ARANŽMÁ S BARVAMI PODZIMU

PATCHWORKOVÁ SKLÁDANKA
22.9.2017
5x SLADKOKYSELÉ NAKLÁDÁNÍ
27.9.2017

ornament_01

Květinová aranžmá ze sušených květin udělají radost po delší dobu. Využijte k nim pěkné předměty, které třeba aktuálně nepoužíváte. Byla by škoda nechat je zahálet.

Květináče, kuchyňské dózy nebo malá plechová konvička, se k takovým rychlým nápadům výtečně hodí. Je potřeba jen správně usušit bohaté květy hortenzií a doplnit je stočeným proutkem z efektního keře, nebo věnečkem z travin, či lýka, který robustní aranžmá zarámuje a dokončí.

Keře s hortenziemi právě hýří pudrovými barvami. Kvítky dozrávají, zasychají, a zcela přirozenou cestou získávají neskutečně krásné odstíny. Právě teď je nastříhejte a přeneste do suchého závětří, kde je dobře nasušíte. Květy jsou natolik dominantní, že k nim nemusíte hledat složité komponenty.

K aranžování nejraději používám nejrůznější plecháčky. Mám ráda kov i smaltované povrchy. Je jedno, jaký má tvar. Aranžovat lze i do bandasky na mléko nebo do formy na bábovku (tady mám letní aranžmá, ale určitě si umíte představit bohatou kytici podzimně zbarvených listů). Suchá aranžmá nic nezašpiní, ale když používám kuchyňské nádobí, které je ještě v oběhu, pak si vnitřek pokaždé vyložím potravinářskou fólií. Tentokrát mi přišla pod ruku malá smaltovaná konvička. Je funkční, ale v tuto chvíli si zkrátka od zalévání odpočine.

ornament_02
konvicka1

JAK DOBŘE NASUŠIT HORTENZIE

Z květů hortenzií vytvoříte trvanlivá aranžmá. Budete se z nich těšit po celou zimu. Sušte jen dobře vyzrálé květy; poznáte je tak, že je každý kvítek plně probarvený. Nechte je ještě chvíli do náznaku odkvětu. V tuto chvíli mění barvu a jsou vhodné k usušení.

Sušení vzduchem

Květy opatrně ostříhám, stonky nechám kratší. Pak je připevním květem dolů – třeba kolíčkem na šňůru, v suché místnosti, kde mírně proudí vzduch a je stálé šero.

Sušení s využitím glycerinu

Glycerinem ošetřené květy nejsou tak křehké, jako předchozí, a nebudou se drolit. Takto si připravím hortenzie, s nimiž budu více pracovat ve složitějším aranžmá. Květy odstřihněte a ostrým nožem šikmo seřízněte konce stonků. Ihned je ponořte do roztoku vody a 50% glycerinu. Dále sušte podle předchozích pokynů. Květy zůstanou kompaktní, ale trošku víc blednou. V tomto případě se pak opět dobarvují barvami, ale to jsem ještě nezkoušela. Romanticky vybledlé odstíny se mi líbí.

konvicka2

MANŽETKA Z PROUTKŮ

Vyberte si květ hortenzie, který vytváří kouli o shodném průměru, jako má konvička. Aby nezapadl dovnitř, posaďte ho na věneček ze stočených proutků nebo ze zamotaného lýka. Využila jsem dlouhou větvičku z dřišťálu (Berberis); spojila jsem ji vázacím drátkem. Pozor, budete se potýkat s pořádně ostrými trny. Pokud vás to odstraší, použijte třeba skalník, který je rovněž plný červených bobulí.

ZAJÍMAJÍ VÁS BAREVNÉ PROMĚNY?

Zelené tóny vytvoří bílé a růžové květy

Šedé a šedozelené tóny vytvoří modré květy

Hnědavé a šedohnědé tóny vytvoří červené květy


2 Comments

  1. Hana Vojtechovska napsal:

    Pani Jano Vase napady jsou uzasne, na malokterych rucnicich jsou poutka a ta “ knoflikova metoda“ uzasne. Ta dyne kouzelna. Miluji svicky a protoze pracuji v Tirolich jako pecovatelka, ukazala jsem Vase naoady i neveste babci. No a na stole lezi krasna zluta dynecka s bilou svickou..Moc Vam preji uapechy, osobni pohodu a dalsi uzasne napady …
    s pizdravem z Tirol,Eppanu u Bolzana. Hana Vojtechovska

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Hano,
    moc jste mě potěšila, děkuji za to!
    Bez toho, že by ty drobné nápady nepřinášely radost, by všechna má práce neměla smysl :o) Je fajn, že nám technika umožňuje se takto navštívit, i na dálku, která se takto utěšeně zmenšuje.
    Mějte se hezky, i Vám přeji hodně radostí, a srdečně zdravím z podzimní Prahy!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.