MANDARINKOVÝ CHEESECAKE S PŘEKVAPENÍM

UBROUSKY PRO ŠTĚDRÝ DEN
8.12.2017
5 BOŽSKÝCH KRÉMŮ DO DORTŮ A CUKROVÍ
12.12.2017

stuha_ruzova

Vypadá složitě, ale nebojte se, není. To bych vám ho nenaservírovala před svátky, kdy je práce nad hlavu. Navíc si můžete práci rozložit do dvou dnů, mezi jinou činnost v kuchyni.

Podobných receptů je víc, ale jsou komplikovanější. Já jsem si práci ulehčila. Tvarohový dezert připravuji v této formě na srnčí hřbet (viz níže), a dělám ho vzhůru nohama, čímž mi odpadla výroba sušenkového základu. Odlehčený ovocný krém nádherně ladí s hořkou čokoládou a co se týče překvapení uvnitř – vykrájených tvarů srdíček, to je základní recept na tradiční Red Velvet Cake (dort Červený samet), který peču dost ráda.

Pokud vám není jasné, proč mluvím o překvapení, pak si představte, že přinesete na stůl čokoládový dezert, v kterém každý tuší roládu. Jaké bude překvapení, když dezert nakrojíte…

stuha_ruzova
MANDARINKOVÝ CHEESECAKE S PŘEKVAPENÍM

Příprava: těsto 20 min + dokončení 40 min a pečení a chlazení *  Získáte: dezert dlouhý 30 cm

Srdíčka

  • 180 g másla
  • 150 g cukru krupice
  • 2 celá vejce
  • 150 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 rovná lžíce kakaa
  • ¼ lžičky sody
  • 125 ml podmáslí
  • 1½ lžičky červené gelové barvy

Krém

  • šťáva z 1 citronu
  • 500 g tučného tvarohu, ve vaničce
  • 100 g cukru krupice
  • 250 ml smetany, 30%
  • 100 ml vlažné vody
  • 50 g práškové želatiny na nepečený dort (Vitana)
  • 1 plechovka mandarinek, zcezených a nasekaných na kousky

Dokončení

  • 150 g ovesných sušenek, rozdrcených (např. Zuzanky)
  • 150 g hořké čokolády a trocha másla

Těsto

1. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do nadýchaného krému. Pak zašlehejte jedno vejce po druhém a vmíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva. Troubu vyhřejte na 180 °C.

2. Do vzniklého těsta ručně vmíchejte kakao, sodu, podmáslí a nakonec gelovou barvu. Těsto rozetřete na plech velký 20 × 25 cm vyložený pečicím papírem. Povrch urovnejte do roviny a těsto dejte péct na 30 minut. Hotové nechte zcela vychladnout.

Krém

1. Citronovou šťávu smíchejte s tvarohem pokojové teploty, vmíchejte cukr. Ušlehejte tuhou šlehačku. Do větší misky dejte vlažnou vodu (ne studenou), přidejte želatinu a velmi intenzivně metličkou prošlehejte, až se želatina rozpustí a cítíte, že začíná houstnout. V tomto okamžiku začněte přidávat ochucený tvaroh a po částech ho ručně zašlehejte. Do hotové hmoty najednou lehce vmíchejte šlehačku a kousky mandarinek.

2. Tvarohový krém bude pomalu tuhnout, takže dále pracujte rychle. Formu na srnčí hřbet potáhněte potravinovou fólií. Část krému dejte dovnitř a urovnejte do roviny. Z těsta vykrájejte srdíčka. Potřebovala jsem 12,5 kousku, ale to závisí na výšce těsta (ještě vám zbude na ochutnání). Srdíčka vložte hlavou dolů do krému, přičemž je třeba, aby byla těsně za sebou a v zákrytu.

3. Formu doplňte tak, aby srdíčka zmizela. Ponechejte si necelý 1 cm na dorovnání rozmixovanými sušenkovými drobečky. Drobečky urovnejte stěrkou a dezert dejte ztuhnout do chladničky, asi na 6 hodin. Je ideální, když ho tak na hodinu lehce zatížíte.

Dokončení – Ztuhlý dezert přikryjte 10 cm širokým pruhem pečicího papíru, na něj dejte rovné prkýnko a opatrně jej převraťte. Forma je dlouhá, takže je lepší, když vám teď někdo pomůže. Z obou stran vezměte do prstů přesahující fólii a pomocí ní formu pomalu zdvihněte. Dezert polijte rozpuštěnou čokoládou a dejte opět ztuhnout.

Dokonale vychlazený dezert rozkrojte na potřebnou délku k servírování a za pomoci pruhu pečicího papíru přendejte na tác. Řezy vytvořte vždy očištěným, ostrým nožem.

dezert1

Nadýchané těsto se pěkně upeče do roviny. Místo srdíček si vykrájejte, co se vám líbí, ale tvary musejí být o trochu menší, než je výška formy a je vhodné, když jsou i široké, protože tvoří základ dezertu a mají ho za úkol zpevnit. Čarovala jsem tu s vánočními stromečky, hvězdami a pod., abych vám nabídla vánoční tvar, ale nevybrala jsem. Hvězda měla příliš ostré špičky, a těsto je hodně hebké. Chce to nekomplikovaný tvar. Tady vidíte, že krém už pěkně želíruje, takže byl spěch. Až vytvořím řadu srdíček, ještě je smáčknu k sobě posledním kouskem, třeba jen polovičním tvarem, aby zmizely mezírky.

dezert2

Tahle forma je fakt nízká, je vidět, že srdíčka vyšla jen tak, tak, ale nevadí. Zbyl mi i krém, takže šup s ním do misek, a s přidáním müsli, bude ráno luxusní snídaně. Zbylo mi i málo místa na sušenkový základ, takže měřte lépe, než já :o)

dezert3

Rozdrcené sušenky urovnejte stěrkou, nevadí, když někde vytlačíte trochu krému. Mělo by jich být alespoň půl centimetru, aby se podklad dezertu zpevnil.

dezer vyska

Vše funguje, jak má, krém je hladký a pevný, srdíčka červená, a to díky podmáslí, které s červeným gelem dokonale zafunguje. Mandarinky jsou skvělé v sousedství čokolády. Dezert je božský a musíte ho prostě ochutnat!


stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.