10 TIPŮ, KDYŽ JDOU HOSTÉ

6 TIPŮ PRO JÍDLO NA CESTÁCH
15.12.2015
VÁNOČNÍ TRIFLE S DÝŇOVÝM KRÉMEM
17.12.2015

Blíží se konec roku a kromě rodinných setkání, obědů a společných posezení, vás možná čeká i pořádná party, kde bývá více hostů, než židlí. Samozřejmě na ni nebýváme nijak připraveni, v domácnosti není tolik stejného nádobí, máme starost o to, zda odhadneme dostatek jídla i pití. A jak to všechno zvládnout?

Mám na to jedinou metodu. Připravit pevný plán a rozdělit úkoly mezi kamarády. Beztak každý něco přinese; ale když se o vánočních svátcích sejde pět bramborových salátů a několik vánoček, moc starostí vám to nevyřeší. Raději plánuji dopředu.

Početná společnost přinese do vašeho domova krom veselí i pořádný zmatek. Pokud nemáte zkušenosti, nabízím osvědčené desatero:

1  MENU  Vypracujte jednoduché menu, s ohledem na vegetariány, děti atd. A požádejte kamarády o pomoc s přísunem pití, při dokončení jídel na místě a s přípravou pokrmů „ze zálohy“. V kuchyni vytvořte teplý bufet, v obýváku studený. Hosté se určitě rádi obslouží a neuštvou hostitelku.

2  CO PÍT?  Předem vychlaďte nápoje, mějte nachystané dobré minerálky, lehké ovocné šťávy, vodu ochucenou citronem a mátou. Starejte se o to, aby zásobníky na vodu, a karafy i džbány na stole byly stále plné. Při zábavě je žízeň a tu není radno zahánět alkoholem. Vyhněte se slazeným nápojům, pokud nejsou součástí míchaných drinků. Přichystejte si spoustu ledu.

NÁDOBÍ  K teplému bufetu patří porcelán a tvrzené sklo, ostatní menu lze bez problémů podávat na pěkných plastových nebo papírových talířích. Bude jich pořádná spotřeba a vám alespoň nezůstane na krku hromada nádobí.

4  … A CHYTRÉ NÁDOBÍ  Využijte vtipné servírovací předměty – dělené misky, na které můžete nasypat oříšky, brambůrky a další nezdravosti, bez kterých se neobejde žádná oslava. Snažte se servírovat vše v malých porcích, nejlépe s napichovátky, dezertními vidličkami apod. Hosté si nezamažou ruce a vy můžete mít všechny lahůdky připravené na velkých tácech. K přípravě jednohubek a toustů použijte speciální vykrajovátka s pístem, díky nimž vytvoříte elegantní pohoštění (jednohubky předvedu příští týden, kulaté tousty naleznete v rubrice Na vlastní kůži). Vytáhněte patrový etažér, který ušetří místo na stole. Bude ideální na cukroví a sladké dezerty.

5   OZNAČTE SE  Sklenice je dobré označit rozlišovacími znaménky. Nemusíte kupovat originální, přidělte každému nějakou miniaturní vánoční dekoraci. Upevnit ji můžete pomocí aranžérské gumy. Uvidíte, že každou chvilku někdo hledá svoji sklenku.

6  TEXTIL  Ubrusy a prostírání připravte v barvách, kterým nevadí vyšší teplota praní. Bezpochyby to budou potřebovat. Na druhé straně – dnešní prací prášky odstraní jakékoli skvrny, takže, proč byste to doma neměli mít hezké?

7  PŘÍBORY  Příbory postavte do robustních sklenic, džbánů, keramických dekorativních květináčů, a rozdělte je podle druhů. Není šikovné, aby hosté hledali cokoli po šuplících. Také máte přehled, kolik čeho chybí na doplnění.

UBROUSKY  Nezapomeňte na zásobníky nebo komínky papírových ubrousků. Bude jich pořádná spotřeba. Vyberte si dekory, které barevně dozdobí vaše rychlé stolování.

9  DEKOR  Květinové dekorace, svícny a vázy mohou být v přelévající se společnosti na obtíž. Určitě se jich nezříkejte, ale postavte je tak, aby nedošlo k nehodě. Nejhezčí náladu vytvoří světelné řetězy.

10  ACH, TEN ÚKLID  Na úklid se druhý den pořádně vyspěte. Pokud si nepozvete kvalifikovanou firmu, nezbývá, než vzít vše z jedné vody na čisto. Musím říct, že hostů, kteří se poveselí a po půlnoci prohlásí (s poklepáním na hodinky), že je čas na taxíka, je málo. Ti nejlepší, kteří vědí, že jste pro ně dva dny chystali pěkný večer, většinou zůstanou a pomůžou.

Připravit pro někoho pohoštění a zábavu stojí spoustu práce. Ale víte přece, komu chcete udělat radost. Takže si to společně užijte, protože to stojí za to!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.