NAKLÁDANÉ OLIVY

RECYKLACE STRUHADLA I / STOJAN NA BIŽUTERII
2.9.2016
DEVĚT JEDLÝCH DÁRKŮ
6.9.2016

stuha_zelena

Dnes budu básnit o olivách, protože je ráda jím. Dopředu se omlouvám všem, kteří je nemáte rádi. Nicméně i pro vás něco mám. Může se vám zalíbit alespoň jemný olivový dekor, který sluší každé moderní, ale i rustikální domácnosti.

Olivy buď milujete, nebo vám zkrátka nechutnají. Vždy tvrdím, že k olivám se musíte projíst. Musíte zkoušet různé kombinace chutí, okusit nejrůznější pokrmy za tepla i za studena – a pak to jednou přijde – resp. přijdete olivám na chuť. Potom následuje druhá fáze, kdy budete chvíli inklinovat k černým, chvíli k zeleným olivám. Mnozí zůstanou v jednom táboře, ale v okamžiku, kdy se nadšeně naučíte používat obě chutě, dosáhnete olivového Olympu. A začnete si vymýšlet, kam všude olivy nastrkat. Možností je samozřejmě nepřeberně, od předkrmů, pasty, omáček, až po pečínky. Myslím, že je nedávám pouze do sladkostí.

Olivovou ciabattu jste si možná se mnou upekli, a tak přidávám další dobrotu hodící se k pozdně letní večeři. Jsou to nakládané olivy. Připravte si je k večernímu soumraku a k vychlazené lahvince bílého vína.  A pokud potřebujete doplnit cokoli kuchyňského – talíře, dózy na nakládání, servírovací tácy, nádobí na sporák či novu váhu – pouvažujte, zda si nechcete vytvořit lehce olivovou domácnost. Romantický, barevně nevtíravý dekor sluší nejen venkovským kuchyním ve stylu Provence, ale i sofistikovaným minimalistickým kuchyním. Záleží na tom, zda dáte přednost porcelánu, keramice nebo plecháčkům, a vyberete si správné tvary nádobí. Více na našem webu, kde pod heslem olives (zadáno do vyhledávače) naleznete celou olivovou přehlídku zboží.

stuha_zelena

NAKLÁDANÉ OLIVY 

Příprava: 20 minut, připravte den před podáváním

  • 5 plných lžic olivového oleje 
  • 3 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 15 cm dlouhá snítka saturejky (příp. rozmarýnu nebo půl lžičky provensálských bylinek)
  • 200 g zelených oliv bez pecek
  • 1 malá feferonka
  • pár kapek limetkové šťávy

1. Nejprve si vytvořte zálivku. Do sklenky dejte olej, plátky česneku a veškeré koření. Promíchejte a nechte prolnout chutě.

2. Do misky vložte olivy, přidejte na tenké nudličky nakrájenou feferonku zbavenou semínek, a vše zalijte zálivkou. Mírně zakápněte limetkovou šťávou a olivy dobře promíchejte, aby se obalily kořením.

3. Ochucené olivy přesuňte do dobře uzavíratelné nádoby a vložte do chladničky, kde je nechte do druhého dne rozležet.

Podávejte společně s plátky lehce opečené bruschetty.

004

Na nakládání používám vypeckované olivy. Jsou chuťově méně výrazné a tak si je dokončíte podle svého. Saturejku mám ráda, ale působí lehounce nahořkle. Pokud by vám to vadilo, pak dejte přednost klasickým provensálským bylinkám nebo voňavému rozmarýnu. Česneku samozřejmě podle chuti, ale doporučuji nepřehánět. Pak už se jen spokojeně těšte. Až se vám do lehce opečené večky vsákne veškerá ta dobrota, prostě se oliv ujíte.

olivy_mix

Olivová domácnost sluší každému stylu kuchyně. Musím říct, že prostřený stůl byl moc krásný, domácký a útulný. Všem nám chutnalo.

stuha_zelena

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.