ZAPEČENÉ PALAČINKY SE ŠPENÁTEM

DÁRKY PODLE HOROSKOPU – PRO BLÍŽENCE
1.6.2016
PODNOS MÍSTO OBRÁZKU
3.6.2016

stuha_ruzova

Zapékané pokrmy jsou prostě báječné. Těstoviny, brambory, žemlovky jdou upravovat stále dokola spoustou způsobů. Jedno jídlo mezi nimi vyniká mimořádně jemnou chutí. Jsou to palačinky.

Připravuji je nasladko i naslano a pokaždé překvapí. K vynikajícím chutím patří palačinky se špenátem. Samozřejmě si pochutná ten, kdo má rád špenát. Když k palačinkám přidáte sladká rajčata se zakysanou smetanou a to vše uložíte pod peřinku z roztavené mozzarelly, co víc si přát k dobrému nedělnímu obědu?

Pokrmy ráda servíruji přímo na stůl. K tomu účelu mám nejrůznější pekáčky a zapékací mísy. Zabírají místo v kuchyni, ale ušetří mi složitější servírování a rozdělování porcí (jak vypadá palačinka na talíři, uvidíte na konci článku). Nevím, co je příjemnějšího, než když se všichni sesednou kolem stolu, uprostřed kterého stojí kouřící voňavé jídlo. To jsou chvíle, které si užívám.

K mým novým přírůstkům patří pekáček se silikonovými rukojeťmi a protiskluzovou úpravou pro pohodlnou manipulaci. K dostání je ve žlutém a azurově modrém provedení. Vyberte si…

stuha_ruzova

ZAPEČENÉ PALAČINKY SE ŠPENÁTEM, RAJČATOVOU OMÁČKOU A MOZZARELLOU

Příprava: 1 hodina * Vyrobíte: 8 ks palačinek * Pekáček: 4-5  palačinek = 2-3 porce

palačinkové těsto

  • 2 celá vejce
  • 1/2 l smetany
  • 220 g hladké mouky
  • špetka soli
  • slunečnicový olej na smažení

rajčatová omáčka

  • lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule
  • plechovka naložených rajčat
  • 2 plné lžičky cukru
  • 2 plné lžičky soli
  • čerstvě mletý pepř
  • hrst petrželky
  • 200 ml silného masového vývaru
  • 4 plné lžíce zakysané smetany

na dokončení

  • 2 ks mozzarelly
  • 6-7 sladkých keříkových rajčátek
  • petrželka na dozdobení

1. Vejce našlehejte metličkou a postupně přidávejte střídavě smetanu a hladkou mouku smíchanou se solí. Vznikne hladké těsto, palačinky jsou vláčné a netrhají se.

2. Připravte si špenát obvyklým způsobem. Přidejte 2 větší stroužky česneku, sůl, pepř a smetanu.

3. Na základ omáčky zpěňte cibuli na oleji, přidejte rajčata a rozmačkejte je vidličkou. Osmahněte je na cibulce, přidejte cukr, sůl, dost mletého pepře a hrst petrželky. Vlijte vývar, promíchejte a odstavte. Metličkou zašlehejte zakysanou smetanu. Omáčku přesuňte do úzké nádoby a rozmixujte ponorným mixérem.

4. Pekáček vymažte olejem, palačinky naplňte špenátem a vložte je do pekáčku. Vejdou se 4 až 5 ks vedle sebe. Vše přelijte omáčkou a dejte péct do střední části trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte 15 min, pak pekáček vyjměte a povrch palačinek poklaďte plátky mozzarelly a rajčátky. Snižte teplotu v troubě a palačinky nechte dopéct jen do okamžiku, kdy se roztaví sýr.

pekacek1

Špenát připravuji obvyklým způsobem, s česnekem a smetanou. Na smažení palačinek je nejlepší nízká pánev a takový ten dřevěný rozhrnovací nástroj. Funguje skvěle. Musím se přiznat, že jsem se dodnes nenaučila otáčet palačinky ve vzduchu. Právě mám vymalovanou kuchyni, tak zase nic nebude…

pekacek2

Tak, palačinky jdou do pekáčku. Tady vidíte, že barvu rajčatové omáčky (viz předchozí obrázek) silně ovlivní porce zakysané smetany. Čím víc jí dáte, tím bude omáčka světlejší. Skoro jsem to přehnala – teď vypadá úplně lososově. Ale, máme to rádi.

pekacek3

A výsledek. Každý si vyloví palačinku s porcí smetanové omáčky a rajčátky. Myslela jsem si, že je to takové dámské jídlo, ale pánové se můžou utlouct. Vážně je to strašně dobré!

stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *