10 TIPŮ PRO SLOW LIVING

JAK ZHOTOVIT KVĚTINOVÉ ARANŽE ZA PÁR KORUN I
21.1.2020
SVAŘÁKOVÉ ŽELÉ NA CESTY
23.1.2020

Odolat stále se zrychlujícímu tempu každodenního života, je stále těžší. Ze dne na den jej nezměníme, ale je dobré připustit, že leckde je možné přece jenom přibrzdit.

Metoda pomalého stylu života - slow living, patří k světovému fenoménu podporovaným řadou psychologických studií. Kolem nás se naprosto všechno zrychluje. Jsme pod tlakem informací, nových úkolů a poznatků, stále se učíme rychleji vnímat své okolí, reagovat na technologický pokrok, který nám na jedné straně život usnadňuje, na druhé nám vyplní každičkou minutu volného času. Jen se rozhlédněte po dopravních prostředcích. Kolik vidíte lidí, kteří si povídají, nebo koukají jen tak volně z okna? Většinou spatříte skloněné hlavy ozářené obrazovkami mobilů. Vždyť za tu chvíli jsme přece schopni vyřídit mail, naprogramovat topení v domě, nebo najít recept k večeři. Jednoznačně ztrácíme kontrolu nad svým životem a necháme se unášet událostmi.

Řeč ale nebude o umění odpočívat, to je zas docela jiná disciplína. Slow living poukazuje na to, abychom ve svých činnostech zvolnili tempo a ve volném čase prohloubili intenzitu svých prožitků. Když si totiž uvědomíte, že je vám momentálně dobře, budete ve své činnosti pokračovat s větší radostí. Váš postoj k životu bude smysluplný a přinese vám více uspokojení ze společných chvil s vašimi blízkými, v čase stráveném u soukromých koníčků i při relaxaci, která pro každého znamená jiné naplnění.

Zpomalit není vůbec jednoduché. Většinou přebíháme z činnosti do činnosti, a uprostřed jedné myslíme, často s obavami, na řešení dalších povinností. Vůbec nejlepší by bylo, kdyby měl den dvakrát tolik hodin. I po práci náš volný čas zahrnuje tolik aktivit, že v reálném čase nejsme zcela duchem přítomni. Oddělte od sebe pracovní povinnosti a činnosti, v nichž naleznete šťastný a spokojený život. Tajemstvím takového života je rovnováha. Alespoň se o ni pokuste. Opravdu nemusíte stihnout všechno.

zpomalte čas

  1. Prodlužte své rituály - Když nebudete vědět, kudy do klidu, začněte právě takto. Například pokud rádi snídáte, o víkendu zůstaňte u stolu třeba hodinu a milujete-li snídani do postele, zůstaňte tam. Vychutnejte si každý okamžik, vždyť ho neprožíváte každý den.
  2. Najděte si chvilku na časopisy, na noviny, knížku - Každý z nás rád přijímá nové informace, propadne se do života svých oblíbených postav, vyluští si křížovku. I kdyby to byla jen půlhodina denně, vytvořte si pro ni čas. Nemá nic společného s obrazovkou počítače, protože si můžete sednout venku na lavičku, nebo doma do oblíbeného křesla. Přenesete se do jiné reality.
  3. Propadněte koníčkům - Všichni jsme je v dětství měli, rozpomeňte se. Pokud žádné nepěstujete, je čas dát jim znovu smysl. Můžete sbírat bylinky a mít z nich užitek v kuchyni, hrát šachy, protože se potkáte s přáteli, začít se učit háčkovat nebo absolvujte kurz vaření, protože se budete rozvíjet. Dělejte cokoli, co vás naplní radostí.
  4. Jděte ven - Pohybové aktivity a pobyt v přírodě patří k nenahraditelným zážitkům. Zjistit, že vás kolo doveze tam, kam byste za den nedošli, je úžasnou zkušeností. Pořiďte si barevné oblečení, které normálně nenosíte, naplánujte si piknik v přírodě (letos to jde klidně i v lednu), zařaďte poznávací procházky po městě. Zjistíte, že čas se v tu chvíli opravdu zpomalil.
  5. Hýčkejte se - Máte-li rádi voňavou koupel, tělové krémy a nahřátý župan, pak už nemusím pokračovat. Umíte relaxovat a to je správné. Vyzkoušejte nový zábal na vlasy, dopřejte si bublinky do vany a prodlužte si chvilky v soukromí. To rozhodně nemá nic společného s každodenní hygienou.
  6. Najděte si čas na šálek čaje a kávy - V zaměstnání je to každodenní doping, o kterém někdy ani nevíte, že stojí na stole. Doma si svůj oblíbený nápoj vychutnejte z nejhezčího šálku a nechte pro tu chvíli všechno stranou. Je to také nejběžnější způsob, jak být ve společnosti. Alespoň jednou týdně si zajděte do cukrárny nebo kavárny, kde si vychutnáte nové chutě a popovídáte s někým, s kým se rádi vídáte.
  7. Poslouchejte hudbu a sledujte dobré filmy - Je to smysluplný relax a zároveň příležitost jak nebýt sami. Pozvěte přátele s nimiž máte společné názory a potěšte je pro ně neobvyklými zážitky, například hudbou z vinylových desek. Zažijte společnou zábavu, o níž si můžete později povídat.
8. Tady je vaše místo soukromé k odpočinku - Ponořte se do polštářů a čalounění, přineste si svůj oblíbený pléd a v tichosti relaxujte. Myšlenky nechte plynout a uvědomte si, že i když máte jen minutky, jsou volné a jen vaše... Ale protože pohovka je společenským místem, neměli by zde občas chybět vaši přátelé. Tento pohodlný kus nábytku může být častým dějištěm zábavy i bezpečným ostrůvkem celé rodiny. Kdyby se vám časem zdál váš oblíbený kousek opotřebovaný, nové elastické potahy ho rychle dostanou do formy: MONOELASTICKÉ NAPÍNACÍ POTAHY ZUMA ve střizích pro křesla, taburety i pohovky mnoha tvarů (proklik do e-shopu obrázkem).
9. Fotografovat má smysl - Dnes fotíme díky mobilním telefonům doslova na každém kroku. Virtuální fotky se mohou během několika mála sekund objevit na sociálních sítích. Tisíce obrázků máme na pevném disku, ale málokdy se k nim vracíme. Ten skutečný svět je však hezčí mít ve vlastních rukou. Fotografie, které se stávají součástí fotoknih a přehledně uspořádaných alb, však nevyšly z kurzu. Zůstávají v naší reálné přítomnosti a ty nejkrásnější, a pro vás nejcennější, mohou zdobit i váš příbytek, kde je bude každý obdivovat: PLASTOVÉ FOTORÁMEČKY NA 6 FOTOGRAFIÍ HOME DECOR.
10. Pěstujte rostliny - je jedno, zda jsou to orchideje nebo kaktusy, zda jdete se svými znalostmi do hloubky nebo zda nahodile ošetřujete květináče s pokojovkami. Důležité je dotýkat se živého organizmu a vidět, že roste a prospívá pod vašima rukama. Je to terapie, která vás zbaví únavy: UNIVERZÁLNÍ KROPÍTKO NA KONEV, pro jemný proud, 2 ks pro 10l a 5l konev.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.