MLÝNEK NA VÝROBU NUDLÍ + VIDEO

KVĚTINOVÁ ELEGANCE
18.4.2018
KVĚTINOVÁ LOŽNICE A LÍVANCE DO TROUBY
23.4.2018

Jemné nudle do polévky patří i dnes k luxusním záležitostem. Obdiv jistě nevzbudí suroviny z nichž se vyrábějí, ale spíš to, že jste jim věnovali svůj čas.

Většina hospodyněk, které znám, raději zaběhnou do obchodu. Konec konců i já k nim patřím. Umím koupit nudličky, které patří k lepšímu průměru. Ale na druhé straně pamatuji nudle, které vyráběla moje maminka. Na téhle zavářce nic moc není, ale přesto domácí polévku povýší o pár příček. Rozhodla jsem se, že se vrátím k poctivému receptu, tím spíš, když mám prověřit mlýnek, který by měl nudličky vyrábět rychlostí blesku. Se svou pověstnou nešikovností bych při klasickém ručním krájení nejspíš brzy potřebovala první pomoc.

Jak vyplynulo, nudle neumím, a srovnání všech možných receptů mi moc nepomohlo. Mouka se používá polohrubá i hrubá (s tou prý mají začít začátečníci), vejce se dávají v různém poměru, v některých receptech se poslední vejce nahrazuje vodou. A těsto se mírně solí. Takže vyjdu ze starého rodinného receptu, kde patří jedno vejce k 10 dkg mouky, vodou se vejce nenahrazují a těsto se rozhodně nesolí, aby vyválené placky rychleji uschly. A pokud byste chtěli vědět, jak moc tenké má být vyválené těsto, pak cituji z kuchařky Rok v naší kuchyni od M. Úlehlové-Tilschové z r. 1948: „Bochánky těsta vyválíme na placky tenké na hřbet nože, a pro čtyřhranné nudle – na brko.” Je mi jasné, že do našeho mechanického mlýnku patří první varianta, takže si trošku zacvičím.


TESTUJEME MLÝNEK NA VÝROBU NUDLÍ

10379_z1

Mlýnek je zhotoven z nerezové oceli, červené komponenty jsou z plastu. Řezací válečky mají šířku 6 cm, čemuž bude třeba podřídit pruhy těsta. Výrobce doporučuje kápnout kapku oleje (jedlého) mezi válečky. Nakrájené nudle budou mít šířku 1 mm, což při ručním krájení musíte mít opravdu tzv. v ruce. Strojek je malý – s rozměry 17 × 9 × 5 cm, a k podložce jej upevníte šroubem. Zdá se to jednoduché.


RECEPT NA DOMÁCÍ NUDLE

Příprava: 20 minut + 1-1,5 hod pro sušení placek

  • 300 g polohrubé mouky
  • 3 středně velká vejce

1. Mouku prosejte na vál, uprostřed udělejte důlek a rozklepněte jedno vejce po druhém. Zpracujte pevné těsto, které je zprvu hodně hutné, ale tak po 10 minutách začne pod rukama měknout. Stále je pevné a musíte pořádně přitlačit, ale ucítíte, že začíná být vláčné, hladké a dobře spojené. Chová se podobně jako ztuhlá dětská plastelína, nad kterou nakonec také zvítězíte, a jde s ní pracovat.

2. Když máte dost – vy i těsto, vytvořte kulatý bochánek a přikryjte ho asi na 15 minut horkým kastrůlkem (udělala jsem to tak, že jsem v něm ohřála vodu k bodu varu). Těsto se napaří a trochu zvláční, na povrchu ale mírně oschne, což ve výsledku ničemu nevadí.

3. Těsto rozkrojte na 2 části a každou rozválejte na placku asi 1 mm vysokou. Moukou na podsypání šetřete, aby se těsto dále nezpevňovalo. Podsypala jsem jen na začátku, dále už nebylo třeba, protože těsto nelepilo. Vyválenou placku nechte schnout na rozložené utěrce. Stačí asi hodina, ovšem záleží na teplotě v místnosti.

