odlišných krémů, které doplňuje jeden – pro mě absolutně zimní – džem z pomerančů. Společně s pěknou ambaláží mají krémy, džemy a pomazánky ještě jednu neocenitelnou vlastnost. Lze z nich udělat skvělé jedlé dárky, s kterými budete mít úspěch pod vánočním stromkem.


kremy1

1 Rychlý pomerančový džem  Je lahodný, vhodný k lenošivým snídaním, takže ideální dárek pro někoho, koho dobře znáte. Džem obsahuje trošku whisky (ale nemusí tam být), takže pozor na děti. Jinak si s ním doplňte horké lívance nebo domácí piškot se šlehačkou, a dívejte se na pohádky.

kremy2

2 Lemon curd, čili citronový krém  Má máslovou konzistenci a pro milovníky citronů je neodolatelný. Namažte s ním máslové cukroví nebo ho vřele doporučuji na teplé vafle. Čerstvý krém nádherně voní a v chladničce vám vydrží něco přes týden.

kremy3

3 Pomazánka Piña Colada  Tuhle dobrotu si schovejte na Silvestra. Pokud máte rádi retro chlebíčky s čerstvým sýrem a ananasem, pak si připravte tuto lahůdku. Mezi pikantním studeným pohoštěním bude tato chuť naprosto výjimečná. Pomazánka je vhodná také na lehké dortové řezy.

kremy4

4 Krém Kinder Bueno  Lískooříškový krém důvěrně znají především děti. Je sladký, má mléčnou chuť, a v kombinaci oříšků je jeho domácí podoba hříšně dobrá. Krém se hodí ke spojení kakaového cukroví i k promazání dortových plátů. Vyrobíte ho ze sušeného mléka a jeho množstvím si právě připravíte potřebnou hustotu krému.

kremy5

5 Domácí karamel  Skvělý dárek pro každého, koho máte rádi. Na karamelový krém si pořiďte krásnou sklenici a první várku hned vyzkoušejte naředěním do karamelového likéru, nebo při přípravě irského banánového dortu Banoffee Pie.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.