VOŇAVÝ ŠEŘÍKOVÝ SIRUP

ZAHRADA USPOKOJÍ VŠECHNY SMYSLY
21.5.2020
5 TIPŮ PRO VYUŽITÍ ZDRAVÉ MRKVE V KUCHYNI
26.5.2020

Sirup vonící po šeříku se hodí do limonád i na zmrzlinu. Jaro nám tyto dobroty podává na zlaté dlani.

Stačí jen natáhnout ruce a utrhnout si. Šeříky rostou divoce i v zahradách, zkrášlují parky, lemují cesty. Všude to omamně voní a já si každý rok přeji trochu té vůně někam schovat. Jde to docela krásně - zpracujte ji v kuchyni a zavřete pod víčka. Z čerstvě natrhaného šeříku lze vyrobit sladký sirup, který doopravdy voní po šeříkových silicích. Je to naprosto jednoduché.

květové sirupy

  • Květové sirupy lze vyrobit z mnoha darů přírody. Například z květů černého bezu, levandule, šeříku, pampelišky, akátu.
  • Přírodní surovinu si nasbírejte v oblasti, která není zamořená zplodinami a nečistotami.
  • Květy před zpracováním neoplachujte, abyste je nezbavili pylu. Nechte čas broučkům, aby je opustily.
  • Varem se vytrácí vitamin C, ale většina bioaktivních látek v sirupu zůstane.
  • Ke konzervaci postačí cukr a trocha citronové šťávy. Pokud vyrábíte sirupu hodně a chcete ho uskladnit na delší dobu, pak ho zakonzervujte kyselinou citronovou, která zabrání rozvoji bakterií a kvasinek.

Příprava: 45 minut + louhování + 15 min dokončení * ze 2 dílů surovin bude asi ½ l sirupu

Návod přizpůsobte množství šeříkových kvítků; míru uvádím v šálcích, tzn. 1 díl je 1 šálek = 250 ml

  • 1 díl šeříkových kvítků
  • 1 díl sladidla - buď třtinového či bílého cukru
  • 1 díl vody
  • šťáva z ½ citronu
  • ½ dílu medu (nemusí být)

1. Šeřík natrhejte v plném květu, neperte ho, jen nechte lehce zavadnout. Během této doby se zbaví hmyzu. Pak kvítky oberte a odměřte. V odměrném šálku je sklepněte, ale nemačkejte.

2. Cukr dejte do kastrolu s vysokým dnem, přilijte část vody a nechte ho pozvolna rozpouštět. Přilijte zbytek vody a zahřejte k bodu varu. Stále míchejte, pak přisypte květy, plamen stáhněte a směs nechte probublávat asi 15 minut. POZN.: Přidáte-li bílý cukr a máte-li tmavý šeřík, sirup se ve výsledku zabarví dorůžova. Použijete-li třtinový cukr (a nakonec i med), sirup bude zlatý jako na fotografii.

3. Pak kastrol přesuňte do chladu, přikryjte poklicí a sirup nechte odpočívat 8-10 hodin. Jemná vůně šeříku se v rozvaru krásně rozvine. Můžete ochutnávat, a jakmile budete vůni cítit, můžete sirup dokončit.

4. Chladný sirup nechte překapat přes pláténko a zbytek květů nakonec vymačkejte. Přidejte citronovou šťávu, a chcete-li i med, a vše můžete ještě přecedit přes papírový filtr. Zceďte do láhví, zazátkujte a uložte do chladu.

Takovéhle vaření se vám bude líbit. Šeříky omamně voní a práce s nimi je spíš potěšením. Budete-li vařit sirup poprvé, určitě si nenecháte ujít radost z toho, že se přiblížíte reklamním fotografiím s nádherně zabarvenou tekutinou od růžové po vínovou. Docílíte toho jednoduše - použijte bílý cukr (neboť hnědý zabarví sirup do karamelova) a ještě si pomozte například několika rozmačkanými kuličkami borůvek nebo šťávou z granátového jablka. Dávám však přednost třtinovému cukru a při dokončení i medu. Chuť šeříkového sirupu je hlubší, ale jeho barva nádherně zlatá.

Vaření sirupu je pastvou pro všechny smysly. Po krátkém provaření bude směs odpočívat, aby v tekutině zůstalo co nejvíc aroma. Během této doby směle ochutnávejte, ať máte jistotu, že šeřík zapracoval, jak očekáváte.

Sirup by bylo správné opatrovat v tmavě zabarvené láhvi. Ale jednak jsem vám ho chtěla představit a pak - v okamžiku, kdy je láhev načatá, uložím ji do chladničky, kde je sirup ve tmě. Ještě jednu inspiraci si z vaření sirupu odnesete. Budete okouzleni nádhernými lila odstíny a sytě fialovými barvami. Možná, že si je s chutí přenesete i do své domácnosti prostřednictvím bytových textilií, nového nádobí či domácích spotřebičů. Více naleznete na našem e-shopu.

Limonádu vytvoříte přidáním perlivé vody, ledu a několika lístečků meduňky. Jemné aroma sirupu se ve vodě naředí, lépe si ho vychutnáte třeba na vanilkové zmrzlině. Pokud jste na sladší alkoholické pití, pak byste měli ochutnat šeříkový sirup v šampaňském!

4 Comments

  1. Jana Hauptmanová napsal:

    Děkuji za voňavou inspiraci a moc krásné fotografie. Sirup jsem vařila už loni a byl moc dobrý s nádhernou květinovou chutí.

  2. Jana napsal:

    Paní Hauptmanová,
    srdečný dík! Jaro je radostné samo o sobě a tak nás přímo nutí trochu té krásy si schovat na později. Mám to také tak. Mějte se hezky.

  3. Veronika napsal:

    dobry den prave ho varim dekuji za recept. dal by se zakonzervovat na delsi obdobi do špíze treba na rok? slysela jsem, ze umi kyselina citronova, ale nevim zda to nezmeni pak chuť? Veronika

  4. Jana napsal:

    Zdravím, Veroniko,
    rádo se stalo. Ano, o kyselině citronové se zmiňuji, konzervaci napomůže. Chuťově jsem nezkoušela rozdíl, sirup si nechávám v lednici a konzumujeme sezonně. Vzhledem k praxi s ovocem, bych řekla, že chuť produktu se nezmění, citron má stejné účinky. Doporučuji sirup neschovávat a užít si jara. V zimě bude čas na med a zázvor :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.