4. Placky kontrolujte a obracejte. Na počátku jsou vláčné, že jsou vidět vaše ruce, ale jak vysychají, tak se zpevní a vytvoří rovný plát, s kterým se snadno manipuluje. Těsto nesmíte přesušit, protože by nudličky praskaly. Když jsou placky akorát, první z nich rozkrájejte na pruhy široké asi 5 cm. Následně je rozkrájejte na obdélníčky, podle toho, jak chcete mít nudličky dlouhé. Strojek upevněte na okraj stolu a jednu kartičku po druhé postavte kolmo mezi válečky. Když zatočíte kličkou, začnou se sypat hotové nudle. Abyste je všechny zachytili, použijte rozloženou utěrku nebo misku. Nakonec nudličky rozhoďte a volně nechte dosušit do druhého dne.

5. Nudličky vložte do vařicí horké a osolené vody a nechte je vařit necelé 3 minutky. Podávejte je na misce, aby si je každý mohl u stolu vložit do polévky.

Podívejte se, jak snadno mechanický strojek funguje:

Ještě pár postřehů kolem dokola:

  • pokud si přejete méně vaječné těstoviny, pak jedno vejce nahraďte 3-4 lžícemi studené vody; dříve se množství přímo odměřovalo prázdnou skořápkou
  • sušení vyválených placek je možné na utěrce, která odebere těstu vlhkost, ale je třeba je obracet; rychleji nasušíte na natažené šňůře, přes opěradla židlí nebo na mřížce mírně zapnuté otevřené trouby; záleží na tom, jak moc spěcháte
  • pokud máte výkonného kuchyňského robota, ušetří vám ruce při zpracování těsta; jakmile je těsto kompaktní, přesuňte ho na vál a už ho jen ručně dopracujte
  • dokonale proschlé nudličky vložte do čisté dózy s neprodyšným uzávěrem, kde vám klidně vydrží 3-4 měsíce

SEČTENO A PODTRŽENO

Musím říct, že jsem si s těstem docela ráda zacvičila, hlavně při válení placek celkem slušně zapojíte svaly. Ale v době, kdy jsme od mnohé fyzické práce ušetřeni, je to docela fajn. Ručnímu krájení nudlí jsem se ale vyhnula s potěšením. Strojek se osvědčil moc dobře. Při natáčení jsem neodhadla, za jak dlouho to množství nudlí bylo v misce, ale bylo to jen pár minut. Úspora času je velká. Krájení jde lehounce a strojek se ani nijak neznečistil. Stačí ho jen propláchnout pod tekoucí vodou a nechat dobře vysušit. Také je příjemné, že je tak malý, nepřibude tak další přístroj do přeplněné kuchyně. Nudličky doporučuji chytat do misky nebo na rozloženou utěrku, protože jich pár zkraje válečků míří k zemi. Ale to je tak jediná drobnost, kterou bych mlýnku vytkla, válečky by musely být nasazeny na delších hřídelích. Za mě má mechanický pomocník rozhodně 3 hvězdy.

razitko_03

4 Comments

  1. Milena napsal:

    vaše nudle se mi vůbec nelíbí , dělám nudle už 30 let pro děti vnučky i kamarádky a jsou krásně tenoučké máte strojek na příliš silné nudle zdraví babička Milena

  2. Jana napsal:

    Také vás zdravím, paní Mileno,
    však je to také moje prvotina :o) Věřím, že s Vaší praxí vznikají nudličky jak vlásek. Ať se daří!

  3. Oľga napsal:

    Dobrý deň, prosím Vás ten mlynček na nudle kde ho kúpim?
    Ďakujem
    Oľga

  4. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Ol’go,
    mlýnek na nudle koupíte v našem e-shopu; na této adrese se můžete podívat na zboží a potřebné informace: https://www.decodoma.cz/Mlynek-na-vlasove-nudle.html. Mlýnek stojí 499 Kč a momentálně je skladem.
    Srdečně zdravím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.