ZATEPLENÉ HRNKY A DEKY, TO JE VÝBAVA I NA ZÁPRAŽÍ

MILUJETE CUKROVÍ S KRÉMEM? TYHLE DRUHY MUSÍTE VYZKOUŠET
13.12.2023
RYCHLOÚKLID: STAČÍ VĚDĚT, KTERÉ DROBNOSTI DĚLAJÍ NEJVĚTŠÍ DOJEM
15.12.2023

Počasí je jak na houpačce, ale kde leží sníh a je mrazivé klima, malí i velcí se těší z řádění ve sněhových peřinách. Zabalte se do deky a dejte si v pauze horký čaj.

Ani nemusíte pro ten okamžik chodit domů do chalupy. Beztak se vyhřeje až k večeru. Vždycky jsem záviděla seveřanům otužilost a sounáležitost s přírodou po celý rok. Sami říkají, že neexistuje velká zima, existuje jen špatné oblečení. Je to tak. Jak chutná horký grog při lyžovačce, víme všichni a rozhodně u toho netrpíme. Užijte si letošní zimu ve zdraví, načerpejte sílu proti atakům bacilů a pod stromeček nadělte každému členovi rodiny zateplenou beránkovou deku. Ještě ji za vámi stihneme vypravit. A kdyby vám horký nápoj přece jen stydl moc rychle, oblečte si hrnky do izolujících svetříků či kožichů. Zahřejí srdce i ruce.

ROVNÉ HRNKY SE OBLÉKAJÍ LÉPE

CO BUDETE POTŘEBOVAT NA HRNKOVÝ OBLEČEK

Zvolíte-li pevný textilní materiál, pak platí, že je k tomuto účelu ideální rovný hrnek. Pokud se pustíte do pletení, pak si můžete zateplit hrnky oblé a jakkoli baculaté. Upletený pruh je pružný, zvláště zhotovený na silných jehlicích, a lehce přijme jakýkoliv tvar. Nejdůležitější je upevnění izolační vrstvy na hrnečku. Musí pevně sedět, aby vám hrnek nevyklouzl a nezpůsobil opaření! Na látkový obleček si připravte:

  • zbytky nízké umělé kožešiny
  • vlnu na vytvoření kroucených šňůr
  • dekoraci z plsti, třeba vločku, srdce apod.
  • drobné dřevěné korálky
  • rolničku
  • nůžky
  • kufřík se šicími potřebami

Z kožešiny ustřihněte pruh podle rozměrů svého hrnečku (dvojice keramických hrnků SOB je momentálně vyprodaná, ale znovu ji naskladníme). Pruh ve spodních rozích sešijte k sobě, nasaďte na hrnek a zkontrolujte obvod, aby byl napjatý.

2  Z několika pramenů vlny vytvořte kroucenou šňůru - nechte si jeden konec přidržet, nebo ho někam přivažte, a prameny stáčejte kolem své osy na libovolnou stranu. Jakmile se začnou zkracovat a kroutit, přeložte je v polovině délky a svůj konec přiložte k opačnému. Šňůra se sama pevně zakroutí. Urovnejte ji a otevřené konce zavažte.

3  Šňůrou olemuje spojený dolní okraj, odstřihněte přebytečnou délku a začistěte ji. Stejně vyrobte 2 malé vázací šňůrky k horním rohům a přišijte je.

4  Pruh vyzkoušejte, vyměřte umístění aplikace a přišijte ji zároveň s drobnými dřevěnými korálky.

PŘED A PO NA TÉMA VLOČKA

PRUH KOŽEŠINY PEVNĚ ZAVAŽTE

Bude to vypadat tak, že spodní rohy, které jsou sešité k sobě a zpevněné šňůrou, nasadíte pod ucho a horní rohy s otevřenými šňůrami svážete nad uchem hrnku. Nerozpakujte se udělat i uzlík, robustní šňůra půjde po použití hrnku bez problémů rozvázat.

TIP: Druhý hrnek můžete oplést. Udělejte si zkušební vzorek podle svého hrnku (máte-li silnou přízi i jehlice, bude stačit 9 - 11 ok) a pleťte do potřebné délky. Vyberte si jednoduchý vzor, například vroubkový (líc i rub stále hladce), který bude umístěn vertikálně. S pevnými kraji se vám bude kolem ouška dobře pracovat. Pak je postup opět stejný. Spodní rohy sešijte, k horním přišijte krátké šňůrky pro zavázání. K pletenině se hodí i dřevěný knoflík. Máte-li 2 kusy, jeden umístěte nad ucho, druhý do jeho středu. Z jedné šňůrky pak vytvoříte malá poutka.

SEVERSKÉ ÚTULNO

K HRNKU PŘIDEJTE ROLNIČKU

Chcete-li, k vázací mašli přidejte rolničku a dárek je hotov. Teď už jen zpomalte a věnujte se přítomnosti. Možná letos nebudete mít napečeny všechny druhy cukroví, ale budete se těšit, že se brzy uvidíte se svými blízkými a naplánujete si koulovačku místo povídání on-line. S teplými dekami a dobrým mokem na vás zima nemůže.

3 Comments

  1. Milena napsal:

    Návod je bohužel psán tak nesrozumitelně, že se nechce přemýšlet, co se vlastně má dělat. Jsem „technický typ“, technologie většinou chápu na první dobrou, tady jsem se nechytila…

  2. Milena napsal:

    Tedy návodu jsem porozuměla, ale je vyjádřen slovními spojeními, které působí hodně nejasně, horší jsou chybně formulované věty (např. „spodní rohy které jsou sešijete k sobě a zpevněné šňůrou“ – tohle si člověk opravdu musí přeložit).

  3. Jana Pippichova napsal:

    Paní Mileno,
    děkuji za upozornění, chybné slůvko opraveno.
    Platí: spodní rohy, které jsou sešité k sobě a zpevněné šňůrou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.