Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Sušenky spekulky pochází z dnešního Nizozemí a Belgie, u nás se ale zabydlely už před několika desítkami let. Jestli máte rádi ke kávě klasické lotusky, zamilujete si je na první zakousnutí.
V jejich domovině se jim říká speculaas a pečou se hlavně kolem svatého Mikuláše, v Německu a severských zemích se ale zabydlely jako klasické vánoční pečivo. Tradičně se dělají zdobené jen reliéfem: mačkají se do formiček, případně se používá embosovaný váleček či v modernějším pojetí i razítka na sušenky. V obchodech je najdete nejsnáze jako Biscoff od značky Lotus, tedy přesně ty úžasné voňavé sušenky, co se dávají v kavárnách ke kávě.
A právě teď je tak akorát čas na jejich upečení místo vánočního cukroví. Jsou famózní: první várka se focení málem nedožila a zadělávala jsem těsto hned znovu.
Příprava: 45 minut + 12 minut pečení + 1 hodina odležení
Získáte: asi 30 kousků, podle velikosti
směs koření Speculaas (Speculaaskruiden) – na 3 várky těsta
Samotný recept jsem vám popsala detailně už výše, takže tady jen zopakuji pár pravidel práce s embosovaným válečkem:
A jak o dřevěný váleček či formičky pečovat, aby sloužily co nejlépe a nejdéle, nezapomeňte o ně správně pečovat, dřevo prostě vždycky nějakou minimální údržbu potřebuje.
Dřevěný váleček se vzorkem VÁNOCE
Embosované válečky jsou hitem poslední dekády a není divu: i úplně obyčejné sušenky díky němu jako mávnutím kouzelného proutku dostanou šarmantní kabátek.
Reliéfní válečky se vzorkem jsou navíc krásnou kuchyňskou dekorací a využijete je nejen při pečení cukroví, ale i na běžné sušenky nebo třeba na ozdobu marcipánu či fondánu na dorty.
Materiál: bukové dřevo
Rozměry: délka 20 cm, průměr 6 cm
Bez toho se pečení sušenek neobejde...
Další voňavé recepty